Medimagazin logo

Meme kanserinde kullanılan ilaç, nüksü yüzde 25 oranında azaltıyor

Yeni bir araştırma, bir ilacın en yaygın meme kanseri türünün geri dönme olasılığını dörtte bir oranında azaltabileceğini gösteriyor
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Meme kanserinde kullanılan ilaç, nüksü yüzde 25 oranında azaltıyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Geleneksel tedavilerin ardından hormonal tedavinin yanı sıra ribociclib alan hastalarda meme kanserinin tekrar görülme oranı daha düşük bulundu.

Ribociclib, kanser hücrelerinin çoğalmasına yardımcı olan belirli proteinleri hedef alarak, kanserin büyümesini yavaşlatmak veya durdurmak için onları bloke ediyor.

Daha da önemlisi, meme kanserine erken yakalanan hastalarda faydalar görüldü.

Sağkalım oranlarını artırabilir

Uzmanlar, bulguların dünya çapındaki uygulamaları değiştirebileceğini, daha iyi uzun süreli sağkalım sağlayabileceğini ve hastalar ve aileleri için endişeyi azaltabileceğini söyledi.

Ribociclib, hastalığı çoktan yayılmış olan meme kanseri hastalarının ömrünü uzatmak için zaten veriliyor.

Nüksü önlemek için hastalara genellikle on yıla kadar hormon bloke edici ilaçlar almadan önce ameliyat ve kemoterapi veya radyasyon tedavisi sunuluyor.

İlaç nüks riskini yüzde 25 azalttı

Ancak, ikinci evre hastalığı olan hastaların üçte biri ve daha ilerlemiş hastalığı olan hastaların yarısından fazlası, genellikle yıllar sonra tekrar geri dönüyordu. Daha ilerlemiş kanseri olan hastalara odaklanma eğiliminde olan önceki birçok çalışmanın aksine, Natalee çalışması, daha önce tedavi edilen hastalarda kanserin tekrarını önlemede ilacın etkisini test etmek istedi.

Tedavi edilenlerde, diğer organlara yayılmadan önce ikinci veya üçüncü aşamada teşhis edilen östrojen reseptörü pozitif, HER2 negatif birincil meme kanseri - en yaygın meme kanseri türü - vardı.

Beş yıllık hormonal tedavinin yanı sıra üç yıl boyunca ribociclib veya tek başına hormon tedavisi verildi.

Üç yılın sonunda, ribociclib alan kişilerin yüzde 90,4'ü invaziv hastalıktan nüks görülmedi, bu oran yalnızca hormon tedavisi alan grupta yüzde 87,1'di.

Dün Chicago'da düzenlenen American Society of Clinical Oncology (ASCO) konferansında genel olarak ribociclib ilavesinin nüks riskini yüzde 25 azalttığı bildirildi.

Araştırmacılar, hem menopoz öncesi hem de menopoz sonrası kadınlarda görülen benzer seviyelerle, ribociclib alanların daha iyi genel hayatta kalma, nükssüz hayatta kalma ve uzak hastalıksız hayatta kalma oranlarına sahip olduğunu söyledi.

meme kanseri
nuks
ilac
kanser
ribociclib
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir