ANTALYA -Çocukluk çağında geçirilen üst solunum yolu enfeksiyonu sonrasında gelişen akut eklem romatizmasının kapak hastalıklarının en sık sebebi olduğunu ifade eden Uz.Dr. Tamer Bakalım, şöyle konuştu: "Kalp içinde enfeksiyon oluşması, kalp kası hastalıkları, tansiyon yüksekliği (hipertansiyon), mitral kapakçıkların kalp hareketleriyle sol atriuma geri kaçmasıdır. Toplumda yüzde 2-3 oranında gözlenir. Ancak cerrahi girişim gerektirenlerin oranı yüzde 5'ten az. Kalp krizi sonrası iskemik kalp hastalıkları, fibrokalsifik dejenerasyon (daha çok ileri yaş gurubunda etkendir) ve kapak anulus genişlemesi (bağ dokusu hastalıkları, aort anevrizmalar, tümörler, bazı ilaçlar) kalp kapak hastalıklarının en bilinen nedenleridir."
HASTA VE HASTA YAKINLARI BİLİNÇLİ OLMALI
Teşhis konulduktan sonra artık sıranın tedavi ve takip sürecine geldiğini kaydeden Memorial Antalya Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü'nden Uz. Dr. Tamer Bakalım, şunları söyledi: "Takip için belli aralıklarla ekokardiografi işlemi tekrar edilir. Tedavi seçenekleri arasında ilaçla tedavi ve girişimsel tedavi yer alır. Kimi zaman bu iki seçeneğe aynı anda başvurulabilir. İlaç tedavisinde anlaşılması gereken esas, ilaçların kapaktaki mekanik rahatsızlığın kendisini ortadan kaldırmayacağıdır. Ancak kapak rahatsızlığının kalp üzerindeki olumsuz etkileri ilaçla büyük oranda engellenebilir. Kalp kapak hastalığı zemininde gelişen kalp yetmezliklerinin ve ritim bozukluklarının tedavisinde de çoğu zaman ilaç tedavisi tek başına yeterli olur."
Girişimsel yöntemlerin cerrahi ve kateter yolu ile yapılan balon işlemi olduğunu da anlatan Uz.Dr. Bakalım, sözlerine şöyle devam etti: "Kapak yapısında fazla kireçlenmenin yer almadığı kapak darlıklarında etkin bir girişim yöntemi katater yöntemi ile yapılan balon işlemidir. Bu işlem daha çok mitral ve pulmoner kapaklar için uygulanmaktadır. Cerrahi yani ameliyat gündeme geldiğinde yapılan şey genel olarak kapağın tamir edilmesi, bu mümkün olmuyorsa bozuk kapağın çıkarılıp yerine protez, yapay bir kapak takılmasıdır."
KALP KAPAK TAMİRİ ÖNEMLİ BİR SEÇENEK
Uz. Dr. Bakalım, kapak tamirinin daha çok kaçak oluşan, kapak yapısında fazla kireçlenmenin olmadığı mitral ve triküspit kapaklara başarı ile uygulandığını, mitral kapak hastalıklarının ise birçok merkezde kapağın değiştirilmesi ile tedavi edildiğini söyledi. Uz. Dr. Bakalım, son 10 yıldır özellikle yurt dışında kapak tamirlerinin çok daha fazla yapılır hale geldiğini söyledi. Türkiye'de mitral kapak tamirlerinin ise az sayıdaki merkezde ve az sayıdaki kalp cerrahı tarafından yapıldığını anlatan Bakalım, sözlerini şöyle tamamladı: "Özellikle romatizmal kapak hastalıklarında tamir yapıldığında hastalığın ilerlemesi nedeniyle kapağı yapısında tekrar bozulması görülebilir. Bu durumda hastanın ikinci bir ameliyat geçirmesi gerekir. Bu işlemin yapılamadığı durumlarda kalp kapakları protez kapaklarla değiştirilir. Kişinin özelliğine göre tamamen metalik kapaklar ya da kısmen organik madde içeren biyoprotez (hayvan dokusu kökenli) kapaklar kullanılır. Metalik kapak protezi takılan hastalar ömür boyu kanamaya meyil yapan ilaçlar kullanmak zorunda. Bu ilaçlara bağlı hastalar çok ciddi sorunlar yaşayabilmektedir."