Medimagazin logo

COVID-19 enfeksiyonu Guillain-Barré sendromu gelişme riskinde artış ile ilişkili

Amerikan Nöroloji Akademisi'nin tıp dergisi Neurology'nin 18 Ekim 2023 tarihli çevrimiçi sayısında yayınlanan bir çalışmaya göre, COVID-19 enfeksiyonu geçirmek, önümüzdeki altı hafta içinde Guillain-Barré sendromu adı verilen nadir bir hastalığa yakalanma riskinin artmasıyla ilişkili. Çalışmada ayrıca, Pfizer-BioNTech'ten mRNA aşısı alan kişilerin, mRNA aşısı almayan kişilere göre önümüzdeki altı hafta içinde bu hastalığa yakalanma olasılığının daha düşük olduğu tespit edildi
Kaynak: MEDİMAGAZİN
COVID-19 enfeksiyonu Guillain-Barré sendromu gelişme riskinde artış ile ilişkili
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Guillain-Barré sendromu, bağışıklık sisteminin sinir hücrelerine saldırdığı nadir bir otoimmün hastalıktır. Belirtiler ellerde ve ayaklarda güçsüzlükle başlar ve felce kadar ilerleyebilir. Hayatı tehdit edebilmesine rağmen, çoğu insan geriye kalan birkaç sorunla iyileşir. Guillain-Barré sendromunun kesin nedeni bilinmemektedir ancak gastrointestinal veya solunum yolu enfeksiyonlarından sonra ortaya çıkabilir. Araştırmacılar, yılda her bir milyon kişiden 20'sinde görüldüğünü ve sadece çok nadir durumlarda belirli aşıların ardından ortaya çıktığını belirtmektedir.

Çalışmaya İsrail'de daha önce Guillain-Barré teşhisi konmamış 3 milyondan fazla kişi katıldı. Bu kişiler 1 Ocak 2021'den 30 Haziran 2022'ye kadar takip edildi. Bu süre zarfında 76 kişide Guillain-Barré gelişti. Guillain-Barré hastası olan her kişi, sendromu olmayan 10 kişiyle ya da 760 kişiyle eşleştirildi.

Daha sonra araştırmacılar, katılımcıların Guillain-Barré teşhisinden önceki altı hafta içinde COVID enfeksiyonu veya COVID aşısı geçirip geçirmediklerini veya eşleşen katılımcılar için aynı zaman dilimini inceleyerek değerlendirdi.

Risk 6 kat fazla

Araştırmacılar, yakın zamanda COVID enfeksiyonu geçiren kişilerin Guillain-Barré geliştirme olasılığının, yakın zamanda enfeksiyon geçirmeyenlere göre altı kat daha fazla olduğunu belirledi. Guillain-Barré hastası olmayan kişilerin %2'sine kıyasla, Guillain-Barré hastası olan kişilerin toplam %12'si yakın zamanda COVID enfeksiyonu geçirmişti.

Ayrıca, Guillain-Barré hastası olmayanların %18'ine kıyasla, Guillain-Barré hastası olanların %11'i yakın zamanda bir mRNA aşısı ile aşılanmıştı.

Ek olarak yakın zamanda mRNA aşısı olan kişilerde Guillain-Barré gelişme olasılığının, yakın zamanda mRNA aşısı olmayanlara göre %50'den fazla daha az olduğunu buldular.

Çalışmanın bir sınırlaması, tüm katılımcıların COVID için test yaptırmamış olması nedeniyle, bazı kişilerin hiç semptomu olmayan veya hafif semptomları olan bir enfeksiyonu varken COVID enfeksiyonu kanıtı yok olarak sınıflandırılmış olabileceğiydi.

Çalışma, COVID enfeksiyonunun Guillain-Barré riskini artırdığını veya mRNA aşılamasının riski azalttığını kanıtlamadı, yalnız bir ilişkiyi gösterdi.

covid19
guillainbarr
arastirma
mrna asisi
pfizerbiontech
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir