Anne adaylarının hamile olduklarını öğrenebilmek için başvurabileceği çok sayıda test seçeneği mevcuttur. Testlerin uygulanma zamanları ve doğruluk oranları farklılık gösterebilir. Bu noktada testlerin uygulamaları ve sonuçları hakkında bilgi sahibi olmak süreci daha bilinçli bir şekilde yürütmenize yardımcı olur. Peki gebelik testi nedir? Gelin bu sorunun cevabına yakından bakalım.
Gebelik Testi Nedir?
Gebelik testi, anne adaylarının bebek bekleyip beklemediklerini kan ve idrar yolu ile ölçmeye yardımcı olan yöntemlerdir. Kan veya idrar yolu ile yapılan testler anne adaylarının süreç hakkında bilgilendirilmesini sağlar. Çocuk sahibi olmak isteyen sağlıklı bir kadının regl periyodunun gecikmesi durumunda yaklaşık bir hafta sonra test yapılarak süreç hakkında bilgi sahibi olunabilir. Testlerde hamilelik durumunun anlaşılması için vücut yapısındaki hormon değerleri ölçülür. Test sonucunun pozitif olması anne adayının vücudunda HCG hormonunun bulunduğuna işaret eder. Yaptığınız gebelik testlerinin pozitif çıkması halinde doktorunuzla görüşerek süreci yakından takip etmeye başlayabilirsiniz.
Hamilelik Kan Testi
Yüksek doğruluk oranı sunması sayesinde sıklıkla tercih edilen hamilelik kan testi, kan yapısındaki beta HCG hormonu değerine bakar. Hamilelik süreci başlamış olan anne adaylarının vücudunda bu hormonun seviyesi yükselir. Gebelik kan testinde yüksek değer çıkması için gereken süre kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Bununla birlikte kan testinin adet döngüsünün başlaması gereken tarihten birkaç gün sonra yapılması doğru sonuçların alınması noktasında oldukça önemlidir. Hamilelik kan testi döllenmeden yaklaşık bir iki hafta sonrasında ve embriyonun yerleşmesinden 3-4 gün sonra pozitif sonuç verebilir. İdrar yoluyla yapılan testlere oranla daha kesin sonuçlar sunan kan testi sağlık kuruluşlarında yapılabilir. Bu aşamada doktorunuza danışarak doğru planlamayı gerçekleştirebilirsiniz.
Hamilelikte Cinsel İlişki
Hamilelik döneminde meydana gelen psikolojik ve fizyolojik değişimler anne adaylarının bebeğin zarar göreceği korkusuyla cinsellikten kaçınmasına neden olabilir. Hamilelikte oluşan hormonal değişimler annelik içgüdüsünü baskın hale getirebilir fakat sağlıklı ilerleyen hamilelikte gebeliğin son 4 haftasına kadar cinsel ilişki yaşanması herhangi bir probleme yol açmaz. Aynı zamanda gebelik ilerledikçe ve anne adayları sürece alıştıkça cinsel istek düzeyinde artış da görülebilir. Bununla birlikte öncesinde düşük yaşamış ya da erken doğum yapmış kişilerin hamilelikte cinsellik yaşantısına dikkat etmesi de oldukça önemli bir konudur.
Hamilelikte Memede Ağrı Ne Zaman Başlar?
Hamilelikte göğüs ağrılarının en yoğun olduğu zaman 4-7 haftalık dönem olarak kabul edilebilir. Hamilelik, doğum ve doğum sonrası hakkında aklınıza takılan tüm sorular için Cicicocuk.com’u ziyaret edebilir, uzmanların görüşlerinden yararlanarak bu süreçleri bilinçli bir şekilde tamamlayabilirsiniz.