Medimagazin logo

Köpek kısırlaştırma konusunda bilinmesi gereken her şey

Köpeklerde kısırlaştırma ameliyatı sağlıkları için büyük önem taşımaktadır. Meme kanseri ve rahim iltihabı gibi istenmeyen durumları önlemekte, yumuşak davranış modelinin oturmasını da sağlayarak köpekteki saldırganlığı da azaltmaktadır. Peki köpeğinizi kısırlaştırmadan önce bilmeniz gereken şeyler neler?
Köpek kısırlaştırma konusunda bilinmesi gereken her şey
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Köpek sahibi olanlar, belirli sorumlulukları üstlenmektedir. Gelişim evresi doğrultusunda en sağlıklı mamanın alınmasından, egzersiz ve sosyalleşme ihtiyacına kadar köpeğin bütün ihtiyaçları göz önüne alınmaktadır. Tüm bakım süreçlerini yerine getirmeye çalışan köpek sahipleri, kısırlaştırmaya önem göstermektedir. Erkek veya dişi köpek fark etmeksizin bütün köpeklerde kısırlaştırma yapılabilmektedir.

 Kısırlaştırma sonrası köpeklerin daha sakin bir mizaca kavuştukları bilinmektedir. Özellikle kızgınlık dönemindeki köpeklerde, kavgalar ve yaralanmalar meydana gelmektedir. Plansız gebeliklerin önüne geçen kısırlaştırma işlemi, köpeklerin maruz kalabileceği sağlık sorunlarını ortadan kaldırmaktadır. Cerrahi bir işlem olan köpek kısırlaştırma, anestezi altında gerçekleşmektedir. Fakat köpek kısırlaştırma işleminin zamanlaması son derece önemli olmaktadır.

 Köpek Kısırlaştırma Ameliyatı Nasıl Yapılır?

 Hormonal kökenli istenmeyen davranışların önlenmesi ve istenmeyen çiftleşmenin önüne geçmek için köpeklerde kısırlaştırma yapılmaktadır. Erkek ve dişi köpeklerde kısırlaştırma ameliyatı farklılık göstermektedir.

 Kısırlaştırma ameliyatı yapılmadan önce köpeğin herhangi bir sağlık problemi olup olmadığı kontrol edilmektedir. Muayene ile birlikte hemogram ve biyokimyasal değerlere bakılmaktadır. Herhangi bir problem olmaması durumunda, önce söz konusu hastalık tedavi edilmektedir.

 Kısa süre içerisinde gerçekleştirilen köpek kısırlaştırma ameliyatı sonrası dikiş ve yara bölgesini koruma amaçlı yakalık kullanılmaktadır. Dişi köpek kısırlaştırma ameliyatında köpeğin yumurtalıkları ve rahmi alınmaktadır.

 Dişi köpeğin üremesini ve kızgınlık döngüsünü ortadan kaldıran kısırlaştırma ameliyatı, her köpek için her zaman yapılamamaktadır.

 Köpekler Ne Zaman Kısırlaştırılmalıdır?

 Dişi ve erkek köpeklerin kısırlaştırma zamanları değişiklik göstermektedir. Her ne kadar köpekler 2 ay olduktan sonra kısırlaştırılabilse de 4-6 aylık olmalarının beklenmesi önerilmektedir. Ancak bu süre köpeklerin ırkına göre değişmektedir. Büyük ırk köpekler küçük ırk köpeklere göre daha geç olgunlaştığından, kısırlaştırma için beklenmesi gerekmektedir.

 Yaşam koşullarının köpek kısırlaştırma zamanı üzerinde etkisi bulunmaktadır. Birçok veteriner hekim köpeklerde kısırlaştırma ameliyatı için ilk kızgınlıktan önceki dönemi uygun görmektedir. Büyük ırk köpekler yaklaşık 1 yaşında kısırlaştırılırken, küçük ırktaki köpekler yaklaşık 6 aylıkken kısırlaştırılmaktadır. Kısırlaştırma ile birlikte köpeklerin üremesi fizyolojik olarak engellenmektedir. Veteriner hekim köpek için en uygun kısırlaştırma zamanını belirlemektedir.

 Köpeklerde Kısırlaştırma Ameliyatı Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

 Dişi köpekler için kızgınlık dönemlerinde kısırlaştırma ameliyatı önerilmemektedir. Bunun nedeni operasyon sırasında oluşabilecek komplikasyonların önlenmesi olmaktadır. Kızgınlık döneminde organların hassas ve kanamaya yatkın olduğunun unutulmaması gerekmektedir. Köpeklerde kısırlaştırma ameliyatı öncesi bazı kan testleri uygulanmaktadır. Bu testler kan sayımını ortaya çıkarmaktadır.

Kızgınlık döneminde olan dişi köpeklerde genellikle kızgınlığın geçmesi beklenir. Sık sık kızgınlığa giren köpekler için hekiminiz ile iletişim kurmanız önemlidir. Bununla birlikte gebelik ve herhangi bir sağlık sorunun olmaması gerekir.

 Yavru köpekler kısırlaştırılmadan önce tüm aşılarının yapılmış olması gerekmektedir. Çünkü kısırlaştırma ameliyatı için uygulanacak olan anestezi bağışıklık sistemini etkilemektedir. Her şey yolunda olması durumunda kısırlaştırma ameliyatı öncesinde en az 8 saat kadar köpeğin asla yemek yememesi sağlanmaktadır. Kısırlaştırma ameliyatı öncesinde köpeğin mutlaka tuvaletini yapmış olması gerekmektedir.

