Medimagazin logo

Yarım asırlık Göğüs Hastalıkları Hastanesi tıp fakültesi oluyor

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nizamettin Şenköylü, Sağlık Bakanlığı ile yapılan anlaşma ile 1960 yılından bu yana Göğüs Hastalıkları Hastanesi olarak hizmet veren binanın 5 yıllığına Tıp Fakültesi Hastanesi için devralındığını söyledi. Bir hafta sonra poliklinik hizmeti vermeye başlayacaklarını ifade eden Şenköylü, yeni kurulan Tıp Fakültesi Hastanesi'nin 5 yıl içerisinde İstanbul'daki üniversitelere rakip olacağını kaydetti
Yarım asırlık Göğüs Hastalıkları Hastanesi tıp fakültesi oluyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

TEKİRDAĞ (İHA) - Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nizamettin Şenköylü, Sağlık Bakanlığı ile yapılan anlaşma ile 1960 yılından bu yana Göğüs Hastalıkları Hastanesi olarak hizmet veren binanın 5 yıllığına Tıp Fakültesi Hastanesi için devralındığını söyledi. Bir hafta sonra poliklinik hizmeti vermeye başlayacaklarını ifade eden Şenköylü, yeni kurulan Tıp Fakültesi Hastanesi'nin 5 yıl içerisinde İstanbul'daki üniversitelere rakip olacağını kaydetti.

Uzun süredir hastane binası arayışlarını sürdüren Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, Sağlık Bakanlığı ile yaptığı görüşmelerin ardından Göğüs Hastalıkları Hastanesi'ni 5 yıllığına devraldı. Üniversite Rektörü Prof. Dr. Nizamettin Şenköylü, yeni kurulan 32 üniversite arasında Namık Kemal Üniversitesi'nin çok farklı yeri, konumu ve gelişme potansiyeli olduğunu söyledi.

Hastanenin resmen devralınmasının ardından bir hafta içerisinde poliklinik hizmetlerine başlanacağını ifade eden Prof. Dr. Şenköylü, "Tıp fakültesine hastaneye kavuşacağız diye bugüne kadar 28 hocayı atadık. Bunlardan 10'u profesör, 3'ü doçent 15'i yardımcı doçent hocalarımızdır. Hepsi de kendi aralarında başvurular içerisinde en iyileri seçilerek belirlendi. Hastanemize kavuşunca üniversitemizin hedeflerine daha hızlı devam edeceğine inanıyorum. Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanemi'zde öncelikle üroloji, göğüs, genel cerrahi, kardiyoloji, enfeksiyon hastalıkları, ortopedi, dahiliye dallarını açacağız. Buraya atadığımız hocalarımız önce poliklinik yapacaklar. Daha sonra o hastanemizdeki ameliyathaneleri donatarak operasyon ve ameliyatlara başlanacak. Devraldığımız Göğüs Hastalıkları Hastanesi'nde 8 adet ameliyathane var. Bunlardan 5'i faal hale getirebilir. 150 yatak kapasitesi var. Biz bir hafta sonra polikliniklere başlıyoruz. Yaklaşık 2 ay içerisinde de Tıp Fakültesi Hastanemi'zde ameliyatlara başlamış oluruz. Organ nakli konusunda çalışmalarımız var. Organ naklinde Türkiye'de en ünlü yer Antalya. Ancak biz bu organ nakillerine aday olacağız. Şu anda 3-4 uzmanımız var. Dün karaciğer nakli yapan bir arkadaşımız daha geldi. Göz nakli de yapacağız. Sanıyorum en geç 5 yıl içerisinde İstanbul'daki üniversite hastanelerine rakip olacağız" şeklinde konuştu.

"TEKİRDAĞ'A ÖZEL İZİN VERİLDİ"
Tekirdağ Valisi Aydın Nezih Doğan ise Sağlık Bakanlığı'nın yeni kurulan üniversitelerin hastane taleplerini ayrı ayrı değerlendirmek yerine ortak bir değerlendirme yapmasına rağmen Tekirdağ'a özel bir izin vererek Göğüs Hastalıkları Hastanesi'nin devralındığını söyledi. Tekirdağ'ın hastane kurulması için yoğun çaba sarf ettiğini anlatan Vali Doğan, "Tekirdağ'da Tıp Fakültesi kurulması uzun süre konuşuldu. Umutsuzluk durumu oluştu, o zaman söylemiştik endişeye mahal yok. Sağlık Bakanlığı hastaneyi devredecek ama birtakım şartların oluşmasını bekliyor. Türkiye genelinde buna ilişkin talepler var. Bunları ayrı ayrı değerlendirmektense ortak bir değerlendirilmesi yapılası uygun görüldü. Ama Tekirdağ'dan o denli baskı yedi ki Sağlık Bakanlığı ortak programın haricinde Tekirdağ'a özel izin vermiş oldu. O baskıyı oluşturanlara milletvekillerimize teşekkür ederiz" diye konuştu.

Tekirdağ Sosyal Hizmet Vakfı'nın üniversitenin kurulumunda çok büyük bir rol oynayacağını kaydeden Vali Doğan, "Tekirdağ Sosyal Hizmet Vakfı'nın bizim açımızdan bir anlamı var. Vakıf kuruluş gayesi sosyal hizmet alanında Tekirdağ'ın ihtiyacı bulunan hususlara yardımcı olmak iken biz bun biraz daha değiştirelim diye genel kurulumuzda karar aldık. Namık Kemal Üniversitesi'nin kurulmasında da yardım yapacak. Daha geniş kapsamlı bir hizmet alanı olması gerektiğini düşündük. Vakfımız fiilen çalışmıyordu. İki yıldır pek aktivite olmuyordu. Toplam 50-60 bin YTL'lik işlem hacmi yapmıştık. Bundan sonra üniversitenin kuruluşu sırasında ihtiyaç duyulan mali kaynağın toplanacağı Sivil Toplum Kuruluşları'nın da denetimine açık bir model olacak. Böylece üniversitenin yapılanması sırasında ortaya çıkacak yerleşke planı ve bu plan içerisinde yer alacak fakülte ve yüksek okul binalarından herhangi birini uygun görüldüğü takdirde Tekirdağlılara emanet edecek. Açacağı yardım kampanyaları yapacak, yaparken de kullanacağı yardım toplama organı ve kontrol mekanizması vakıf olacak" şeklinde konuştu.

TEKİRDAĞ GÖĞÜS HASTALIKLARI HASTANESİ
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi'nin Tıp Fakültesi Hastanesi binası olarak devraldığını Göğüs Hastalıkları Hastanesi'nin kuruluşu yarım asırlık bir geçmişe dayanıyor. 1952 yılında boş bir halde bulunan kışlalar, Sağlık Bakanlığı'nca restore edilerek hastane haline getirilmişti.1960 yılına kadar Devlet Hastanesi olarak hizmet veren binalar Devlet Hastanesi'nin bugünkü yerine taşınmasıyla daha önce Devlet Hastanesi bünyesiaunda çalışmalarımnde ayrı bir serviste bulunan tüberkülozlu hastalar aynı yerde bırakıldı. 1960 yılından itibaren Göğüs Hastalıkları Hastanesi'nin bağımsız bir kuruluş haline geldi. Yaklaşık yarım asırdır Göğüs Hastalıkları Hastanesi olarak hizmet veren bina Sağlık Bakanlığı'nın oluru ile Tıp Fakültesi Hastanesi haline geliyor. Göğüs Hastalıkları Hastanesi, devrin gerçekleşmesinin ardından Sağlık Yüksekokulunda hizmet vermeye devam edecek.

yarım
asırlık
göğüs
hastalıkları
hastanesi
tıp
fakültesi
oluyor
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir