Medimagazin logo

Virüs gitti izi kaldı: Kalp kası iltihabı ve kalp krizi patladı

Kalp ve damar sistemini etkileyen Covid-19 enfeksiyonuna bağlı olarak kalp kası iltihabı, kalp krizi ve inme vakalarında artış oldu. Uzmanlar şimdi bu etkinin daha sonraki yıllarda devam edip etmeyeceğini tartışıyor.
Kaynak: Türkiye Gazetesi - Ziyneti Kocabıyık
Virüs gitti izi kaldı:  Kalp kası iltihabı ve kalp krizi patladı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Türkiye Gazetesi'nden Ziyneti Kocabıyık'ın haberine göre, Covid pandemisinin etkisini kaybettiği, artık neredeyse tamamen Covid öncesi döneme geri döndüğümüz şu günlerde Covid’in sağlık üzerindeki kalıcı etkileri tartışılıyor. Uzmanlar, Covid virüsünün kalp, akciğer ve beyin damar sistemi üzerinde hasar bıraktığına hatırlatarak, "Hastalığı geçirdim, geçti gitti kurtuldum artık diye düşünmeyin. Özellikle ağır ve birden fazla koronavirüs enfeksiyonu geçirdiyseniz, düzenli sağlık kontrollerinizi aksatmayın" uyarısında bulunuyor. Türk Kardiyoloji Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Ertuğrul Okuyan ve Türk Nöroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Akif Topçuoğlu bu konuyu gazetemize değerlendirdi.

Kalp kası iltihabına sebep oluyor

Resmî rakamlara göre ülkemizde yaklaşık 15 milyon kişi koronavirüse yakalandı, yaklaşık 100 bin kişi hastalık sebebiyle hayatını kaybetti. Covid-19’un bir akciğer enfeksiyonu olmasına rağmen bütün damar sistemini etkileyen virüs olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ertuğrul Okuyan, en çok kalbin etkilendiğini ve kalp kası iltihabı ve kalp krizi vakalarında artış görüldüğünü aktardı.

Kalp kasını işgal eden virüsün miyokardit denilen kalp kasının iltihaplanması tablosuna sebebiyet verdiğini ifade eden Prof. Dr. Okuyan "Bu durum kalp kası hasarına ve özellikle ciddi vakalarda kalp kasının önemli ölçüde zayıflayarak kalp yetersizliğinin gelişmesine sebep oldu. Covid’e bağlı ani ritim bozuklukları ortaya çıkan hastalar gördük" dedi.

Kanda pıhtılaşmaya yol açıyor

Covid-19 virüsünün enfeksiyonun seyri sırasında kanda aşırı pıhtılaşmaya yol açan bir takım mekanizmaları tetiklediğini ve kanda yoğun bir pıhtılaşmaya sebep olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Okuyan "Virüs başta kalp damarları olmak üzere aort damarı, beyin damarları, akciğer damarları ve pulmoner damarlar da pıhtılar oluşturarak akımın kesilmesine ve buna bağlı olarak kalp krizi, beyin felci, akciğer embolisi gibi olayların artışına yol açtı" diye konuştu.

Prof. Dr. Okuyan Covid tedavisi sırasında kullanılan bazı ilaçların da kalp üzerinde olumsuz etkilerinin daha sonra ortaya çıktığına da dikkat çekti.

covid19
kalp ve damar sagligi
kalp kasi iltihabi
kalp krizi
Yorum (3)
nevzat kulukçu
sonunda birisi ilaçların sıkıntılı olduğundan bahsetme cesareti göstermiş. şimdi aşılar çıplak diyecek babayiğiti bekliyoruz.
Cevapla
Yaşar Bülent
eğer ülkemizde 15 milyon kişi hastalığa yakalandıysa en düşük ölüm hızını %2 kabul etsek 300 bin kişi, eğer genel kabul gören %3.4 dersek 500 bin kişiye yakın ölüm vakası olmalı.türkiye istatistik kurumu 2 yıldır açıklamadığı yıllık ölüm sayısını açıklarsa gerçekleri öğreneceğiz
Cevapla
Yaşar Bülent
@nevzat kulukçu hangi ilaçlar olduğu yazılmamış.bazı ilaçlar denmiş.bahsedilen hidroksiklorakinse ,bu ilacın yan etkisi oldugu yazıldı ve bu oldukça da abartıldı.aşıların yan etkisi olabileceği söyleniyor, birşey sakladığını sanmıyorum.aşi milyonlarca insanı kurtardı komplo teorisi aramaya gerek yok
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir