Medimagazin logo

COVID varyantı JN.1: En yaygın 3 semptom ve ortaya çıkış sırası

En son COVID varyantı olan JN.1, enfeksiyonların %62'sini oluşturarak küresel vakalara hakim durumda. Vakalarda artışa neden olmasına rağmen JN.1, yaygın bağışıklık sayesinde daha az şiddetli hastalığa yol açıyor. Temel semptomlar arasında boğaz ağrısı, tıkanıklık ve öksürük yer alıyor ve genellikle bu sırayla ortaya çıkıyor
Kaynak: MEDİMAGAZİN
COVID varyantı JN.1: En yaygın 3 semptom ve ortaya çıkış sırası
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Omicron varyantlarının soyundan gelen JN.1, hızla dünya çapında baskın COVID suşu haline gelmiştir. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), yaygınlığında önemli bir artış olduğunu ve şu anda tüm vakaların yaklaşık %62'sini oluşturduğunu bildirmektedir. Bu artış, atık su sürveyansında gözlemlendiği gibi hem yurt içinde hem de uluslararası alanda belirgindir.

Yüksek aktivite, azaltılmış şiddet

JN.1 ile bağlantılı COVID-19 vakalarındaki artışa rağmen, enfeksiyonların ciddiyetinde kayda değer bir düşüş var. Geçen yıla kıyasla vakalarda %27'lik bir artış görülürken, ciddi sonuçlarda önemli bir düşüş var. Acil servis ziyaretleri, hastaneye yatışlar ve COVID'e bağlı ölümler sırasıyla %21, %22 ve %38 oranında azalmıştır. CDC bu eğilimi aşılardan, önceki enfeksiyonlardan veya her ikisinin kombinasyonundan kaynaklanan bağışıklığın artmasına bağlıyor.

JN.1'in belirtileri

JN.1 öncekilerden daha ciddi hastalıklara neden olmasa da, semptom profili önceki COVID-19 suşlarıyla tutarlıdır. En sık bildirilen semptomlar boğaz ağrısı, tıkanıklık ve öksürüktür. Bu üst solunum semptomları genellikle boğaz ağrısı ile başlar, bunu tıkanıklık ve öksürük takip eder. Özellikle, tat veya koku kaybı ve ishal gibi daha önceki COVID-19 semptomları JN.1 ile daha az yaygındır.

En yaygın semptomlar ve ortaya çıkış sıraları

JN.1, önceki suşlardan daha ciddi bir hastalığa neden olmuyor gibi görünmektedir ve semptomları benzerdir. Bunlar şunları içerir:

Boğaz ağrısı
Tıkanıklık
Burun akıntısı
Öksürük
Yorgunluk
Baş ağrısı
Kas ağrıları
Ateş veya titreme
Tat veya koku alma duyusunun kaybı
Nefes darlığı veya nefes almada zorluk
Mide bulantısı veya kusma
İshal

covid19
varyant
jn1
semptom
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir