Medimagazin logo

Ramazanda beslenme

11 ayın Sultanı Ramazan geldi.Medical Park Ordu Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Kadriye EKEN ile ramazanda sağlıklı beslenme üzerine sohbet ettik. Eken ramazan boyunca beslenme tarzı başta olmak üzere kişilerin günlük düzenlerinde pek çok değişikliğin olduğunu söylerken bu önemli ayı sağlıklı ve huzurlu geçirmek için birkaç noktaya dikkat etmek gerektiğini vurguladı.
Ramazanda beslenme
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Soru:Ramazan ayında beslenme şeklinin ve saatlerinin değişmesi bizi nasıl etkiler?

Ramazan ayında beslenme şekli ve saatlerinin değişmesi ve gün içinde buna eklenen hareketsizlik nedeniyle kişilerin kilo almaları kaçınılmaz hale gelmektedir. Vücudun alışmış olduğu beslenme düzeninin dışına çıkılmasıyla, özellikle öğün saatlerinin azalmasıyla vücutta halsizlik, yorgunluk, sinirlilik hali, uykuya meyil, baş dönmesi, unutkanlık gibi bir takım değişiklikler ortaya çıkar.

 

Soru:Ne gibi önlemler alarak bu durumun önüne geçebiliriz?

Bu olumsuz durumların önüne geçmek ve Ramazan ayında da yeterli ve dengeli beslenmeye devam etmek için günün oruç tutulmayan bölümünde öğün sayısını arttırmak gereklidir. İftarla sahur arasına 2 öğün ekleyip gün içinde alınması gereken besinler bu öğünlere dağıtılırsa hem dengeli beslenme yakalamış hem de metabolizma harekete geçirilmiş olur.

 

Soru:Ramazanda yapılan  yanlışlar nelerdir?

En ciddi yanlış sahura kalkılmadan oruç tutulmasıdır. Bu şekildeki bir beslenme düzeninde, aç kalınan zaman daha da fazla artacağı için iftara yoğun bir açlık hissiyle girilmiş olur. Ve bu da birden çok yemek yemeye neden olacaktır. Bunun yanı sıra açlık kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine ve bu yüzden de günün daha verimsiz geçmesine neden olacaktır. Gün içinde düşen kan şekeri de sinirlilik, baş ağrısı, baş dönmesi gibi sıkıntılı durumlara neden olmaktadır. Sahura kalkılmadan oruç tutulmasının yanında sahura kadar beklemekte yapılan yanlışlardan birisidir. Bu durum metabolizma hızının düşmesine ve alınan enerjinin daha az harcanmasına ve kilo artışına sebep olacaktır. Bu nedenle sahuru atlamamak önemlidir.

 

Soru: Özellikle dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir?

 Bu ay boyunca yapılması gereken; sık yapılan yanlışlara dikkat etmek, normal yeme düzeninin çok değişmesine izin vermeyip, ramazanı kilo almadan atlatabilmektir. Özellikle dikkat edilmesi gereken noktalar:

 

İFTARDA YAVAŞ YAVAŞ YEMEĞE ÖZEN GÖSTERİN !

İftar sofralarının donatılması vazgeçilemeyen geleneklerimizden birisidir. Bol ve bereketli hazırlanan sofralar, oruçlu olan insanda her şeyden yeme hissi uyandırır. Özellikle de iftardan önce kan şekerinin düşük seviyelerde olması çok miktarda ve hızlı yemeye neden olur. Doyma emri beyine 15-20 dakika sonra gitmektedir. Yemekler yavaş yendiği taktirde beyine doyma emri gidene kadar hem az yenmiş, hem de gün boyu aç kalan mide aniden yiyecek ile doldurulmamış olur. Ve genellikle iftar sonrası görülen midede yanma, ekşime gibi çeşitli sindirim sıkıntılarının önüne geçilmiş olunur.

 

TATLILARA DİKKAT

 Basit şeker oranı yüksek olan tatlılar kan şekerini hızla yükseltir ve kısa bir süre sonra düşürür. Bu da açlık hissinin çabuk oluşmasına neden olacaktır. Bu yüzden iftarda basit şeker oranı yüksek şerbetli tatlılar yerine sütlü, hafif tatlıların tüketilmesi daha yararlı olacaktır. Tatlandırıcı kullanmakta herhangi bir sıkıntı yok ise tüketilecek olan bu tatlılar tatlandırıcı ile hazırlanabilir.

 

SU TÜKETİMİNİ UNUTMAYIN

 Ramazanın yaz aylarına denk gelmesiyle gün içinde vücutta sıvı kaybı daha da fazla olacaktır. Kaybolan sıvının yerine konması için günde ortalama 2- 2,5 litre su içmeye, bununla birlikte enerji verirken sıvı ihtiyacını karşılarken hem de enerji veren ayran, taze sıkılmış meyve suları, soda içmeye özen gösterilmelidir.

 

KURUBAKLAGİLİ SOFRADAN EKSİK ETMEYİN

Posalı besinleri tercih edin; yeterli ve dengeli beslenmede her zaman önemli bir yere sahip olan posalı besinleri ramazan ayı boyunca da tüketmeye önem gösterin. Özellikle gün boyu çok acıkan bireylerin sahur öğününde mutlaka kepekli ekmek, tam buğday ekmeği gibi posalı tahıl ürünlerini tercih etmesi, kuru fasulye, nohut, yeşil mercimek gibi midenin daha geç boşalmasını sağlayan kurubaklagil yemeklerini tüketmesi faydalı olacaktır.

 

TUZA DİKKAT

Tuzlu gıdalardan kaçının; özellikle sahur öğününde tuzlu gıdaların tüketimi sıvı ihtiyacımızı daha da arttıracaktır. Yeterli sıvı tüketilmediği taktirde vücut susuz kalır ve bu durum da bazı istenmeyen sıkıntılara yol açabilir. Bu yüzden Ramazan boyunca turşu, salamura besinler gibi aşırı tuzlu gıdalardan mümkün olduğunca uzak durmaya çalışın.

 

Soru:Son olarak söylemek istediğiniz bir şey var mı ?

Unutmayın ki yeterli ve dengeli beslenmenin zamanı yoktur. Sağlık için, oruç tutarken de beslenmeye dikkat edilmelidir. Besin seçimi ve miktarları iyi ayarlanırsa, metabolizmanın dinlenmesi sağlanır, sindirim sistemi kendisini yeniler ve bu şekilde oruç da asıl amacına ulaşmış olur.

ramazanda beslenme
oruçta beslenme
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir