Medimagazin logo

Araştırma: COVID virüsünün kuluçka süresi her yeni varyantla kısalıyor

Yeni araştırmalar, COVID-19 ile enfekte olursanız, enfeksiyondan olası semptomların başlangıcına kadar geçen süre - kuluçka dönemi - şimdi pandeminin başlangıcından önemli ölçüde daha kısaldı
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Araştırma: COVID virüsünün kuluçka süresi her yeni varyantla kısalıyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Çin'de 142 farklı çalışmadan elde edilen verilere bakan araştırmacılar, 2019'un sonlarında Wuhan'da ortaya çıkan Alfa varyantı ile enfekte olan kişilerin ortalama beş günlük bir kuluçka süresine sahip olduğunu buldu. 

Araştırmacıların bildirdiğine göre, Omicron varyantı geldiğinde, kuluçka ortalama olarak 3.5 günden daha kısa bir süreye kısalmıştı.

Araştırma, her yeni varyantta kuluçka süresinin azaldığını ortaya koydu

Araştırma ekibi, bulguların gerçek dünya önemine sahip olduğunu, çünkü COVID-19 için pozitif test eden kişiler için "farklı varyantların kuluçka süresinin belirlenmesi izolasyon süresinin belirlenmesinde önemli bir faktör" olduğunu açıkladı.

Yeni çalışma, Pekin Üniversitesi Halk Sağlığı Okulu'nda Epidemiyoloji ve Biyoistatistik Bölümü'nden Min Liu tarafından yönetildi.

Araştırmacılar, pandemi boyunca yürütülen sayısız çalışmanın kuluçka dönemlerine ilişkin verileri inceledi. Toplam 8.100'den fazla COVID-19 hastası dahil edildi.

Liu'nun grubu, "Bu çalışmanın bulguları, SARS-CoV-2'nin COVID-19 pandemisi boyunca sürekli olarak evrimleştiğini ve mutasyona uğradığını gösteriyor. Virüs, insanlar arasında bulaşma yeteneği, şiddet düzeyi ve kuluçka süresi açısından sürekli değişti" dedi.

Alfa'da 5, Omicron'da 3,4 gün

İnkübasyona odaklanan araştırmacılar, erken Alpha varyantı COVID virüsünün semptomların başlamasından önce ortalama beş günlük bir inkübasyona sahip olduğunu buldular.

Beta varyantı Mayıs 2020'de ortaya çıktığında, bu kuluçka oranı yaklaşık 4,5 gün oldu.

Daha yüksek oranda bulaşıcı Delta varyantı 2021'de sahneye çıktı. Kuluçka süresi ortalama olarak yaklaşık 4,4 gün oldu.

Bununla birlikte, Omicron varyantının ortaya çıkmasıyla kuluçka süresi önemli ölçüde kısaldı: Çin ekibine göre ortalama olarak sadece 3.4 gün.

COVID-19'un Alfa varyantında ilk ortaya çıktığında, beş günlük kuluçka süresinin diğer yaygın viral hastalıklarda görülenden çok daha uzun olduğunu kaydettiler.

Örneğin, koronavirüsün neden olduğu soğuk algınlığının kuluçka süresi yaklaşık 3,2 gündür; influenza'nın kuluçka süresi iki günden kısadır ve rinovirüslerin (soğuk algınlığının en yaygın nedeni) yaklaşık bir buçuk günlük kuluçka süresi vardır.

Liu ve meslektaşları, çalışmalarındaki sayıların yalnızca ortalama olduğunu ve herhangi bir COVID-19 hastası için kuluçka süresinin hala büyük ölçüde değişebileceğini vurguladı. "Bu çalışmada, bildirilen en kısa ortalama kuluçka süresi 1.8 gün ve en uzun kuluçka 18.87 gündü" diye belirttiler.

COVID-19 için ortalama kuluçka süresinin zaman içinde kısaltılması, kendi kendine tecrit önerilerini etkileyebilir.

Bulgular 22 Ağustos'ta JAMA Network Open dergisinde yayınlandı .

covid
kulucka suresi
alfa
beta
delta
omicron
varyant
Yorum (1)
nevzat kulukçu
14 gün tam kapanma şart. aşimizi olalim. turkovac i̇steyeli̇m.
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir