Medimagazin logo

Yeni Şafak yazarı Aktay: AK Parti adalet partisi olduğunu unutmadan doktorlara yönelik özel bir çalışma yapmalı

AK Parti Genel Başkan Başdanışmanı ve Yeni Şafak yazarı Yasin Aktay, yazısında doktorların maaş konusu yanı sıra pek çok sorunu olduğunu ifade ederek “AK Parti, sadece bir kalkınma partisi değil bir adalet partisi olduğunu unutmadan, bu konuya adalet penceresinden yeniden bakmalı, doktorlara yönelik özel bir çalışma yapmalıdır” dedi
Kaynak: Yeni Şafak
Yeni Şafak yazarı Aktay: AK Parti adalet partisi olduğunu unutmadan doktorlara yönelik özel bir çalışma yapmalı
Yasin Aktay
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

 Aktay,  Yeni Şafak'ta kaleme aldığı yazısında CHP’nin sağlık çalışanlarının durumunu görüşmek üzere TBMM’yi olağanüstü toplantıya çağırması konusuna değindi. CHP’nin sağlık çalışanlarının durumunu görüşmek üzere olağanüstü toplantıya çağırmasının sağlık alanındaki bozuk sicilini temizleme çabası olduğunu belirten Akdağ yazısında şunları kaydetti:

"Sağlık çalışanları halkı memnun etmek üzere geliştirilmiş sağlık sistemi içinde çok ağır yükler altında ve emekleriyle hiç mütenasip olmayan bir mükafatla çalışmak durumunda kalmışlardır.

Modern dünyada meslekler hiyerarşisinde doktorluk her zaman en üst düzeyde yer almıştır. Tahsili, giriş imtihanından itibaren diğerlerine nazaran çok daha zorlu ve daha uzun bir süreç gerektiriyor. Normal fakülte mezunları 4 yılda mezun olurken doktorlar 6 yıl ve ilave zorunlu hizmete tabiler. Ayrıca meslek disiplininin gerektirdiği son derece yıpratıcı ve yorucu hiyerarşik ilişki başka birçok meslekte yok. Uzun nöbetler ve tedavi esnasında girdikleri riskler dolayısıyla hasta veya hasta yakınlarıyla girdikleri insani ilişkiler onları sürekli ciddi güvenlik riskleriyle de başbaşa bırakırken, bir yandan da haklarında oluşturulan itibarsızlaştırıcı bir söyleme de maruz kalabiliyorlar.

Canlarımızı teslim etmek durumunda kaldığımız doktorların maaşlarının bugün başka mesleklerle karşılaştırıldığında kesinlikle adilce olmadığını söyleyebiliriz.

Diğer meslek mensuplarının çok aldığını söylemeyeyim, ama onlara nazaran doktorların ücretleri çok az düzeyde kalmaktadır. İsterseniz hâkim ve savcılarla, öğretmenler, imamlar veya güvenlik görevlileriyle karşılaştıralım. Yanlış anlaşılmasın, bunların hiçbirinin aldıkları maaşın az olduğunu düşünmüyorum, ama onlara nazaran doktorların maaşlarının emek yoğunluğu, çileleri, meşakkatleri ve teknik-bilimsel kabiliyetleri dolayısıyla daha adil bir şekilde ayarlanması gerektiği çok açık.

Birçok kişi doktorların nasılsa “döner sermaye katkıları” alıyor olmaları dolayısıyla ilave gelirlere sahip olduklarını öne sürüyor. Sıkça tekrarlanan ve doğru zannedilen yanlışlardan biridir bu. İşin doğrusu, doktorların çok azı döner sermaye katkısı alabiliyor, gerisi belki de bu efsanenin mağduru olarak çıplak maaşlarıyla yetinmek durumunda kalıyorlar.

Tabi doktorların tek sıkıntısı maaşları değil. Özlük hakları konusunda da başka meslek gruplarından esirgenmeyen birçok hakkın kendilerinden esirgendiğine dair bir algı var ve bu, bir Türkiye mucizesi olarak gerçekleşmiş sağlık devrimini gölgeleyen bir adalet açığı oluşturuyor.

Tabi doktorlara karşı gelişen popüler söylemler, itibarsızlaştırıcı söylentiler, hasta kültürümüzdeki dizginlenemeyen öfkenin yol açtığı risklere karşı doktorları koruyacak bir yasal veya kültürel kalkanın oluşması hususu da önemli bir konu.

AK Parti, sadece bir kalkınma partisi değil bir adalet partisi olduğunu unutmadan, bu konuya adalet penceresinden yeniden bakmalı, doktorlara yönelik özel bir çalışma yapmalıdır."

Yazının tamamını okumak için tıklayınız.

yasin aktay
doktor
maas
yeni safak
Yorum (19)
Burhan Dag
doğru ama bir gün de kurulmadı ki bu sistem. otobüs yoldan çıkana kadar hep beraber medyasıyla yargısıyla dövdünüz şöförünüzü. şimdi devrilme zamanı artık bayılttınız çünkü bizleri. artık siper alın kendinize. geçmiş olsun.
41
Cevapla
Kürşat E
gerçekleri gören birinin olması ve dile getirmesi de güzel ama hekimlere dönük saldırılar, tehditler bütün hızıyla devam ediyor. çözüm makamında olanların daha dün meclisteki teklife destek vermemesi istisnasız bütün hekimlerin yüreğinde onulmaz bir yara açmıştır. lütfen samimi olun.
32
Cevapla
doğru söz
burhan dağ güzel özetlemiş.tespitler doğru da harekete ne zaman geçilecek ?
24
Cevapla
Osman Emral
sayın aktay,teşekkür ediyorum ancak biraz geç kaldığınızı düşünüyorum. yine de bir hakkın teslimi bağlamında tespitleriniz çok doğru ve fakat sayın cumhurbaşkanının söylemleri ,ak partinin hekimleri sildiğini gösteriyor. bilinmeli ki yarın birgün kendileri de tecrübesiz hekimlerin eline kalabilir.
40
Cevapla
Osman Emral
devamla--- hani temel idrise demiş, pen allaha inanmayrum, idris cevap vermiş, zaten allahın da pek umurundaydı. sayın cumhurbaşkanı bizi sildi, biz de kendilerini gönül defterimizden sildik. bu böyle biline.şu anda bir hekimin sabit ödeme hariç maaşı asgari ücret düzeyinde. allahtan korksunlar,
29
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir