Medimagazin logo

Kedi sahiplenmenin artıları ve eksileri

Tüm dünyada çoğu kişinin evcil hayvan konusundaki tercihi genellikle kediler oluyor. Hem sevimlilikleri ve hem de diğerlerine göre biraz daha kolay bakılmalarından ötürü tercih ediliyorlar. Peki kedi sahiplenmenin avantajları ve dezavantajları neler?
Kedi sahiplenmenin artıları ve eksileri
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Evcil hayvanlar, insanların yaşamdaki en iyi dostlarından biri olabiliyorlar. Birbirinden farklı niteliklere sahip bu canlılar, yaşam sürecine farklı bir dinamik bakış açısı kazandırabiliyorlar. Onlarla daima bir arada olan insanlar kendilerinde oldukça pozitif birtakım değişimler olduğunu gözlemleyebiliyorlar. Tüm dünyada çoğu kişinin evcil hayvan konusundaki tercihi genellikle kediler oluyor. Hem sevimlilikleri ve hem de diğerlerine göre biraz daha kolay bakılmalarından ötürü tercih ediliyorlar. Bir kediye sahip olmanın birçok güzel avantajlı yönü bulunuyor.  Dezavantajları ise mama masraflarından veteriner masraflarına ve tüy dökümü ses gibi dezavantajları yani eksi yönleri bulunuyor.

Ruhsal manada kişiler kendilerini daha huzurlu ve keyifli hissedebiliyorlar. Başka bir canlıyla sevgi paylaşımında bulundukları için bundan pozitif anlamda etkileniyorlar. Yaşamlarında iyi bir motivasyon elde etme fırsatını yakalıyorlar. Son derece sağlıklı bir ruh haline sahip olabilme noktasında kedi beslemek her zaman faydalarını gösterebiliyor. Bunun dışında depresyon gibi önem arz eden sağlık sorunlarını iyileştirmede de kedi beslemek iyi gelebiliyor.

Bazen onu gezdirmeye olan ihtiyaçtan dolayı insanlar her bakımdan egzersiz yapma olanaklarını da elde ederler. Bir yandan onunla ilgilenirken bir yandan da kendi vücutlarını çalıştırırlar. Egzersiz ve spor yapmayı asla ertelemek konusunda kediler bu anlamda kişiler için faydalı olurlar. İnsan beyninin hipotalamus bölgesinde aktive olan oksitosin hormonunun salgılanmasına olanak sağlarlar. Bu hormon salgılandıkça insanlar yaşamlarında kendilerini ruhsal açıdan daha kuvvetli hissederler.

Her türde stres oluşturucu duruma karşı daima daha iyi bir mukavemet gösterir hale gelirler. Tüm bu nedenlerden dolayı bir evcil hayvana, bir kediye sahip olmanın önemi büyüktür. Diğer taraftan açık gerçektir ki bu canlılara bakmanın birtakım dezavantaj oluşturucu yönleri de vardır.

Mutlaka bir hayvanı evcil olarak beslemeyi istersen olumsuz tarafları da hesaba katmak gerekir. Kedilerin çoğu gün içerisinde bulunduğu ortama tüylerini dökmeye meyillidirler. Bu durumdan rahatsızlık duyan kişiler için kedi bakmak bir hayli zor olabilir. Diğer yandan bazen nadiren de olsa kedilerden çeşitli türlerde alerjiler kapılabilir. Bu durum her ne kadar kişiden kişiye değişse de böyle bir olasılık her zaman vardır.

Bakımları konusunda kediler sürekli kendilerine özel bazı yiyeceklere ihtiyaç duyarlar. Özel tasarlanan kedi mamalarının da belirli maliyeti vardır. Her bir kişinin bunun üstesinden gelmesi pek mümkün olmayabilir. Bütçe konusunda bazı yükler de olacağı için kedi beslemek biraz zahmet çıkarabilir. Kişisel bakımlarının belirli zaman aralıklarıyla yapılması da yine onlara bakarken biraz insanları yorabilir. Bazı tür kedilerin, sakın kalanlara nazaran biraz daha ses çıkarma ve miyavlama özellikleri vardır.

Bulunulan yaşam alanında sürekli kediden dolayı bir ses olacağı için yine bu da sorunlar oluşturabiliyor. Kedi bakmanın dezavantajlı dikkate değer yönlerinden biri de budur. Toplu konut ortamlarında yaşanıyorsa çevredeki insanları de kedinin sesi bir ölçüde etkileyebilir.

Bununla birlikte bazı kedilerin oyunlar oynama istedikleri diğer türlere göre çok daha fazladır. Bu durumdan kaynaklı o kedilerin etraftaki bir şeyleri çizme hasar verme gibi durumları da vardır. Kedi almaya ve bakmaya karar verirken bu önemli durumu da insanların muhakkak gözetmeleri gereklidir.

Kedi Sahiplerinin Yaptıkları Önemli Hatalar

Kedi bakarken bazı insanlar henüz fark etmedikleri birtakım yanlışlar içerisine düşerler. Bu konuda bir şeylerin bilincinde olmaları her bakımdan önemlidir. Yanlış mama seçmeleri veya onu sürekli değiştirmeleri bunlardan biridir.

Tüketmeleri gerekenden daha fazla besini onlara sunarak obez olmalarına yol açarlar. Onlarla yeterince oyunlar oynamamak veya diş temizliği gibi bakımlarını yapmamak da bakımdaki yanlışlar arasındadır.

Kedi Sahiplenmeden Önce Bilinmesi Gerekenler

Kedilerin daima belirli zaman aralıklarıyla veteriner gözetiminde kontrolleri gereklidir. Çünkü uzman veteriner kişiler bu canlılarda herhangi bir sağlık sorunu var mı bunu anlamaya çalışırlar. Böylelikle her zaman onların sağlıklı olduklarından emin olunur. Alınacak kedilere tuvalet eğitimi verilmesi gerekliliği vardır. Aynı zamanda tüylerinin bakımları da yapılacaktır. Tüm bu benzeri konular hakkında insanlar daima bilinçli olmalıdırlar.

Hangi Kedi Seçilmeli?

Kedilerin birbirinden farklı birçok değişik türü bulunuyor. Her birinin davranışları ve yapısı bir diğerine göre değişkenlikler gösterebiliyor. Bu yüzden seçim yapma aşamasına mutlaka doğru incelemelerde bulunmak gerekiyor. Hangi tür kedinin ne gibi hareketleri olduğu, mama konusundaki tercihleri gibi hususları bilmek gerekiyor. Veteriner nezdindeki ihtiyaçlarını da onları almadan önce değerlendirmek önem taşıyor.

Kedi Almanın Bütçesel Durumu

Kedileri seven ve onları evinde beslemeyi isteyen insanların, belirli bir bütçeyi bu duruma ayırmaları gereklidir. Genel olarak kedi fiyatları birçok farklı kritere bağlı olarak değişkenlik gösterir. Onların kaç yaşında oldukları, cinsleri ve bakım ihtiyaçları gibi hususlar çerçevesinde fiyatlar belirlenir.

Daima doğru kararları verebilmek için fiyatlar konusunda da kapsamlı bir araştırma içerisine girilmelidir. Yalnızca tek bir satış yerine bakmaktan ziyade diğer yerler de incelenmelidir.

Ancak bilinmelidir ki barınaklarda yüzlerce sahiplenmeyi bekleyen kedi bulunmaktadır. Buralardan sahiplenmenin verdiği duygu çok daha farklıdır.  Öncelikle buralardan ücretsiz sahiplenmenizi tavsiye ediyoruz.

Kedi Aşıları Ücretsiz mi?

Evcil kedi bakımında en önemli hususlardan biri, onun aşılarının eksiksiz olarak yaptırılmasıdır. Aşılar ücretsiz olmamakla birlikte onu kediyi sahiplenen kişi yaptırmalıdır. Profesyonel bir veteriner aracılığıyla ihtiyaç olan aşılar sorunsuz yapılabilir.

Anadolu yakasında yaşıyorsanız sizlere Dr. Pati’yi tavsiye edebiliriz. Birçok uzman hekimin bulunduğu veteriner kliniği alanında kedilere yönelik tam kapsamlı incelemeler yapabiliyor. Veteriner kliniği hizmetlerimizden yararlanmak için iletişim bilgileri yoluyla ulaşmanız yeterlidir.

Kediler Ne Kadar Sürede Bir Veterinere Gitmeli?

Kedileri de diğer canlılar gibi mutlaka belirli süreler zarfından veterinere göstermek gereklidir. Çoğu uzmanın görüşüne göre yılda ideal olarak iki kez onlar veterinere gösterilmelidir. Olası birtakım sağlık sorunlarını önceden tespit edebilmek açısından bu her anlamda önemlidir.

Kedi Aşı Yapılmazsa Ne Olur?

Birçok evcil hayvan gibi kedilerin de mutlaka aşılarının uygun şekilde yapılması gereklidir. Konusunda uzman bir veteriner hekim süreci profesyonellikle yönetir.

 

 

kedi sahiplenme
kedi asilari
evcil hayvan
veteriner
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir