Gazetecilere açıklama yapan yetkili, 'BioNTech aşısının bir sevkiyatının Çin'e doğru gitmekte olduğunu teyit edebilirim' dedi, ancak sevkiyatın büyüklüğü hakkında bilgi vermedi.
Söz konusu sevkiyat, Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un geçen ay Çin'i ziyareti sırasında Pekin'in, ülkedeki Alman vatandaşlarının BioNTech aşısına ulaşmasına izin vermeyi kabul etmesinin ardından geldi. Scholz, bu aşıların Çin vatandaşlarına da sunulabilmesi konusunda baskı yapıyordu.
Çin'e gönderilen ilk yabancı COVID-19 aşısı
Bu aşılar Çin'e teslim edilecek ilk yabancı Covid-19 aşıları olacak. Pekin bugüne kadar Batı'da geliştirilen mRNA teknolojisine dayalı aşılar yerine, daha geleneksel yöntemlerle geliştirilen yerli üretim Covid-19 aşılarının kullanılmasına ısrar ediyordu.
Cenaze arabaları kuyruk oluşturdu
Sevkiyatın, "sıfır Covid" karantina rejimini kaldırmasının ardından ülkenin kırılgan sağlık sistemini hazırlıksız yakalayan hızlı vaka artışının yaşandığı bir döneme denk gelmesi dikkat çekti.
Yönetim salgının sürdüğü bir dönemde yeni Covid-19 ölümü yaşanmadığını açıklarken, Başkent Pekin'in Tongzhou semtinde bir krematoryumun önünde 40'a yakın cenaze arabasının kuyruk oluşturması vakaların sayılması konusunda eleştirilere neden oldu.
Reuters haber ajansına konuşan bir görgü tanığı, krematoryumda çoğu geleneksel beyaz giysiler giyen ve yas bantları takan kişilerin yakılmayı bekleyen yaklaşık 20 tabutun etrafında toplandığını; personelin ise tehlikeli madde kıyafetleri giydiğini aktardı.
Krematoryumdaki 15 fırının beşinden duman yükseldiği görüldü. Krematoryumun dışında da yoğun polis varlığı dikkat çekti. Ancak Reuters ölümlerin Covid kaynaklı olup olmadığını doğrulayamadığını bildirdi.
Cenaze evi çalışanları, bazı kent sakinlerinin yakınlarını yakmak için günlerce beklemek ya da daha hızlı hizmet alabilmek için yüksek ücretler ödemek zorunda kaldığını ifade etti.