Kadınlarda erkeklere oranla 3 kat daha fazla görülen hastalık başladıktan 10 yıl sonra hastaların 1/3'ünü çalışamaz hale getiriyor. RA erken teşhis ve doğru tedavi hastalığın hayatı olumsuz yönde etkilemesine engel oluyor. Hastalık belirtilerinin başlarda az olması nedeniyle hastaların çoğunun doktora gitmemesine sebep oluyor. Bunun yanında İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı ve Romatoloji Bilim Dalı başkanı Prof.Dr. Hasan Yazıcı Türkiye'de romatoloji uzmanı eksikliğine de dikkat çekiyor. "200 civarındaki doktorlar erken teşhis olması zor." diyor.
Antalya'da düzenlenen 11. Ulusal Romatoloji Kongresi'nde hastalık masaya yatırıldı. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Romatoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vedat Hamuryudan, ''Bu hastalık geldi mi gitmez ve bir ömür boyu sürer. İş gücü kaybı ve sakatlığa yol açar. Türkiye'de binde 36 gibi bir oranda görülüyor. Daha çok 30-50 yaş arasındaki kişileri etkiliyor. Hastalarda yaşam beklentisi 3-18 yıl arasında azalıyor. Hastaların yüzde 50'si 10 yılda çalışamaz hale geliyor'' diyor. Hastalığın eklemlerde ağrı ve şişliğin yanı sıra yorgunluk, özellikle sabahları eklemlerde hareketsizlik ile kendini gösterdiğini aktaran Prof. Dr. Hamuryudan, ''Hastalığı erken dönemde yakalamak çok önemli. Uygun tedavi ile hastalığın belirti ve bulguları düzelir, eklem harabiyeti yavaşlar ve yaşam kalitesi artar'' ifadelerini kullanıyor.
Doktor az erken teşhiş zor
Erken tedavi konusunda konuşan İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı ve Romatoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hasan Yazıcı , Türkiye'deki romatolog sayısının yetersizliğine dikkat çekti. Bazı fakültelerde bu bilim dalının gelişmesi için yeterli çabanın gösterilmediği iddia etti. ''Ülkemizde 200 civarında romatolog bulunuyor. Bunların dağılımı da iyi değil. Hiç romatolog bulunmayan illerimiz var. Bu nedenle hastaların romatologa ulaşması zaman alıyor. Bu sayı artırılmalı.'' ifadesini kullandı.