Medimagazin logo

Yenilikçi tedavi, uzun COVID hastalarında koku duyusunu geri kazandırdı

Kuzey Amerika Radyoloji Derneği'nin (RSNA) yıllık toplantısında önümüzdeki hafta sunulacak olan araştırmaya göre, araştırmacılar görüntü kılavuzluğunda minimal invaziv bir prosedür kullanarak uzun süreli COVID'den muzdarip hastalarda koku alma duyusunu geri kazandırabilirler
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Yenilikçi tedavi, uzun COVID hastalarında koku duyusunu geri kazandırdı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Koku alma duyusunun artık doğru çalışmadığı bir durum olan parosmi, COVID-19'un bilinen bir semptomudur. Son araştırmalar COVID-19 hastalarının %60'ının bu durumdan etkilendiğini ortaya koymuştur. Çoğu hasta zaman içinde koku alma duyusunu geri kazanırken, uzun COVID'li bazı hastalar enfeksiyondan sonra aylarca, hatta yıllarca bu semptomları yaşamaya devam etmekte, bu da yemek yeme iştahlarını ve genel yaşam kalitelerini olumsuz etkilemektedir.

Çalışmanın başyazarı, Pennsylvania, Philadelphia'daki Jefferson Health'te kas-iskelet radyolojisi profesörü olan Adam C. Zoga, M.D., M.B.A., "COVID sonrası parozmi yaygındır ve giderek daha fazla tanınmaktadır" dedi ve ekledi: "Hastalar eskiden hoşlandıkları yiyecek ve içeceklere karşı bir hoşnutsuzluk geliştirebilirler."

Bozulmuş koku alma duyusu koku algısını da etkileyebilir ve bazı hastalar, insanların çevrelerinde olmayan kötü veya hoş kokuları algılamalarına neden olan bir durum olan fantoziden muzdarip olabilir.

Stellat ganglion bloğunun faydaları ölçüldü

Araştırmacılar, uzun süreli COVID sonrası parosmisi olan hastalar için olası bir tedaviyi değerlendirmek amacıyla, BT kılavuzluğunda stellat ganglion bloğunun potansiyel faydalarını inceledi. Kalp hızı, kan basıncı, nefes alma ve sindirim gibi istemsiz süreçleri düzenleyen otonom sinir sisteminin bir parçası olan stellat ganglionlar boynun her iki yanında bulunan sinirlerdir. Başa, boyuna, kollara ve göğsün üst kısmının bir bölümüne belirli sinyaller iletirler.

Araştırma ekibi, bölgesel otonom sinir sistemini uyarmak için boynun bir tarafındaki stellat gangliona doğrudan anestezik enjekte edilmesini içeren bir stellat ganglion bloğu kullandı. Minimal invaziv prosedür 10 dakikadan kısa sürüyor ve sedasyon veya intravenöz analjezi gerekmiyor. Stellat ganglion bloğu, küme baş ağrıları, fantom uzuv ağrısı, Raynaud ve Meniere sendromları, anjina ve kardiyak aritmi dahil olmak üzere bir dizi durumu tedavi etmek için çeşitli derecelerde başarı ile kullanıldı.

Dr. Zoga, "Parosmi daha önce beyin travması, beyin ameliyatı, felç, viral sendromlar ve bazı baş ve boyun tümörlerinden sonra ortaya çıkan nadir bir bozukluk olarak bildirilmiştir" dedi. "Prosedürün parosmi için işe yarayacağından tam olarak emin değildik."

54 hasta incelendi

Çalışma için 54 hasta, ilaç ve topikal tedavilere dirençli en az altı aylık COVID sonrası parosmi sonrasında bir kulak, burun ve boğaz uzmanından sevk edildi.

Stellat gangliona enjeksiyon için boyun tabanına bir spinal iğne yerleştirmek üzere BT kılavuzluğu kullanıldı. Araştırmacılar, COVID virüsünün sinir iltihabına neden olabileceğinden şüphelenerek farmakolojik preparattaki anesteziye küçük bir doz kortikosteroid ekledi.

"Bu enjeksiyon işe yarıyor"

Dr. Zoga, "İlk hasta, neredeyse anında, dört haftada semptomların çözülme noktasına kadar devam eden bir iyileşme ile muazzam derecede olumlu bir sonuç elde etti" dedi. "Deneme boyunca bazı hastalarda fantozminin %100'e yakın oranda çözülmesi de dahil olmak üzere bazı sonuçlar bizi şaşırttı."

Takipler 37 hasta (%65) için yapıldı. 37 hastanın 22'si (%59) enjeksiyondan bir hafta sonra semptomlarda iyileşme bildirdi. Bu 22 hastanın 18'i (%82) işlemden bir ay sonra önemli ölçüde progresif iyileşme bildirdi. Üç ayda, 22 hasta arasında semptomlarda ortalama %49 iyileşme (aralık %10 ila %100) görüldü.

Yirmi altı hasta en az altı haftalık bir aradan sonra boyunlarının diğer tarafına (kontralateral) yapılan ikinci bir enjeksiyon için geri döndü. İlk enjeksiyona yanıt vermeyen hastalarda ikinci enjeksiyon etkili olmazken, ilk enjeksiyondan sonra bir miktar iyileşme bildiren hastaların %86'sı kontralateral enjeksiyondan sonra ek iyileşme bildirdi. Herhangi bir komplikasyon veya advers olay bildirilmedi.

Dr. Zoga, "Diğer tedaviler bugüne kadar başarısız oldu," dedi. "Bu enjeksiyon işe yarıyor."

covid19
koku duyusu
minimal invaziv prosedur
covid
Yorum (1)
Ali Veysel Özden
diğer tedaviler bugüne kadar başarısız oldu deniyor. bu nasıl oldu peki? noninvazif yöntemler yeteri kadar uygulandı mı? the effect of vagus nerve stimulation applications on taste and smell loss in covid-19 syndrome: case report https://dergipark.org.tr/en/pub/medr/issue/77252/1262924
2
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir