Medimagazin logo

Yan dal sonrası mecburi hizmet, gastroenterolojide uzman sayısını azaltıyor: Uzman olanlar da özel sektöre gidiyor

40. Ulusal Gastroenteroloji Haftası ve 11. Ulusal Gastroenteroloji Cerrahisi Kongresinde yan dal olarak gastroenterolojinin sorunları da masaya yatırıldı. Yan dalda mecburi hizmet sorununun gastroenteroloji uzmanı yetişmesini zorlarken, özel sektörün payının tüm branşlarda olduğu gibi gastroenterolojide de arttığı vurgulandı
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Yan dal sonrası mecburi hizmet, gastroenterolojide uzman sayısını azaltıyor: Uzman olanlar da özel sektöre gidiyor
Prof. Dr. Dilek Oğuz
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

ANTALYA - Türk Gastroenteroloji Derneği (TGD) Önceki Dönem Başkanı Prof. Dr. Dilek Oğuz, TGD’nin tüzüğünde yer alan en önemli amaçları arasında sindirim sistemi hastalıklarını incelemek, araştırmak, ulusal ve uluslarası alanda gastroenteroloji dernekleri ile işbirliği yapmak ve çalışmalar yürütmek, toplum sağlığını ilgilendiren konularda araştırmaları yürütmek, halkı aydınlatmak olduğunu söylerken  “Ama en önemli görevlerinden biri bir uzmanlık derneği olarak gastroenteroloji uzmanı yetişmesi için gerekli müfredat ve eğitimlerin hazırlıklarının ilgili resmi kuruluşlarla birlikte yürütülmesi, gastroenteroloji uzmanlarının sorunlarının çözümü, yeterlilik ve akreditasyonlarının sağlanmasıdır” dedi.

 “Günümüzde tüm Türkiye’de sayısı 1000’e ulaşan gastroenterologlar 60’ı geçen bilim dalları ve eğitim klinikleri ile Gastroenteroloji Bilim Dalı son derece gelişmiştir” diyen Prof. Dr. Oğuz “Gastroenteroloji, hepatoloji, invaziv endoskopi alanında tüm dünya ile yarışır hâlde olup yurt dışından gelecek bursiyerlere eğitim verebilecek noktalara gelmiş. Dünya Gastroenteroloji Kongresi’ne 2019 yılında ev sahipliği yapmıştır. Literatürde yer alan saygın dergilerde sayısız makale ile de akademik hayatta iç hastalıkları ana bilim dalının önemli branşlarından biri hâline gelmiştir” şeklinde konuştu.

Yan dalda mecburi hizmet ve kadro sorunu

Prof. Dr. Dilek Oğuz konuşmasına şöyle devam etti:

“Türkiye’de pek çok ilde gastroenterolog  bulunmasına rağmen şu andaki gastrenterolog sayısı yeterli değildir. Çünkü  İç Hastalıkları branşlarının üstüne yan dal olarak yapılmakta olup hekimlik hayatı boyunca 3 kez 2’şer yıl mecburi hizmet yapan bir uzmanlık dalıdır. Hekimler okulu bitirince, ihtisas yapınca ve bir de üstüne yan dal yapınca mecburi hizmet yapmaktadırlar. Bu gastroenteroloji branşının tercih edilme oranlarını düşürmektedir. Yıllarca Sağlık Bakanlığının kadroları arttırması istenmiştir. Gastroenterolog olmaktan uzaklaştırmaktadır. Halihazırda 172 adet yan dal asistanımız mevcuttur.

 

Özel sektörün payı artıyor

"Önemli bir sorunumuz ise günümüz koşullarında özel sektörün payının tüm branşlarda olduğu gibi artmasıdır. Akademik hayat baltalanmadan bir denge içinde gerçekleşmesi gereken bu durum önümüzde yıllarda bizi en çok zorlayacak konudur.

Bütün zorluklara rağmen dünyadaki meslektaşları ile yarışır halde olup, hatta onları geçmiştir. Türkiye’deki merkezlere yurtdışından eğitime gelen doktorlar vardır. Dünyada yapılan her endoskopik işlem Türk gastroenterologları tarafından uygulanmaktadır."

Somatizasyonda dünya birincisiyiz

yan dal
mecburi hizmet
prof dr dilek oguz
gastroenteroloji uzmani
Yorum (7)
Cookie Monster
neden acabaaaaaaaaaaaaaa
Cevapla
uzman
günaydın. nerdeydiniz bugüne kadar. yandal asistan sıkıntısı yaşamaya başlayınca her türlü iş size kalmaya başlayınca yani bu işin ucu size de dokunmaya başlayınca sesiniz çıkmaya başladı. ama çok geç. geçmiş olsun.
18
Cevapla
Uzm Dr
adam yok dersiniz, gelince de hemen itip kakmaya başlarsınız.
5
Cevapla
Genel Cerrahi
genel cerrahlar endoskopi yapmasın diye yıllarca mahkeme mahkeme dolaştınız. i̇ş yükünüz artınca şikayete başladınız
4
Cevapla
AS
zamaninda yan dal hayaldi̇. acaba neden ...
4
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir