Medimagazin logo

Obezite ameliyatı sonrası sarkma olur mu?

Obezite ameliyatı sonrası yaşanan sarkma problemine ilişkin konuşan Dr. Hasan Erdem, “Obezite ameliyatı sonrasında ciltte sarkma ve gevşeme ortaya çıkabilir. Bu obezite ameliyatı sonrasında çok sık görülen bir durumdur. Obezite cerrahisi ile vücut bir anda alışık olmadığı kadar çok kilo verir. Buna uyum sağlamada zorlanan deride yeterli gerginlik oluşmaz ve sarkmalar görülür” dedi
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Obezite ameliyatı sonrası sarkma olur mu?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Aşırı kilolardan kurtulmak isteyenler için obezite ameliyatı en etkili tedavi seçenekleri arasındadır. Obezite ameliyatı sonrası sarkma olur mu Dr. Hasan Erdem cevaplıyor. İşte obezite ameliyatı sonrası sarkma nasıl geçer, sarkma durumunda neler yapılmalı?

Obezite ameliyatı sırasında bariatrik cerrahi teknikleri kullanılır. Bu nedenle de ciltte sarkma ve gevşeme ortaya çıkabilir. Bu obezite ameliyatı sonrasında çok sık görülen bir durumdur.  Obezite cerrahisi ile vücut bir anda alışık olmadığı kadar çok kilo verir. Buna uyum sağlamada zorlanan deride yeterli gerginlik oluşmaz ve sarkmalar görülür. Geleneksel veya cerrahi olmayan tekniklerle sağlanan kilo verme işlemlerinde sarkmalar daha azdır. Çünkü burada kilo verme süresi daha uzun olur.

Ancak obezite sonrası sarkma oranı ve olup olmayacağı kişiye göre değişebilir. Kişinin genetiği, verdiği kilonun miktarı, hastanın yaşı ve uygulanmış olan cerrahi teknikler burada belirleyici olmaktadır.  Bunun yanında kişide sigara kullanımı ve egzersiz yapılmaması da sarkma oranının artmasına yol açıyor. Bu durumlarda ciltte sarkma görülmesi olasıdır.

Obezite cerrahisi dünyadaki obezite salgını gelişmeye devam ettiği için obezite için uygun ve etkili bir tedavi seçeneği olarak kabul edilmektedir. Bariatrik cerrahi sonrası büyük kilo kaybının bir sonucu olarak bazıları daha iyi, bazıları daha kötü olmak üzere vücutta birçok değişiklik meydana gelir. 

Örneğin, obezite cerrahisi sonrası tip 2 diyabet, yüksek tansiyon, kalp hastalığı ve daha fazlası gibi obezite ile ilgili birçok durumun iyileştirilmesi mümkündür. Bununla birlikte önemli bir problem obezite cerrahsii sonrası sarkık cilt oluşumudur. Bu komplikasyona neyin neden olduğunu ve bariatrik cerrahiden sonra sarkmış cildi gidermek için en etkili tedavi seçeneklerini detaylı olarak ele alalım.

Obezite Ameliyatı Sonrası Sarkma Nasıl Düzelir?

Obezite ameliyatı sonrasında ciltte yaşanacak sarkmaları engellemenin garanti olacak bir tekniği yoktur. Bu nedenle ciltte sıkılaşma olması için belirli bazı uygulamalar yapılabilir. Öncelikle obezite ameliyatından sonra vitamin takviyesi de barındıran dengeli beslenme gerekiyor.  Aynı zamanda vücuttaki yaraların iyileşmesi adına gerekli önerilere uymak gerekiyor.

Obezite ameliyatından sonra yetersiz beslenme her hastada görülecek bir durumdur.  Çünkü ameliyatta bağırsağın besinleri emme yeteneğinde bazı değişiklikler yaşanır. Bu süreçte vücutta iyileşme sağlayabilmek adına besin takviyeleri çok önemlidir.  Özellikle demir ve B12 vitamini gibi takviyeler işe yarayacaktır. Aynı zamanda tropikal krem ve terapötik masajlar da cildin sıkılaşmasına yardımcı olabilir. Burada tamamen hastanın durumuna göre hareket edilmesi gerekiyor.

Bunun yanında yüzme ve kas egzersizleri de deri sarkmasını iyileştiren özellikler arasında bulunuyor. Ek olarak  lazer ya da kryoterapi gibi uygulamalar da belirli bir oranda ciltte sıkılaşma sağlayabilir.  En etkili cilt sıkılaştırma tekniği ise cerrahi ameliyat olacaktır. Bu süreçte cilt sıkılaştırma ameliyatı ile cilt fazlalığı alınır. Bu sayede etkili şekilde kurtulmak mümkün olmaktadır. Cilt fazlalığı ve sarkma her halükarda olacaktır.

Obezite Ameliyatı Sonrası Sarkma Neden Olur?

Bariatrik cerrahi sonrası cildin sarkması, cildin elastikiyetinin kaybolması sonucu ortaya çıkar. Cilt büyük kilo alımı ile gerildiğinde cilde sıkılığını ve elastikiyetini veren kollajen ve elastin lifleri bozulur. Yerçekimi ayrıca zamanla cildi aşağı doğru çekecektir. 

Cildinizin elastikiyet kaybı, obez olduğunuz sürenin uzunluğuna bağlıdır. Kiloları hızlı veya yavaş bir şekilde azaltmanız önemli değildir. Kilo aldığınızda obezite olarak ne kadar uzun süre cildiniz gerilirse cildinizin normal ve sıkı görünümüne dönme olasılığı o kadar düşük olur. Ayrıca sarkma seviyesi kişiye göre de değişiklik gösterebilir.

obezite ameliyati
dr hasan erdem
ciltte sarkma
obezite cerrahisi
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir