Medimagazin logo

Yeni çalışma tirzepatidin obez bireylerde kan basıncını düşürmede etkili olduğunu gösteriyor

Yakın zamanda yapılan bir çalışma, bir GLP-1 reseptör agonisti olan tirzepatidin obezite hastalarında kan basıncını önemli ölçüde düşürdüğünü ve kardiyometabolik sağlığın iyileştirilmesinde umut verici bir adım olduğunu ortaya koydu.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Yeni çalışma tirzepatidin obez bireylerde kan basıncını düşürmede etkili olduğunu gösteriyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Hypertension dergisinde yayınlanan çığır açıcı bir çalışma, glukagon benzeri peptid 1 (GLP-1) reseptörüne etki eden bir ilaç olan tirzepatidin obez bireylerde kan basıncını etkili bir şekilde düşürdüğünü gösterdi. 

Bu dokuz aylık çalışma, tirzepatid alan katılımcıların kan basıncı seviyelerini plasebo verilenlerle karşılaştırdı ve ilacın önemli faydalarını ortaya çıkardı.

Kan basıncında azalma kaydedildi

Çalışma, daha büyük SURMOUNT-1 randomize klinik çalışmasının bir parçası olup, farklı dozlarda tirzepatid-5, 10 veya 15 mg alan 494 katılımcıdan oluşan bir alt kümeye odaklandı. Sonuçlar, 10 mg doz alanların sistolik kan basıncında ortalama yaklaşık 11 mm Hg'lik bir düşüşle en önemli azalmayı yaşadıklarını vurguladı. Bu azalma, birçok özel hipertansiyon ilacıyla görülen etkilerle karşılaştırılabilir.

Tedavi için umut ışığı olabilir

UT Southwestern Tıp Merkezi'nden ve çalışmanın yazarlarından biri olan James A. de Lemos, bu bulguların önemini vurguladı. Kan basıncındaki düşüşün doğrudan tirzepatide mi yoksa katılımcılardaki kilo kaybına mı bağlı olduğunu belirlemenin zorluğuna dikkat çekti. 

Bununla birlikte, sonuçlar tirzepatidin obezite sorunu olan bireyler için hem kilo hem de kan basıncı sorunlarını aynı anda ele alarak ikili bir fayda sunma potansiyelinin altını çiziyor.

Bu çalışma, GLP-1 reseptör agonistlerinin obezite ile bağlantılı çeşitli kardiyometabolik durumların iyileştirilmesindeki rolünü destekleyen kanıtların artmasına katkıda bulunuyor. Araştırmacılar bu ilaçların çok yönlü faydalarını keşfetmeye devam ederken, tirzepatid obezite ve ilgili sağlık komplikasyonları için etkili tedavi seçenekleri arayanlar için bir umut ışığı olarak parlıyor.

tirzepatid
obezite
kan basinci
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir