İşte evcil hayvanlarda mikroçiple alakalı tüm bilinmesi gerekenler:
Mikroçip nedir?
Mikroçip, birbiri ile aynı sayılardan oluşmayan adeta bir kimlik numarası özelliğini taşıyan pirinç tanesi büyüklüğünde olan içerisinde radyo frekansı tanımlama özelliği olan bir aktarıcıdır.
Günümüzde kedi ve köpeklere takılan mikroçipler veteriner kliniklerinde ya da barınaklarda takılmaktadır. Bu takılan mikroçipler, mikroçip okuma cihazı ile kolayca okunarak evcil hayvanınızın sahip olduğu kimlik numarası görünür hale gelir.
Mikroçip üzerinde hangi bilgiler bulunur?
Mikroçipler kedi ve köpekler için yalnızca bir kimlik numarasından ibaret değildir. İçeriğinde veri tabanına kayı edilebilir şekilde evcil hayvanın bilgileri, size ait adres ve telefon bilgileri gibi önemli bilgiler de rahat bir şekilde kaydedilebilmektedir. Bu sayede olası bir kaybolma durumunda dostunuz bulunduğunda mikroçipi varsa hayvan barınakları, belediyeler ile veteriner kliniklerinde çip okutma cihazları ile takılı olan çipteki bilgilere erişilebilmektedir.
Kedi ve köpeklere mikroçip uygulaması nasıl yapılır?
Öncelikle kedi ve köpekler dahil mikroçip uygulaması yapılan hayvanlar için uygulama acısızdır. Yani uygulama esnasında kedi ve köpeğiniz bir parça huysuzlanabilir ancak hareketsiz olan ve biyouyumlu olan bu çip uzun vadeli olup can yakmaz.
Kalıcı özelliği olan bu mikroçip, uzun seneler boyunca bozulmadan dururlar. Mikroçip uygulaması çok ciddi maliyete sahip olan bir işlem olmadığı için rahatlıkla yaptırılabilmektedir.
Mikroçip, dostunuzun kürek kemikleri arasında gevşek deri altına enjekte edilir. Bu işlem bir veteriner hekim tarafından yapılır ve bir aşı yapmak kadar basit ve hızlıdır.
Herhangi bir şekilde şarj edilmesi ya da pili yoktur. Boyun bölgesinin arka kısmına ve kürek kemiklerinin arasına gelecek şekilde derinin alt kısmına özel bir enjektör yardımıyla mikroçip yerleştirilir. Hareket edebilen ve acı vermeyen bu çip günlük yaşamı herhangi bir sıkıntıya sokmaz.
Mikroçip uygulamaları devlet destekli olduğu ve yaptırılması yasal zorunluluk haline geldiği için legal bir uygulamadır. Gerekli olan süreçler tamamen bakanlık onaylı olup bakanlık kontrolünde yürütülerek takibi gerçekleştirilir.
Mikroçip uygulaması yapılmasının gerekliliği nedir?
Mikroçip uygulamasından önce kaybolan evcil hayvanlar kaçtıkları ya da kayboldukları zaman bulunamayıp geri dönemiyordu. Bunun yanı sıra doğal afetlerde kaçan hayvanların geri dönmesi ve sahiplerine ulaşması neredeyse imkânsız hale gelebiliyor. Yangınlar, depremler ve sel felaketleri başta olmak üzere dışarıda yaşamı tecrübe etmemiş olan evcil hayvanlar için bu durum oldukça tehlikeli ve yaşamı zora sokacak bir durum olabiliyor. Bu nedenle ev ortamına alışmış olan canlıların bu adaptasyon sürecini atlatamamalarına mikroçipler sayesinde engel olunabiliyor.
Mikroçip takılı olan canlılar rahatlıkla tespit edilip bulunabiliyorlar. Eskilerin madalyonlu tasmalarından daha güvenilir olan bu mikroçiplerin zarar görme, düşme ya da aşınma gibi riskleri ise bulunmuyor. Bu nedenle de çok sayıda hayvan sever minik dostları için mikroçip uygulamasını yaptırarak onların bu durumla karşılaşmalarının önüne geçmeye çalışıyor.
Mikroçip taktırmak zorunlu mu?
Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde Türk Veteriner Hekimler Birliği ortak kararı ile imzalanmış olan protokol doğrultusunda ve 30344 resmî gazetede yer almış kedi ve köpek dahil evcil hayvanlara ve de gelinciklere mikroçip taktırmak yasal zorunluluk haline getirilmiştir.
Yönetmelikte yer alan bilgilere göre uygulamanın esas amacı, hayvanların rahatsızlıklarını kontrol altında almak için hayvan kimliklerinin dijital ortamda korunma altına alınmasıdır. Protokolde belirtildiği üzere hayvanların kimliklendirilmesine dair ihtiyaç olan tüm bilgiler en ince ayrıntısına kadar çip içerisinde yer almaktadır. Yasal zorunluluk gereği hayvanların kimliklendirilmesi, mikroçip aygıtının yapımı ve dağıtımı gibi süreçlerden ise tamamen Tarım ve Orman Bakanlığı’nın kendisi sorumludur. Hayvanın sahip olduğu kimlik bilgileri kedi ve köpek kime kaydedilmiş ise o bireyin Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasına veya pasaport belgesine işlenir. Bu sayede herhangi bir kaybolma durumunda ya da sokağa terk etme durumunda o kişiye rahatça ulaşılır.
2022 yılı bitimine dek tüm evcil hayvanlara bahsedildiği üzere mikroçip takılması gerekmektedir. Avrupa ülkelerinde çip uygulama işlemi daha yaygındır. Ülkemize ise evcil hayvanların çip takılma oranı daha düşük olup yaygınlaşmaya başlamıştır. 2022 yılından sonra ise hayvanların kimliklendirme uygulaması yapılmayacak olup yalnızca yeni doğmuş olan 3 aylık yaşa dek hayvanların, kimliklendirme işlemi gerçekleştirilecektir.
Mikroçip uygulamasında dikkat edilmesi gerekli durumlar
Mikroçip uygulaması resmi bir uygulama olup mutlaka ki uyulması gereken kuralları bulunmaktadır. Uygulama için dikkat edilmesi gereken konular ise şu şekildedir;
· Yeni doğan en geç 3 ay içerisinde bakanlığın il/ilçe müdürlüğüne başvurmalıdır.
· Kimlik bilgilerine aşılar ve sahip değişiklikleri 15 gün içerisinde eklenmelidir.
· Sahipsiz bir hayvan sahiplenirse en geç 60 gün içerisinde bilgilendirme yapılmalıdır.
· Ölüm ya da kayıp durumunda en fazla 60 gün içerisinde bilgi verilmelidir.
· Takılmış bir mikroçipin sökülmemesi ve değiştirilmemesi gerekmektedir.
Mikroçip hakkında veteriner hekimlerden bilgi almak ve mikroçip uygulaması için tıklayın: https://uskudarveteriner.com/mikrocip-nedir-mikrocip-nasil-calisir/