Medimagazin logo

İç Anadolu Bölgesi mutfağı: Kayseri

Sahip olduğu tarihi ve kültürel mirası sayesinde zengin bir mutfakla taçlandırılır. Mutfağın geçmişi, eskiye dayanan İç Anadolu mutfağı içinde Hititlerden günümüze kadar olan birçok yemek bulmakla mümkündür. Her ne kadar günümüz şartlarında bu yemekler pek yapılmıyor olsa bile İç Anadolu’nun çoğu köyünde pişmektedir. İç Anadolu mutfağı sofra düzeni, pişirme yöntemleri, yemek çeşitleri ve kış mevsiminde hazırlanan çeşitli yiyeceklerle kendine özgü bir mutfaktır
İç Anadolu Bölgesi mutfağı: Kayseri
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Ülkemizin her yerinde ayrı bir gastronomik harikalara imza atılır. Türk mutfağının çok fazla çeşitli illerinde herkesin damak tadına uyacak farklı lezzetler vardır. Lezzetli olan yemeklere olan düşkünlüğümüz, renkli sofraları ve hoş sohbetleri de beraberinde getirir. Türkiye’nin lezzetli duraklarında olan İç Anadolu bölgesinde mola verdiğimiz zaman, bu bölgenin şehirlerinde meşhur ve lezzetli birbirinden farklı yemekler bulunur. Tatlısından tuzlusuna, başlangıcından ana yemeğine birbirinden çeşitli yemekler vardır.

İç Anadolu bölgesinin en gözde şehirlerinden olan Kayseri şehrine gidip, lezzetli yemekleri denemeden kendi mutfağınızın içinde hazırladığınız farklı tarifler vardır ve bu tariflerin püf noktaları vardır.

İç Anadolu’nun en ilgi çekici olan davet yemekleri arasında birbirinden lezzetli yemekler bulunmaktadır. İç Anadolu yöresi insanlarının yemek kültüründe buğday, un ve bulgur en başta gelir. Koyun eti, yoğurt, patates ve sebze İç Anadolu mutfağının önemli bir yerinde yer alır. Özel davetlerde kuzu tandır, bulgur pilavı, su böreği, yahni, sütlaç ve Kayseri ilinin vazgeçilmez lezzetlerinden olan mantı yapılır. Gözleme, İç Anadolu’nun hamur işi yiyecekleri arasındadır. Kayseri mantısı ise dillere destan lezzetler arasındadır. Kayseri mutfağında daha birçok birbirinden lezzetli yemekler vardır.

Kayseri Mutfağının Lezzetleri

 Kayseri mutfağının medeniyetleri arasında şekillenmiş olan lezzetli yemekleri vardır. Kayseri mutfağı genellikle et ve hamur işi ağırlıkla yemeklerden oluşur. Lezzeti yemeklerinin yanında lezzetli tatlıları da bulunmaktadır. Kayseri mutfağının yemekleri köklü ve eski bir tarihe dayalı lezzetlerdir. Mutfağın içinde bulunan bulgur ve sebze yemekleri lezzetli yemekler arasındadır. Kayseri ilinin meşhur yemekleri arasında bulunan Kayseri mantısı, pastırma, Nevzine, Yağlama, Kayseri tiridi, Çiriş yemeği, tahinli yaprak sarması, çemenli ekmek, Kayseri katmeri yöresel lezzetler arasındadır.

Yağlama: Kayseri’nin mutfağı arasında bulunan yağlama, diğer illerin mutfaklarında yapılan lahmacuna benzer bir yemektir. Yağlama hamuru hazırlandıktan sonra güzel bir şekilde orta ateşte pişirilir ve arasına kıyma koyulur. Kıymanın tadı ise içine konulan baharatlardan gelmektedir. Hamurun aralarına kıymalar kat kat izledikten sonra üzerine yoğurt koyulmaktadır.

Kurşun Aşı: Kayseri mutfağında yapılan sulu yemekler arasındaki en gözde yemeklerdendir. Genelde bu lezzet ev mutfaklarında yapılır. Dana etinden yapılan kurşun aşı, misket büyüklüğünde bulgurlu köfteden hazırlanır.

Kayseri Katmeri: Diğer yörelerden farklı şekilde yapılan Kayseri Katmeri, şekerli ve şekersiz yenilir. Katmerin üzerine genellikle tahin konularak servis edilir.

Kayseri İline Ulaşım İmkanı

Ankara ilinden ve Konya ilinden sonra İç Anadolu Bölgesinin önemli şehri olan Kayseri, Türkiye’nin en kalabalık 14. ile olarak karşımıza çıkmaktadır. Yüzölçümü bakımından ise Kayseri, dünyanın sekizinci şehridir. Kayseri, Erciyes dağının eteklerinde ve Orta Kızılırmak bölümünde yer almaktadır. Önemli yollardan biri olan ipek yolunun geçtiği bu bölge tarih boyunca birçok insanlığa ve medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Kayseri iç Anadolu bölgesinin tam ortasında bulunmaktadır. Bu nedenle Anadolu kalbi olarak adlandırılan bu şehir İç Anadolu'nun güney bölümünde bulunan Toros Dağlarının, birbirine yaklaştığı yer olan orta Kızılırmak bölümünde yer alır.

Kayseri’nin merkez ilçeden ile beraber toplam 16 tane ilçesi bulunur. Bu ilçeler arasında Akkışla, Develi, İncesu, Hacılar, Kocasinan, Sarıoğlan, Pınarbaşı, Saroz, Yahyalı ve daha birçok ilçe bulunmaktadır. Kayseri ili İç Anadolu bölgesinin tam orta kısmında yer almaktadır. Kayseri’nin, kuzey batıda Yozgat, kuzey doğuda Sivas, doğu bölümünde Kahramanmaraş, batısında Nevşehir ve güneyinde ise Niğde bulunur.

Başkent olan Ankara şehri ile Kayseri arasında yolculuk yapmak isteyen bir kişi 320 ve 325 km arasında yol gider. Ankara ilinden Kayseri ilinde özel araç ile yapılan yolculuklar tam olarak 3,5 saat sürmektedir. Ankara ilinden kendinize ait olan özel aracınız ile yola çıkarsanız eğer, Kayseri’ye ulaşmak için Kırıkkale ve Kırşehir güzergahını takip etmeniz gerekir. Ankara Kayseri otobüs bileti alıp Kayseri’ye karayolu üzerinden yolculuk yapılabilir. Otobüsle gitmek istemeyip, kendi özel aracı olmayan bir kişi ise Ankara’dan araç kiralama firması ile görüşerek kendine özel araba kiralama imkanına sahiptir. İstanbul’dan yola çıkan bir kişi Kayseri’ye Sakarya, Düzce, Bolu, Kocaeli, Ankara, Kırıkkale ve Kırşehir güzergahını takip ederek ulaşır. İstanbul ilinden Kayseri iline yolculuk yapan kişi Alibeyköy otogar içinden yola çıkan bir otobüs yaklaşık olarak Kayseri iline 8 saat 20 dk içinde ulaşır.

Kayseri iline uçak ile gitmek isteyen bir kişi, Ankara’dan ve Antalya’dan İstanbul’da aktarma yaparak gidebilir. Kayseri ilini hava yolu ile ziyaret etmek isteyenler Kayseri Kocasinanda bulunan Erkilet Havalimanına iniş sağlayabilir. Kayseri havalimanından ise şehir merkezine gitmek için belediye otobüslerini tercih edebilirsiniz.

Kayseri iline tren ile ulaşım sağlamak isteyen bir kişi günde tek bir sefer yapan Niğde, Ulukışla, Pozantı ve Adana tren yolu güzergah üzerinden ulaşım sağlayabilir. Kayseri ilinin içinde ulaşım yapmak isteyen ziyaretçiler, toplu taşıma araçları arasında tramvay hatları ve belediye otobüslerini kullanabilirler.

ic anadolu bolgesi mutfagi
kayseri
yemek
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir