Medimagazin logo

Masa başı çalışanlarına uyarı... Kıl dönmesine dikkat!

Birçok insan aslında batık tüylere sahiptir. Çok benzer göründükleri için batık tüyleri sivilce ile karıştırmak kolaydır. Ancak nedenleri ve tedavileri farklıdır. Kıl dönmesini doğru bir şekilde tedavi edebilmek için doğru bir şekilde tanımlamak gerekir.
Masa başı çalışanlarına uyarı... Kıl dönmesine dikkat!
Op. Dr. Çetin Altunal
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Kıl dönmeleri tüm yaş gruplarında görülebilen iyi huylu bir cilt rahatsızlığıdır. Yazımızda kıl dönmesine dair bazı önemli soruları yanıtlayarak, belirtilerini ve kıl dönmesi ameliyatı tekniklerini paylaşacağız.

Kıl Dönmesi Nedir ve Nasıl Olur?

Kıl dönmesi; cildin içine kıvrılarak büyüme gösteren bir kıl sonucu ortaya çıkar. Normalde tüy ve kıllar derinizden doğru bir şekilde çıkar ve büyümeye devam eder. Ancak bazen, kıl deriden çıkma şansı bulmadan çarpık büyür ve geri kıvrılır. Buna kıl dönmesi denir. Tekrarlayan vakalara ise bazen folikülit denir.

Masa Başı Çalışanların Riski Daha Mı Fazla?

Kıl dönmesinin birçok nedeni olduğu gibi bu nedenlerden biri de basınç ve sürtünmedir. Uzun süreler boyunca masa başında çalışan kişilerde görülme sıklığı bu sebeple artabilmektedir. Uzun süreli oturma yarattığı basınç ve sürtünme ile cildi tahriş eder. Bu durumda kıl dönmelerini de olası hale getirebilir.

Sonuç olarak; masa başında uzun süreli çalışan kişilerde görülme sıklığı biraz daha fazla olsa da, kıl dönmesi herkes de yaygın olarak görülebilir ve etkilenen bölge enfekte olabilir. Enfekte olan alan ağrılara ve irine sebebiyet verebilir.

Kıl Dönmesi Belirtileri Nedir?

Çoğu zaman batık bir kıl enfeksiyonu kırmızı bir yumru şeklinde başlayabilir. Enfeksiyon ilerledikçe irin ve şişlik büyüyebilir. Ayrıca kıl dönmesi olan bölgede aşağıdaki belirtiler görülebilir:

●      Tahriş

●      Kırmızılık

●      Kabarma ve şişme

●      Kaşıntı

●      Ağrı

●      Akıntı

●      Bölgeye dokunulduğunda hissedilen sıcaklık hissi, ateş

●      Etkilenen bölgede cilt renginde koyulaşma.

Yukarıda bahsedilen belirtiler olduğunda alanında uzman bir hekime görünmeniz doğru olacaktır.

Kıl Dönmesi Nasıl Tedavi Edilir?

Kıl dönmesini, tecrübe ve uygun tekniklerle ameliyatsız tedavi etmek mümkündür. Doktorunuz, enfeksiyonu yok etmek için uygun ilaçları reçete edebilir veya cerrahi operasyon önerebilir. Tedavi şekli standart olmayıp, yapılan muayene sonrası belirlenir. Bu anlamda muayenehanemiz de hastaya tüm yöntemler anlatılır ve Op. Dr. Çetin Altunal tarafından en uygun yönteme karar verilerek, uzman ekibimizle tüm işlemler başarı ile gerçekleştirilir.

Kıl Dönmesi Tedavi Yöntemleri

Kristalize Fenol Uygulaması

Bu minimal invaziv yöntem özellikle başlangıç ​​aşamasında olan hastalarda cerrahi müdahaleye gerek kalmadan başarı ile uygulanabilmektedir. Lokal anestezi altında bölge temizlenerek, kristalize fenol uygulanır. Dikiş ve pansuman gerektirmeyen bir uygulamadır. İşlem yaklaşık olarak beş dakika sürmektedir. İşlemi iki ya da üç kez tekrarlamak gerekebilir. İşlem sonrası aynı gün işe dönülebilir.

Mikrosinüsektomi

Erken dönem kıl dönmesi durumlarında uygulanan, iyileşme süresi kısa olan bir yöntemdir. İşlem sonrası dikiş uygulanmaz. Ancak bazı durumlarda bir veya iki dikiş gerebilir. İşlemde üstteki cilt sağlam bırakılarak, kıl köklerini içeren sinüs ve iltihaplı doku olabildiğince küçük çıkarılır. İşlem beş ila on dakika arası sürebilir. İşlem sonrası aynı gün işe dönülebilir.

Mikrosinüsektomi + Kristalize Fenol Uygulaması

Bu yöntem, üstte bahsetmiş olduğumuz iki yöntemin birlikte uygulanmasını içerir. Öncelikle mikrosinüsektomi yapılır. İşlem sonrasında da kalmış olabilecek kıl kökleri için kristalize fenol uygulanır. Aynı gün işe dönüş sağlanabilir.

Primer Eksizyon ve Açık Bırakma

Genellikle kronik kıl dönmelerinde uygulanan bir tekniktir. Kıl dönmesinin etkilendiği bölge geniş bir şekilde çıkarılarak, açık bırakılan cerrahi alanın kendi kendine iyileşmesi beklenir. İyileşme süreci oldukça uzun olduğundan, tarafımızca tercih edilmemektedir. İşlem, genellikle genel anestezi ile yapılmaktadır.

Primer Eksizyon + Kapama & Karydakis Operasyonu

Bu yöntem de, etkilenen bölge geniş bir şekilde çıkarılır ve cerrahi alan dikişle kapatılır. Karydakis operasyonunda, cildin orta hattan kapatılması daha düşük bir nüks oranı elde edilmesine yardımcı olabilir. İşlem; genel, spinal veya lokal anestezi altında 20 ila 25 dakika sürebilir. Hasta aynı gün içerisinde taburcu edilir. Dikişlerin zorlanmaması ve iyileşmesi açısından ilk 15 gün önem taşımaktadır.

Limberg Flep Onarımı

Özellikle erkek popülasyonda sık görülebilen kıl dönmelerinde kullanılan bir yöntemdir. Etkilenen alan çıkarılarak kalçadan çevrilen bir doku ile kapatılır. Tekrarlayan ve her aşamadaki kıl dönmesi rahatsızlıklarında uygulanabilir. Genel ya da spinal anestezi ile yapılır. Bu operasyonda bir gece hastanede yatış gereklidir. İyileşme açısında 15 gün büyük önem taşır. 15. günde dikişler alınır.

Kıl dönmesi rahatsızlığı basit gibi görünse de; yanlış tedavi yöntemleri, uzman olmayan ekip ve malzeme kalitesizliği gibi birçok nedenle kronikleşen bir sorun halini alabilir. Bu nedenle; tedavi de alanında uzman, geniş deneyime sahip bir doktor seçmek çok büyük önem taşır. Kıl dönmesi teşhis ve tedavisi hakkında daha fazla bilgi edinmek için sitemizi ziyaret edebilir ve bizimle iletişime geçebilirsiniz

kıl dönmesi
batık tüy
ameliyatsız tedavi
kıl dönmesi tedavisi
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir