Medimagazin logo

SARS-CoV-2'nin dopamin nöronlarını enfekte ederek hücresel yaşlanmaya yol açtığı bulundu

Yeni bir çalışma, SARS-CoV-2'nin dopamin nöronlarını enfekte ederek hücresel yaşlanmaya neden olabileceğini ortaya koyuyor. Bu keşif, beyin sisi, uyuşukluk ve depresyon gibi uzun COVID semptomları da dahil olmak üzere COVID-19'un potansiyel nörolojik etkilerine ışık tutuyor
Kaynak: MEDİMAGAZİN
SARS-CoV-2'nin dopamin nöronlarını enfekte ederek hücresel yaşlanmaya yol açtığı bulundu
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Memorial Sloan Kettering Kanser Merkezi ve Columbia Üniversitesi Vagelos Doktorlar ve Cerrahlar Koleji ile birlikte Weill Cornell Medicine'den araştırmacılar SARS-CoV-2 virüsü hakkında önemli bir keşifte bulundular. Cell Stem Cell'de yayınlanan çalışma, virüsün dopamin nöronlarını enfekte edebileceğini ve hücrelerin büyüme ve bölünme yeteneklerini kaybettiği bir yaşlanma durumunu tetikleyebileceğini gösteriyor.

Dopamin nöronları üzerindeki etkisi

Hareket, hafıza ve ruh halinin düzenlenmesi gibi çeşitli beyin işlevleri için hayati önem taşıyan dopamin nöronları, SARS-CoV-2 ile enfekte olduklarında önemli değişiklikler gösterir. Bu değişiklikler arasında normal işleyişin durması ve enflamatuar kimyasal sinyallerin salınması yer alır. Dopamin nöronlarındaki bu tür değişiklikler Parkinson hastalığıyla da ilişkilendirilmiştir.

Metodoloji ve bulgular

Çalışma, insan kök hücrelerinden birden fazla hücre tipi üretilmesini ve bunların SARS-CoV-2 enfeksiyonuna karşı savunmasızlığının test edilmesini içeriyordu. Dopamin nöronlarının sadece küçük bir yüzdesi enfekte olsa da (yaklaşık %5), etki dikkate değerdi. Araştırma, aynı koşullar altında virüse duyarlı olmayan kortikal nöronlar gibi diğer nöronal hücre tipleriyle tezat oluşturuyor.

Uzun COVID ve Parkinson hastalığında önemli etkilere sahip

Bu keşif, uzun COVID'i, özellikle de beyin sisi, uyuşukluk ve depresyon gibi nörolojik semptomları anlamak için önemli etkilere sahipti. Dahası, dopamin nöron yaşlanması Parkinson hastalığının ayırt edici bir özelliği olduğundan, uzun COVID hastalarının Parkinson ile ilişkili semptomlar açısından artmış risk altında olabileceğine dair bir öneri vardı.

Enfekte dopamin nöronlarını yaşlanmadan kurtarıyor

Çalışma ayrıca potansiyel terapötik stratejileri de belirledi. Riluzol (ALS için), metformin (diyabet için) ve imatinib (kanser için) gibi ilaçların SARS-CoV-2 enfeksiyonunu önlediği veya enfekte dopamin nöronlarını yaşlanmadan kurtardığı bulundu. Bu, COVID-19'un nörolojik etkilerini önlemeye yönelik daha fazla araştırma için yollar açıyor.

Bu araştırma, COVID-19'un beyni nasıl etkilediğini anlamada çok önemli bir bağlantı sağlayarak özellikle uzun COVID ve Parkinson hastalığı için potansiyel riskler bağlamında gelecekteki çalışmalar için zemin hazırlıyor. Bu bağlantıları daha fazla keşfetmek ve hedefe yönelik tedaviler geliştirmek için ek araştırmalara ihtiyaç var.

sarscov2
dopamin
hucresel yaslanma
covid19
noron
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir