Medimagazin logo

COVID-19 sonrası dünyada ilk: Genç bir kızın ses telleri felç oldu

COVID-19 enfeksiyonundan günler sonra sağlıklı bir genç kızda nadir görülen bir durum ortaya çıktı: Ses telleri felci. Bu olay, COVID-19'un sinir sistemine olan etkilerini gösteriyor ve nadir durumlarda ses telleri felcine yol açabileceğini ortaya koyuyor
Kaynak: MEDİMAGAZİN
COVID-19 sonrası dünyada ilk: Genç bir kızın ses telleri felç oldu
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Bir genç kız, SARS-CoV-2 enfeksiyonundan günler sonra nefes alma güçlüğü yaşadı. Bu durum, ses tellerinin felç olmasından kaynaklanıyordu. Kız, nefes alabilmek için bir yılı aşkın süre boyunca cerrahi bir trakeostomiye (nefes borusunda bir açıklık) ihtiyaç duydu. Bu olay, COVID-19'un nadir durumlarda sinir sistemini etkileyerek ses telleri felcine neden olabileceğini gösteriyor.

İlk kez bir gençte görüldü

Bu, COVID-19 teşhisi konduktan sonra bir gençte görülen ilk ses telleri felci vakası olarak kaydedildi. Daha önce yetişkinlerde bu durumla ilgili raporlar bulunmaktaydı. Harvard Tıp Okulu'ndan otolaringologlar, COVID-19'un baş ağrısı, nöbet ve periferik nöropati gibi bilinen nörolojik komplikasyonlara neden olabileceğini belirtti.

Tedavilere yanıt vermedi

15 yaşındaki kız, pozitif testten 13 gün sonra hastaneye başvurdu. Başlangıçta soğuk algınlığı, ateş ve yorgunluk belirtileri gösterdi. Ancak, pozitif testten dokuz gün sonra, özellikle aktifken, ani nefes darlığı yaşamaya başladı. Ses telleri incelendiğinde, kişinin nefes alırken ses tellerinin kapanması (paradoksal vokal kıvrım hareketi) teşhisi konuldu. Ancak, tedavilere rağmen iyileşme göstermedi ve ses tellerinde iki taraflı felç teşhisi konuldu.

Trakeostomi ameliyatı çare oldu

Bir dizi test, enfeksiyonları ve nörolojik bozuklukları dışladı. Beyin ve omurga taramaları, semptomlarıyla ilişkili olabilecek açık sorunları göstermedi. Botulinum toksini enjeksiyonları nefes alma sorunlarını hafifletmede başarısız oldu. Sonunda kız, nefes almasına yardımcı olmak için trakeostomi ameliyatı geçirdi ve zamanla nefes alma, zayıflık, karıncalanma ve uyuşukluk semptomlarında iyileşme gösterdi. Trakeostomi, yerleştirildikten 15 ay sonra güvenle çıkarılabildi.

covid19
ses telleri felci
felc
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir