Medimagazin logo

Somatizasyonda dünya birincisiyiz

Gastroenteroloji Haftasının 40'ıncısı Antalya’da yapılırken kongrede sunulan uluslararası çalışmanın sonuçlarına göre somatizasyonda Türkiye dünya birincisi oldu
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Somatizasyonda dünya birincisiyiz
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

ANTALYA - 40. Ulusal Gastroenteroloji Haftası ve 11. Ulusal Gastroenteroloji Cerrahisi Kongresi 21-26 Kasım 2023 tarihleri arasında Antalya’da  yapıldı.

Başkanlığını Prof. Dr. Serhat Bor’un yaptığı kongre, 1500’ü aşkın katılımcı ile kendi alanında bir rekora imza attı. Türkiye’nin gastroenterologları ve gastroenteroloji cerrahları ile birlikte endoskopi hemşire ve teknisyenlerinin de yoğun katılımıyla bilimsel bir şölen havasında geçti.

Kongrede Türkiye Klinikleri TV tarafından düzenlenen DRx programda yoğun ilgi gördü.

Kongrede önemli bir çalışmanın da sonuçları paylaşıldı. Prof. Dr. Serhat Bor tarafından sunulan sonuçlarda fonksiyonel gastrointestinal hastalıkları ile anksiyete arasında sık sık bir etkileşim olduğunun gözlendiği belirtildi. Prof.Dr. Bor şöyle devam etti:

“Özellikle irritabl bağırsak sendromu (IBS), fonksiyonel dispepsi, gastroözofageal reflü hastalığı gibi GIS hastalıkları, anksiyete düzeylerini artırabilir ve aynı şekilde anksiyete, GIS belirtilerini şiddetlendirebilir. Tedavide, hem GIS belirtileriyle başa çıkmak hem de anksiyeteyi yönetmek önemlidir. İlaçlar, psikoterapi, stres yönetimi teknikleri, düzenli egzersiz ve diyet değişiklikleri gibi çeşitli yaklaşımlar kullanılabilir. Ayrıca, multidisipliner bir ekip yaklaşımı, hastalara hem fiziksel hem de duygusal açıdan destek sağlamada etkili olabilir. Hastalar, bu konuda uzman bir doktorla veya sağlık profesyoneliyle görüşmeli ve bireysel bir tedavi planı oluşturmalıdır.

33 ülke, 6 kıtadan 73.076 erişkin ile yüz yüze ve internet üzerinden yapılan bu tarama sonucuna göre, 22 Fonksiyonel GİS Hastalığından en az birinin kriterlerine uyan kişi oranı %40. Bu ankete katılan kişiler hastalık tanısı alan kişiler değil, ankete yanıt veren herkesi kapsıyor”.

 

Somatik semptomlarda dünya birincisi Türkiye!

"Fonksiyonel GİS Hastalıklarının Dünya Prevalansı; Roma" çalışmasının psikiyatrik sonuçlarını açıklayan Prof. Dr. Serhat Bor şunları söyledi: 

“Klinik olarak anlamlı psikolojik distres ve/veya somatik semptomların kıtalar arasında meta-yaygınlığı ve ülkelerdeki yaygınlık düzeyine bakıldığında Mısır’dan sonra en çok anksiyete, depresyon ve somatizasyon (psikolojik stresin vücutta fiziksel semptomlara dönüşmesi) görülen ülke %54 oranıyla Türkiye. En düşük ülke ise Hollanda. Tek başına somatizasyon ise Türkiye %37 ile dünya birincisi”.

 

"İleri endoskopik cihazlarla çok erken teşhis koyma ve hastanın hayatını kurtarma şansına sahibiz"

Türk Gastroenteroloji Derneği (TGD) Yönetim Kurulu Başkanı  Prof. Dr. Mehmet Cindoruk ise ileri endoskopi ile ilgili olarak, daha önce kullanılan cihazlarla gelişmiş cihazlar arasındaki farkı ‘araba farları’ benzetmesi ile açıkladı. 

Prof. Dr. Mehmet Cindoruk, “Bizim sıradan önceden kullandığımız cihazlar, bir arabanın farlarını yaktığı gibi organı gösteriyordu. Bu cihazlar ise projektörü de yakıyor. Projektörü yakınca erken kanserleri, erken doku kaybını, iyi ya da kötü huylu tümör olup olmadığı yönünde tanı koyma şansına sahip oluyorsunuz. Örneğin, pankreas modelinde endoskopik ultrason kullanıyoruz. MR veya CT’nin kaçırdığı bazı lezyonlarda endoskopik ultrasonografiyle çok erken bir tanı koyma şansına sahibiz. 1 cm’den daha küçük lezyonları görerek, onların kanser olup olmadığına karar vererek erkenden en çok korktuğumuz pankreas kanserinde dahi ameliyat kararı verilir ve hastanın hayatını kurtarmış oluruz. Bu çok önemli bir şey, çünkü bizim amacımız ve varoluşumuz hastanın hayatına dokunmaktır” diye konuştu.

Yan dal sonrası mecburi hizmet, gastroenterolojide uzman sayısını azaltıyor: Uzman olanlar da özel sektöre gidiyor

somatizasyon
prof dr serhat bor
40 ulusal gastroenteroloji haftasi
11 ulusal gastroenteroloji cerrahisi kongresi
Yorum (3)
Ali Veysel Özden
otonom sinir sistemi disfonksiyonu ve beyin-bağırsak aksındaki bozukluklar, yukarıda belirtilen hastalıkların ortak nedeni olabilir. nedense bu durum hep göz ardı ediliyor. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30774271/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31056802/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10202203/
3
Cevapla
Devrimci Derviş
insanların elinden ifade özgürlüğü dahil herşeyi alıp yerine gelecek korkusunu koyarsanız, çalışarak onuruyla bir yere gelme yerine yalakalıkla zirveye çıkma kapısını açarsanız, en ufak bir sıkıntıda pış pışlanmak için doktorun yolunu tutacaktır. bu alışkanlıklar daha sonra toplumsal karakter oluyor
5
Cevapla
doğru söz
çıkış bulamayan,kendini ifade edemeyen toplumun hastalığı bu. devrimci derviş güzel açıklamış.
3
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir