MEDİMAGAZİN - Türk Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği Etik Kurul ve Hukuk Çalışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Atilla Arıncı, son günlerde hekimlerin gündemini oldukça meşgul eden 7406 sayılı yasanın malpraktis ile ilgili maddeleri ile ilgili olarak Medimagazin'e açıklamalarda bulundu.
Yeni yasa vakıf üniversiteleri için geçerli değil
Yeni yasanın, özel hastanelerde ve muayenelerde çalışan hekimlerin en büyük sorunlarından birisi olan ve tüketici mahkemelerinde açılan tazminat davaları açısından, eskisinden farklı olarak yeni bir kolaylık getirmediğini ifade eden Prof. Dr. Arıncı, "Bu tip malpraktis davaları eskiden olduğu gibi açılabilecek ve kayıp halinde de tazminatın ödenmesi müteselsil sorumluluk kapsamında hekim veya tıbbi uygulamanın yapıldığı sağlık kuruluşu tarafından karşılanacak. Devlet üniversiteleri ve kamu hastanelerinde çalışan hekimler için malpraktis iddiası ile açılacak.
Tazminat davalarında ise bu durum biraz daha farklı. Bu tip tazminat davaları kurum aleyhine idari yargıda tam yargı davası olarak açılıyor ve kurum davayı kaybederse tazminatı hastaya ödüyor ve sonrasında da bunu hekime rücu ediyordu. Yeni yasa ile bu rücu işlemi yeni kurulacak bir kurulun kararına bırakılacak ve bu kurulun kararına göre, hekime yönelik yapılacak rücu işleminden vazgeçilebilecek. Ancak, yeni yasaya göre bu uygulama vakıf üniversiteleri için geçerli olmayacak" dedi.
Kasıt ve kusur konusundaki incelemeye göre rücu edilecek
Kanundaki bir diğer yeniliğin ise özel sektörde yani özel hastane ve muayenehanelerde çalışan hekimler aleyhine açılacak soruşturmalar ile ilgili olduğunu söyleyen Prof. Dr. Atilla Arıncı, "Eskiden sadece kamu hastaneleri ve devlet üniversitelerinde çalışan hekimler için geçerli olan soruşturma izni alınması kavramı, yeni yasa da özel sektörde çalışan hekimler için de geçerli olacak ve bu izni Sağlık Bakanlığı bünyesinde kurulacak mesleki sorumluluk kurulu verecek" dedi.
Özelde çalışan hekimlere tazminat davası açısından herhangi bir yenilik ve avantaj getirilmediğini ifade eden Prof. Dr. Arıncı, hekimlerin haklarında açılacak ceza soruşturmaları devlet kurumlarında olduğu gibi bir izne tabi olacağını belirtti. Prof. Dr. Arıncı, kamu hastaneleri ve devlet üniversitelerinde çalışan hekimler için idare aleyhine açılacak tazminat davalarının kaybedilmesi durumunda, yeni kurulacak kurulun yapacağı, kasıt ve kusur konusundaki incelemeye göre, tazminat hekime rücu edilebileceğini söyledi.
Özel sektöre avantajı ceza soruşturmaları yönünden
Prof. Dr. Arıncı yeni yasanın daha çok kamuda çalışan hekimler açısından avantajları olduğunu şu sözlerle belirtti:
"Mevcut durum itibarı ile yeni yasa tazminat yönünden kamu kurumlarında çalışanlara bazı avantajlar getirirken, özel sektörde çalışanlara sadece ceza soruşturmaları yönünden bir katkı sağlamakta, tazminat davaları yönünden ise yeni bir durum getirmemektedir."