MEDİMAGAZİN - Almanya'nın Halle Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından yürütülen bir araştırmadan elde edilen yeni bulgular, koronavirüsün Omicron varyantının, genellikle "uzun COVID" veya "COVID-19 sonrası durum" olarak adlandırılan uzun süreli enfeksiyon sonrası semptom riskinin azalmasıyla ilişkili olduğunu gösterdi.
"International Journal of Infectious Diseases" dergisinde yayınlanan bu araştırma, 11.000'den fazla kişinin enfeksiyon geçmişi, aşılanma durumu ve sonrasında görülen semptomlara ilişkin verilerini dikkate alındı.
Çalışmanın başyazarı ve Halle Üniversitesi Tıbbi Epidemiyoloji, Biyometri ve Bilişim Enstitüsü'nde araştırmacı olan Sophie Diexer, "Çalışmamız, bir enfeksiyondan sonra uzun COVID semptomları geliştiren kişilerin yüzdesinin Omicron'un yaygın olduğu dönemde en düşük olduğunu gösteriyor." dedi.
İlk enfeksiyona kıyasla uzun COVID riski daha düşük
Çalışma ayrıca ilginç bir eğilimi de ortaya çıkardı. Kalıcı semptomlar geliştirmeden ilk koronavirüs enfeksiyonundan kurtulan bireylerin, ilk kez enfekte olanlara kıyasla sonraki enfeksiyonlarda uzun COVID geliştirme olasılığı daha düşüktü. Bu bulgu araştırma ekibini şaşırttı.
Bununla birlikte, aşıların uzun COVID'e karşı koruyucu etkileri söz konusu olduğunda, özellikle bir aşı atılımından sonra, önemli bir kanıt bulunamadı. Özellikle, Omicron varyantı için özel olarak tasarlanan aşı, zamanlama kısıtlamaları nedeniyle bu çalışmada analiz edilmedi.
Benzeri görülmemiş ölçek ve metodoloji
Haziran 2022'ye kadar 48 binden fazla kişinin katıldığı Almanya çapındaki DigiHero projesine dayanan bu çalışma benzersizdi. Halle Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Profesör Rafael Mikolajczyk'in belirttiği gibi, önceki çalışmalar risk analizlerinde enfeksiyon geçmişlerini dikkate alınmadı. Katılımcılara 24 tipik uzun COVID semptomu sorulup, bildirilen semptomların yoğunluğunun söz konusu spesifik koronavirüs varyantı ile ilgisiz olduğu görüldü.