Medimagazin logo

Dang hummasına karşı ittifak kuruldu

Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu (IFRC), Takeda İlaç Şirketi ve bazı sivil toplum örgütleriyle iş birliği yaparak, Güneydoğu Asya’da artış gösteren dang humması vakalarına karşı "Dang’a Karşı Birlikte" (UAD) ittifakını kurduğunu bildirdi.
Kaynak: AA
Dang hummasına karşı ittifak kuruldu
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Free Malaysia Today gazetesinin haberine göre, Malezya’da 2025 yılı başından bu yana 14 bin 310 dang humması vakası ve 16 can kaybı bildirildi.

Bağımsız sivil toplum örgütü Malezya Dang Humması Önleme Savunuculuğu'nun da yer aldığı ittifak, "eğit”, "savun" ve "destekle" olmak üzere üç temel strateji üzerine kuruldu.

Eğitim stratejisi kapsamında toplumların dang vakalarına karşı bilincini artırmak amacıyla hastalık hakkında farkındalık kampanyaları yürütülecek, gönüllüler için “salgın kontrolü” eğitim setleri kullanılacak ve hijyen uygulamaları teşvik edilecek.

Kamu sağlığı için önlemler artırılacak

Savunuculuk stratejisiyle uzun vadeli dang humması önlemlerinin hayata geçirilmesi hedefleniyor. Bu kapsamda, karar vericiler, sağlık kuruluşları ve yerel yapılarla işbirliği yapılarak ulusal sağlık politikalarına dang humması önleme uygulamalarının dahil edilmesi amaçlanıyor.

Ayrıca, ittifak kapsamında bölgesel işbirliği teşvik edilerek kamu sağlığı önlemlerinin sürdürülebilirliğinin sağlanması da hedefler arasında yer alıyor.

Destek stratejisi çerçevesinde ise dang hummasından etkilenen birey ve topluluklara doğrudan yardım ulaştırılması planlanırken, bu yardım, kaynakların organize edilmesini ve yüksek riskli bölgelerde hızlı müdahale sağlanarak hastalığın etkisinin azaltılmasını kapsıyor.

Yetkililer, bu yeni işbirliğiyle Güneydoğu Asya’da halk sağlığı açısından büyüyen tehdit olan dang hummasıyla daha etkili mücadele edilmesinin hedeflendiğini belirtiyor.

Dang humması nedir?

Tropikal ve subtropikal bölgelerde görülen dang humması virüsü, insanlara sivrisinekler aracılığıyla bulaşıyor. Kuluçka döneminden sonra genel olarak hafif ateşe sebebiyet veren hastalık, bazı vakalarda ölüme neden olabiliyor.

Vakalar, genellikle "yağış dönemleri" olarak bilinen mart, haziran, eylül ve aralıkta artış gösteriyor.

Bilim insanları, yüksek sıcaklık ve uzun süren yağışların sıtma ve dang humması taşıyan sivrisineklerin artmasına sebep olduğunu belirtiyor.

Hastalığa yol açan sivrisinek türünün su birikintilerinde larva oluşturması nedeniyle özellikle sanayi çevrelerindeki çöp birikintilerinin sürekli ilaçlanması gerekiyor.

dang hummasi
guneydogu asya
takeda ilac
danga karsi hep birlikte
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir