Novo Nordisk daha fazla insanın tedavilerden yararlanabilmesi için ileri teknoloji, üretim ve tedarik zincirleri aracılığıyla faaliyet gösterdiği alanlarda değişimin öncüsü oluyor.
Gelecekte hastalıkların tedavisinde daha büyük bir etki yaratmak için bugünden gerçekleştirdiği Ar-Ge yatırımları ile Novo Nordisk dünyada Ar-Ge’ye en çok yatırım yapan ilk 3 ilaç şirketleri arasında yer alıyor.
Novo Nordisk Dijital Bilimler & Yenilikçilikten sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Lars Fogh Iversen, işbirliğine dair yaptığı açıklamada “İlaç keşfinde Microsoft AI teknolojisinin daha hızlı ve ölçeklendirilmiş kullanımına olanak tanımak; böylelikle hastaların ihtiyaçlarına daha iyi hizmet edecek, çığır açan yenilikler ve verimlilik sağlamak üzere Microsoft ile yola çıktık.
Dijital bilim ve AI olanaklarımızı genişletme yolunda Microsoft’un önde gelen uzmanlarıyla yakından iş birliği yapmamızı sağlayacak olan bu yeni ortaklık dolayısıyla büyük heyecan duyuyoruz” dedi.
Novo Nordisk Türkiye Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü Jens Pii Olesen ise Microsoft işbirliği ve Novo Nordisk Ar-Ge yatırımlarına yönelik yaptığı açıklamada, “Novo Nordisk olarak amacımız diyabet, obezite, nadir kan ve endokrin hastalıkları gibi ciddi kronik hastalıkların üstesinden gelecek değişimi gerçekleştirebilmek. Bunun için odaklandığımız tedavi alanlarında öncü bilimsel atılımlar yapıyor, yeniliğe ve değişime öncülük ediyoruz.
Faaliyet gösterdiğimiz alanlardaki güçlü mirasımız, bu yönde yürüttüğümüz yenilikçi üretim ve yönetim süreçlerine dayanıyor. Bu çalışmalar neticesinde dünyada ilaç alanında Ar-Ge’ye en çok yatırım yapan şirketler arasında yer alıyoruz. Türkiye’de ise Ar-Ge alanında gerçekleştirdiğimiz yatırımlarla ilk 5 ilaç şirketi arasındayız. Microsoft ile gerçekleştirdiğimiz işbirliği sayesinde bu yatırımlarımızı geleceğe taşıyacak, daha fazla insanın tedaviye erişmesine imkân sağlayacağız” dedi.
İşbirliği sonucu ortaya çıkacak olan ve ilk ikisi uygulanmaya başlayan AI modelleri bir dizi kullanım senaryosunda uygulanacak. Kullanım senaryolarından ilki, yeni bilimsel içgörüler elde etmek amacıyla literatür, patentler, bilimsel raporlar ve tartışma forumları gibi kaynaklardan elde edilen bilgilerin otomatik analizine ve özetlenmesine odaklanıyor.
İkinci kullanım senaryosu ise kişinin yağ, kolesterol ve diğer maddelerin arter duvarlarında birikimiyle ortaya çıkan bir kardiyovasküler hastalık olan ateroskleroz geliştirme riskini öngören modeller geliştirmeyi amaçlıyor. AI ayrıca yeni hedefler belirlemek ve hastalığın biyomarkerlerini tanımlamakta da kullanılacak.
İki şirket AI konusunda bir dizi büyük modelin birden fazla iş için kurgulandığı platform yaklaşımını benimsiyor. Bu yaklaşım, şirketler arasında birkaç yıl sürecek işbirliği sürecinde yeni projelerin ve kullanım senaryolarının sürekli olarak başlatılmasına olanak sağlayacak.