Ameliyat öncesi genellikle 12 saat öncesinde mama 4 saat öncesinde su vermeyi keserek başlamaktadır. Ameliyat öncesi mamanın 12 saat öncesinde kesilmesi önemlidir. Anestezi kusma yapabildiği için kusmasını engellemek için mama vermeyi öncesinde kesiyorsunuz. Kusma anestezi ile birlikte çeşitli sorunlara yol açacaktır.

Kan tahlili istiyorsanız bazı kliniklerde 1 gün öncesinde kan tahlili yapılmakta bazı kliniklerde ise ameliyat öncesi yapılmaktadır. Evcil hayvanımızın kan tahlili istenildiği gibiyse ameliyata alınmaktadır.

 Köpeklerde Kısırlaştırma Ameliyatı Sonrası Bakım Nasıl Olur?

 Köpeklerde kısırlaştırma sonrası veteriner hekim tarafından verilen talimatlar yerine getirilmektedir. Kısırlaştırma sonrası köpekler biraz rahatsızlık duyabilse de ağrı kontrol altına alınmaktadır. Yapılan işleme bağlı olarak evde köpeklerin kullanabileceği ağrı kesiciler reçete edilmektedir. Köpekler kısırlaştırma ameliyatından sonra yalnızca 1-2 gün ağrı hissetmektedir.

 Operasyon günü teslim alınan köpeklerde, anestezi etkisi ile sersemlik olabilmektedir. Kullanılan anestezik maddenin herhangi bir zararı bulunmamasına rağmen o gün köpeğe mama verilmemesi gerekmektedir. Eve gelindiğinde köpekteki sersemlik devam ediyorsa, köpek yalnız bırakılmamaktadır. İyileşmeyi doğrulamak için yara hattı düzenli aralıklar ile kontrol edilmektedir. 10. gün sonunda yara hattı kapandığı gibi dikişler de alınmaktadır.

 Kısırlaştırılan Dişi Köpek Regl Olur mu?

 Normal şartlarda köpek kısırlaştırma işlemi yapılan dişi köpeğin regl olması beklenmemektedir. Kısırlaştırma ameliyatı sırasında yumurtalık ve rahim alındığından, dişi köpeğin gebe kalması engellenmektedir. Kısırlaştırma ameliyatı sırasında yumurtalıkların tamamen alınmadığı durumlarda, regl oluşumu görülmektedir. Bu gibi durumlarda yumurtalık dokusu hormon üretmeye devam edeceğinden, dişi köpekler kızgınlık dönemine girmektedir.

 Kızgınlık dönemine girmelerini sağlayan üreme hormonları alındığı için çiftleşme uygun seviyeye gelmemektedir. Dişi köpekler kısırlaştırıldıktan sonra çiftleşmesi mümkün olmamaktadır. Erkek köpeklerdeyse çiftleşme görülebilmektedir. Fakat erkek köpeklerde çiftleşme kısırlaştırma ameliyatı sonrası yoğun olmamaktadır. Hormonların vücuttan atılması hemen gerçekleşmediğinden, erken dönemlerde dişi köpeklerin gebe kalabilme ihtimalleri bulunmaktadır.

 Köpek Kısırlaştırma Ücreti Ne Kadar?

 Köpeğin büyüklüğü ile birlikte köpek kısırlaştırma ücreti değişiklik göstermektedir. Kısırlaştırma ameliyatı öncesinde köpeklere bazı tahlil ve tetkikler yapılmaktadır. Erkek köpekler, dişi köpeklere oranla daha uygun fiyatlardan kısırlaştırılmaktadır. 2022 yılı için ortalama ücretleri 1000-4000 arası değişmektedir.

 Köpeğin ırkı, yaşı ve kilosu, köpek kısırlaştırma ücretine etki etmektedir. Artıları ve eksileri göz önüne alan köpek sahipleri, kısırlaştırma işlemini uygun görmektedir. Yavru almak istemeyen köpek sahipleri, kısırlaştırma ile istenmeyen yavruların önüne geçmektedir. Erkek köpekler dişi bulmak için evden kaçtığından, kısırlaştırma tercih edilmektedir. Çeşitli ortamlarda yayılan dedikoduların aksine kısırlaştırma işlemi büyük fayda sağlamaktadır.

Köpek kısırlaştırma için fiyat bilgi almak için Dr. Pati Veteriner Kliniğini arayabilirsiniz: https://uskudarveteriner.com/uskudar-kopek-kisirlastirma/

 Köpek Kısırlaştırma Ameliyatının Avantajları Nelerdir?

 Köpekteki cinsel dürtüleri ortadan kaldıran kısırlaştırma ameliyatı, meme kanseri ve rahim iltihabı gibi istenmeyen durumları önlemektedir. Yumuşak davranış modelinin oturmasını da sağlayan kısırlaştırma operasyonu, köpekteki saldırganlığı azaltmaktadır.

 Genç yaşta köpeklerin kısırlaştırılmasının fizyolojik olarak davranışlarını olumlu etkilemektedir. Erken yaşta yapılmasının yanında köpeğin vücut gelişimini tamamlaması gerekmektedir.

 Günümüz şartlarında köpek kısırlaştırma işlemi keyfi bir davranıştan çok zorunluluk olarak görülmektedir. Testis kanser riski azaltıldığı gibi sağlıklı bir üreme sistemine sahip olunmaktadır.

 Üreme isteği ortadan kaldırıldığından, köpeklerde evden kaçma ve sürekli havlama sorunu da görülmemektedir. Erken ölümlerin önüne geçen köpek kısırlaştırma ameliyatı, köpeğin daha uzun süre yaşamasını sağlamaktadır. Üreme yollarından kaynaklanan kanamaların önüne geçilmektedir.

Aşağıdaki videoyu izleyerek daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.

kopek kisirlastirma
kopek kisirlastirma ameliyati
kopek
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir