Medimagazin logo

Yan dal krizi: Son 20 yıldır nörolojiden çocuk nöroloğu yetişmiyor

Çocuk nörolojisi branşının önceden hem çocuk sağlığı hastalıkları hem de nöroloji ana bilim dalına açık olduğunu söyleyen Prof. Dr. Erdoğan, “2002 yılından sonra bu kapatıldı. Şu an biz nörolog olarak çocuk nöroloğu eğitimi veremiyoruz, maalesef Türkiye’de nörolojiden çocuk nöroloğu uzmanı yetişmiyor.” dedi
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Yan dal krizi: Son 20 yıldır nörolojiden çocuk nöroloğu yetişmiyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - 59. Ulusal Nöroloji Kongresi, 13 Aralık tarihinde başladı. Antalya’da bir otelde gerçekleştirilen kongre 18 Aralık'a kadar sürecek.

İnme, Multipl Skleroz, Parkinson, Alzheimer, migren, ALS ve SMA gibi nörolojik hastalıklarda güncel gelişmelerin ele alındığı kongrede, kritik ve yoğun bakım gerektiren nörolojik hastalık ve durumlara dikkat çekmek amacıyla bu yılki ana tema “Çocuk Nörolojisi” olarak belirlendi.

Kongre kapsamında gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan Türk Nöroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. M. Akif Topçuoğlu, yurt dışından akademisyenlerin de katılımıyla gerçekleşen kongreye 1400 kadar nöroloğun katıldığını ifade etti.

Türk Nöroloji Derneğinin üye sayısının 4 bine yakın olduğunu ifade eden Prof. Dr. Topçuoğlu, nöroloji uzmanlık öğrencisi sayısının artırıldığını, bu doğrultuda binden fazla nöroloğun aralarına katıldığını ve bu sayının daha da artmasını beklediklerini söyledi.

“Nörologların, çocuk nöroloğu olma şansının ellerinden alındı”

Çocuk Nörolojisi Çalışma Grubu Moderatörü Prof. Dr. Füsun Ferda Erdoğan ise açıklamasında çocuk nörolojisi eğitimindeki sorunlara değindi.

2002 yılında bir torba anayasa bünyesinde çıkarılan yasal düzenlemeyle nörologların, çocuk nöroloğu olma şansının ellerinden alındığını ifade eden Prof. Dr. Erdoğan, bu konuda birçok çaba sarf edildiğini, hukuki sürecin de başlattığını ancak aradan geçen zamana, ülkenin ihtiyaçlarına ve bilimsel gerekçelere rağmen bu problemin aşılamadığını söyledi.

“Çocuk nörolojisi, nöroloji için vazgeçilmezdir”

Oluşturulan politikalar nedeniyle nöroloji uzmanlarının alana fazla ilgi duymadıklarını belirten Prof. Dr. Erdoğan, açıklamasında şunları kaydetti:

“Ancak burada bilgilendirme hataları olduğunu düşünüyoruz. Ve yine derneğimiz aracılığıyla bu bakış açılarının değiştirilmesi için gerekli önlemleri alıyor ve bunları yapılandırmaya çalışıyoruz. Çocuk nörolojisi, nöroloji için vazgeçilmezdir. Geliştirilen tedaviler ve tıbbi cihazlar, uygulamalar tüm bunların temeli çocuk nörolojisinden gelerek yapılandırılacaktır”.

Çocuk nörolojisi branşının önceden hem çocuk sağlığı hastalıkları hem de nöroloji ana bilim dalına açık olduğunu söyleyen Prof. Dr. Erdoğan, “2002 yılından sonra bu kapatıldı. Şu an biz nörolog olarak çocuk nöroloğu eğitimi veremiyoruz, maalesef Türkiye’de nörolojiden çocuk nöroloğu uzmanı yetişmiyor.” dedi.

Çocuk nöroloğu kalmayacak

Türkiye’de yaklaşık 300- 400 kadar çocuk nöroloğu bulunduğunu ifade eden Prof. Dr. Erdoğan, “2002’den beri nörolojiden bu alanda uzman yetişmiyor. Bu insanların bir çoğunluğu çocuk hastalıkları ana bilim dalında. Mevcut olanlarımızın başına bir iş geldiğinde artık çocuk nöroloğu olmayacak.” şeklinde konuştu.

Önceden çocuk branşlarının çok tercih edilen branşlardan olduğunu ifade eden Prof. Dr. Erdoğan, “Ama son zamanlarda çok tercih edilmediğini görüyoruz. Aslında asistan sayılarının artırılmasına rağmen nöroloji tercihi çok fazla. Nöroloji gelecek için çok önemli bir alan, birçok hastalığın çözümü burada. O nedenle nöroloji tercihleri arttı diye düşünüyorum. Fakat çocuk ve erişkin nörolojisinde doğal olmayan bir ayrım var.” sözlerini kullandı.

59 ulusal noroloji kongresi
cocuk noroloji uzmani
norolog
doktor
hekim
yan dal uzmanligi
Yorum (55)
Gerçek
mesleği pazar olarak görmek . pediatrik nöroloji ve diğer tüm çocuk yan dalları , pediatri nosyonu alanlardan yetişir. çocuk ve erişkin farklıdır . yenidoğan ile okul çağı çocuk aynı değildir hastalıklar vs farklıdır. pediatri uzmanı olandan çocuk nöroloğu olunamaz
21
Cevapla
AA
yan dal pek cazip değil....ne kadar ekmek o kadar köfte
6
Cevapla
Malalak
bugün maaş günü, üniversite de yan dal yapan ile eğitim ve araştırma hastanesinde yapan yan dalci arasında 30 bine yakın fark olmuştur herhalde, adamlar üniversitesileri bitirmeye and içmişler, tebrikler başardılarda.. kapısına kilit vurunda, bitsin üniversitede çalışanları ızdıtabı!!
14
Cevapla
Dr.okan
bence tam tersi olmalı bu mantıkla: tüm hekimleri pediatristler yetiştirmeli. yandal isteyenler çocukluktan başlayıp yaşlılığa kadar tüm hastalıkları öğrenmeli. sonrasında isteyen çocuk baksın isteyen erişkin hasta. ya sabır
21
Cevapla
AA
şiddet olmamalı hekime ...yok öyle
4
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir