Medimagazin logo

SGK, rest çeken ilaç firmalarına yaptırıma hazırlanıyor

İlaç fiyatlarında yapılan yüzde 10'luk indirimin ardından 14 ilaç firması 200 ilaçta düzenlemeye uymayacaklarını açıklayarak Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) rest çekti.
Kaynak: ZAMAN - ÇAĞLAR AVCI
SGK, rest çeken ilaç firmalarına yaptırıma hazırlanıyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Firmaların insülin ve kanser ilaçlarını kapsayan bu adımı karşısında SGK'da yaptırımlar konuşulmaya başlandı. Bunların başında, firmaların çok kazandığı ve piyasada terapötik eşdeğeri bulunan ilaçların geri ödeme listesinden çıkarılması geliyor. Sağlık Bakanlığı, 2006'da benzer bir yöntemi kullanmıştı. SSK'ya fahiş fiyatla ilaç sattığı için 1,4 milyon Euro'luk borcunu ödemeyen Roche firmasının pahalı olan ve çok satan kanser ilacı Neupogen geri ödeme listesinden çıkarıldı. Firma daha sonra parayı kısa sürede ödemek zorunda kaldı. Hatta bir hafta ücretsiz dağıtmayı teklif etti.

 

SGK yetkilileri ise indirimlerin protokoller çerçevesinde gerçekleştiğini belirtiyor. İndirim uygulamasını kabul etmeyen firmaların 2009 yılında global bütçeyi kabul ederken, üç yıl süreyle bütçenin aşılması halinde indirimleri kabul ettiklerine yönelik protokol imzaladıkları ortaya çıktı. SGK'da ayrıca bu durumda ısrar edilmesi halinde 'B' planı konuşuluyor. Özellikle rest çeken firmaların çok pahalı olan ve terapötik eşdeğeri bulunan ilaçların geri ödemeden çıkarılması gündemde. Terapötik eşdeğer ilaç, orijinal ilaçla aynı etkin maddeyi içeriyor. Bu sebeple orijinal ürünlerle yer değiştirebiliyor.

 

İlaçta indirimle 2 milyar TL tasarruf hedefleniyor

Kasım ayı içerisinde hem SGK'dan hem de Sağlık Bakanlığı'ndan ilaçta indirim haberi geldi. 15,6 milyar liralık yıllık bütçe aşıldığı için, SGK Sağlık Uygulama Tebliği'nde (SUT) yaptığı değişiklikle kurum indirimlerini yüzde 28 ile yüzde 41 arasına yükseltti. Sağlık Bakanlığı da binlerce ilaçta yüzde 6 ile yüzde 20 arasında fiyat indirimi gerçekleştirdi. Yapılan düzenlemelerle 1,5-2 milyar lira arası tasarruf hedefleniyor.

 

Firmalar indirimlerden dolayı eczacıda oluşan yaklaşık 400 milyon TL'lik stok zararlarını karşılamaya yaklaşmıyor. İstanbul'daki eczacı derneği DEVADER Başkan Yardımcısı Mustafa Saraç, çözüm olarak, "Eczacılar olarak kamu kurum iskontosunun firma ve devlet arasında eczacıyı aracı yapmadan alınması gerektiğini düşünmekteyiz. Reçete başına meslek hakkı da Avrupa'da olduğu gibi gerçekleştirilmelidir. Reçeteye ilaç adı değil, etken madde yazılması esası getirilerek, ilacın kontrolü SGK sistemindeki ödenen ilaç esasına göre olmalıdır." diyor.

sgk
rest
çeken
ilaç
firmalarına
yaptırıma
hazırlanıyor
Yorum (25)
ah
kim takar sizin yaptırımınızı, hem suçlusunuz hemde güçlü; adam ilaçlarını size bedavamı verecek kardeşim, çıkarın geri ödemeden vatandaş parasıyla alsın.
0
Cevapla
dr dobra
İlaç Firmasını ezmek Doktoru ezmek kadar kolay olmaz efendiler!..Siz yıllanmış sorunları "musluk kapatma" tekniğiyle çözebileceğinizi zannediyorsunuz!..yanılıyorsunuz!..hakiki çözümlere yanaş(a)mıyorsunuz...vesselam!
0
Cevapla
Dr.Ahmet
Bu eczacılar ne zaman doyacak çok merak ediyorum.Reçeteye etken madde yazılması dünyanın neresinde var biri bana açıklasın.Adamların tek düşüncesi en çok kazanacağı ilacı hastaya vermek.Doktorun tercihi maalesef hiç umursanmıyor.
0
Cevapla
Abdullah Çapan
Sayın ahmet sen doyduğun zaman...Alakasız konuları alkasın yerlerde yorum yapmayalım. Sgk ya gelincede eline almış bir sopa ses çıkaranın kafasına vuruyor. dedim dedik çaldığım düdük diyor.Sosyal hukuk devleti ile hiç bağdaşmıyor. Yaptıkları porotokolde euro daki değişime göre ilaç fiyatları belirlenecekti euro 1900 civarlarındayken. yani protokole bakılırsa euroya göre ilaç fiyetlarında artış bekleniyordu. Yani sgk protokolümüz var sözlerinde durmuyor durumlarını empoze etmesin. İlaçda sıkıntı kapıda insülinler şimdiden sıkıntıya düşmüş durumda.
0
Cevapla
Melih köken
İlacta 2 . Kalite yoktur.Piyasadaki ilaçları Sağlık Bakanlığı ruhsatlandirir ve fiyatlandırır.Eczacılarında eşdeğer ilaçları kendi tercihleri ile değiştirme yetkileri vardır ve bu husus Bakanlikçada desteklenmektedir.Aynı etken maddeyi içeren ilaçlarda doktor tercihi neye göre yapılır?Firmanin doktora yaptığı yatırıma göre.Yoksa medikal anlamda hiç bir endişeniz yok doyma ile ilgili sözlerinizi aynen size iade ederim
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir