Medimagazin logo

Çocuğunuz ağzı açık uyuyor ya da horluyorsa geniz eti olabilir!

Özel BSK Eskişehir Anadolu Hastanesi KBB Uzmanı Prof. Dr. Emre Cingi, bademcik ve geniz etlerinin hangi durumlarda alınması gerektiği, alınmazsa nelere sebep olabileceği ile ilgili önemli bilgiler veriyor
Çocuğunuz ağzı açık uyuyor ya da horluyorsa geniz eti olabilir!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Özel BSK Eskişehir Anadolu Hastanesi KBB Uzmanı Prof. Dr. Emre Cingi, bademcik ve geniz etlerinin hangi durumlarda alınması gerektiği, alınmazsa nelere sebep olabileceği ile ilgili önemli bilgiler veriyor.

Ne zaman alınmalıdır?
Bademcikler boğazda bulunan ve vücuda yararları bilinen lenfatik dokulardır. Bazı hallerde ise zararlı yararlarından fazla olabilir veya tamamen zararlı olabilirler. Hangi durumda ve ne zaman alınacaklarına çok dikkatli muayenelerden sonra ancak tecrübeli bir KBB uzmanı karar verebilir.

Şu durumlarda bademcik alınmalıdır;
- Yılda 4 defadan fazla akut bademcik iltihabı oluyorsa,
- Beslenmeye ve solunuma mani olacak kadar büyümeleri (bazen bir bademcik almak yeterli olabilir.)
- Bademcikler enfeksiyon odağı haline gelmişse,
- Tümör veya Tüberkülozunda,
- Boyunda bademcik iltihabına bağlı tedavi ile geçmeyen lenf adenopatiler, (Boyundaki bezelerin artması ve büyümesi)

Genellikle çocukluk çağında doğru karar verilerek zamanında bademcik ameliyatı yapılırsa ileride ortaya çıkabilecek durumların önüne geçilmiş olur. Çocuğun iştahı açılır boyu ve kilosu artar.

Geniz eti şu durumlarda alınmalıdır;
- Burundan nefes almayı ileri derecede bozmuşsa ve ağzı açık uyumaya, horlamaya sebep oluyorsa,( buna bağlı olarak çocuğun başı terler, sabaha doğru bazen ağlayarak bazen ağlamadan uyanıp su içmek ister. Ağzı açık uyuyunca korkulu rüyalar görebilir ve bu rüyaların etkisi altında kalabilir. Sabaha doğru öksürük olabilir.Öksürük kuruyan solunum yolunu nemlendirmek için vücudun refleksidir.Kesinlikle öksürük şurubu ile baskılanmamalıdır.

- Kulağı havalandıran östaki tüpünü tıkayıp orta kulak iltihabına, orta kulakta zamk gibi sıvı birikmesine sebep olabilir. Buna bağlı olarak çeşitli derecelerde işitme kaybı oluşabilir. Yapılan KBB muayenesinde bazen kulağa tüp konulmasına karar verilebilir.Anne ve babalar tüp konulmasından çekinmemeli ve tüpün doğru karar verilip takıldığında mutlak faydalı olduğuna inanmalıdır.Tüpün kendiliğinden atılması beklenir.Vücut ihtiyacı kalmayınca tüpü kendisi atar.Birkaç aydan 1,5 yıla kadar ihtiyacı olduğu süre tüp atılmaz.

- Çocuk ağzı açık uyuduğu ve durduğu için salyası akar, kulağı çok iyi duymadığı için ve beynine az oksijen gittiği için şaşkın bir görünüşü vardır. Bazen alt solunum yollarında buna bağlı olarak gelişen hastalıklar sonucunda kalpte büyüme oluşabilir.

- Geniz eti mutlaka endikasyon varsa süt dişleri dökülmeden alınmalıdır. Alınmazsa alt çenede uzamaya, üst kesici dişlerde öne doğru fırlak bir büyümeye yol açar.
Son olarak anne, babalara bu hastalığın çocukluk çağlarında görüldüğünü buluğ çağından sonra geniz etinin genellikle gerilediğini, bademcik hastalığının görülme sıklığının azaldığını belirtmek isterim. Eğer doktor ameliyat kararı vermişse çekinmeden veliler karar verip ameliyatı gerçekleştirirlerse en doğru kararı vermiş olacaklardır.
çocuğunuz
ağzı
açık
uyuyor
ya
da
horluyorsa
geniz
eti
olabilir!
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir