Medimagazin logo

Yeni araştırmalara göre HPV aşıları, kadınlarda olduğu kadar erkeklerde de kanseri önlüyor

Son araştırmalar HPV aşısının sadece kadınlarda rahim ağzı kanserini önlemekle kalmayıp aynı zamanda erkeklerde de kanser riskini önemli ölçüde azalttığını ortaya koyuyor.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Yeni araştırmalara göre HPV aşıları, kadınlarda olduğu kadar erkeklerde de kanseri önlüyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Başlangıçta rahim ağzı kanserini önlemek için geliştirilen HPV aşısının, ağız ve boğaz kanserleri de dahil olmak üzere erkeklerde HPV ile ilişkili kanser riskini azalttığı kanıtlandı.

3,4 milyon katılımcının yer aldığı bir çalışma, aşılanan erkeklerde aşılanmayanlara kıyasla HPV ile ilişkili kanser vakalarının daha az olduğunu ortaya koydu.

Uzmanlar, aşının en önemli etkisinin önümüzdeki 20 ila 30 yıl içinde görüleceğini ve kanser vakalarında önemli bir azalma olacağını tahmin ediyor. Aşılama oranları artmakla birlikte, erkek çocuklar HPV aşısı olma konusunda hala kızların gerisinde.

Aşılanmayanlarda 2 kat fazla görülüyor

Çığır açan bir çalışma, başlangıçta kadınlarda rahim ağzı kanserini önlemek için tasarlanan HPV aşısının erkeklerde de kanser riskini azaltmada etkili olduğunu gösterdi. Bu keşif, ağız ve boğaz kanserleri gibi HPV ile ilişkili kanserlerin erkeklerde kadınlara kıyasla iki kat daha fazla görülmesi nedeniyle büyük önem taşıyor.

Çalışmada yarısı aşılanmış yarısı aşılanmamış 3,4 milyon kişi karşılaştırıldı. Sonuçlar, aşılanmış erkekler arasında HPV ile ilişkili kanserlerde önemli bir azalma olduğunu gösterdir; aşılanmamış grupta 57 vakaya karşılık sadece 26 vaka görüldü. Bu bulgular, aşının gelişmesi yıllar alan kanserleri önleme potansiyeline işaret ediyor.

Sidney Kimmel Kanser Merkezi'nde baş ve boyun cerrahı olan Dr. Joseph Curry, aşının maksimum faydasının muhtemelen önümüzdeki on yıllarda gözlemleneceğini vurguladı. Bu erken kanıtlar, hem erkekler hem de kadınlar için kanserin önlenmesinde umut verici bir geleceğe işaret ediyor.

hpv
asi
kanser
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir