Medimagazin logo

'Uzay Neşteri' Ege Bölgesi'nde ilk defa uygulandı

Sadece tümör dokusuna radyasyon vererek kansersiz dokularda oluşabilecek hasarı en aza indiren yeni tedavi yöntemi "Uzay Neşteri (CyberKnife)", Ege Bölgesi'nde ilk defa İzmir'de, İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde uygulanmaya başladı. Beyinde veya vücudun diğer bölgelerindeki tümörlerin tedavisi gereken hastaların, bundan sonra Ankara ya da İstanbul'a gitmesine gerek kalmayacak.
Kaynak: CİHAN
'Uzay Neşteri' Ege Bölgesi'nde ilk defa uygulandı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

İZMİR- Hastanenin Robotik Radyocerrahi ünitesinde Uzay Neşteri ile tedavisi yapılan ilk hasta, 48 yaşındaki Aydın Bilgen oldu. Bir yıl önce akciğer kanseri teşhisi konulup Kasım 2009'da İzmir Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Hastanesi'nde ameliyat edilen Bilgen, iki ay önce evinde geçirdiği nöbet sebebiyle yine hastaneye başvurdu. Hastalığının beyne sıçradığı MR sonucu saptanan Bilgen, "Bu tedavinin yalnızca Ankara ya da İstanbul'da uygulandığı söylenmişti. Doktorlarım aracılığıyla İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde de başlayacağını öğrendim. Tetkik ve değerlendirmelerden sonra ilk hasta olarak tedaviye alındım. İzmir dışına gitseydim, uzunca bir süre kalmam ve fazladan harcama yapmam gerekecekti. Şimdi kendi oturduğum şehirde kolaylıkla hastaneye ulaşabiliyor, istediğim zaman doktorlarımla görüşebiliyorum." dedi.

 

Evli ve 18 yaşında bir oğlu olan Aydın Bilgen'in eşi Sevgi Bilgen ise emekli maaşıyla geçindiklerini söyleyerek, "İstanbul ya da Ankara'da tedavimize devam etmemiz gerektiğini öğrenince, elimizde avucumuzda ne varsa dökmeye hazırdık. Eşim sağlığına kavuşsun diye oturduğumuz evi satacaktık. Ne mutlu bize ki gerek kalmadı. Her işin başı sağlık." şeklinde konuştu.

 

Türkiye'de söz konusu sistemi kullanan altıncı merkez olduklarını ifade eden Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Robotik Radyocerrahi Ünitesi Sorumlu Hekimi Uzm. Dr. Ali Ölmezoğlu, Uzay Neşteri ile sadece beyindeki tümörü kapsayan, çevresindeki normal dokulara zarar vermeyecek şekilde tedavi uyguladıklarını söyledi. Planlarken çizilen sınırları 1 milimetre bile aşmayan hassasiyetle hedefledikleri kitleyi, yaklaşık 150 ışın demeti kullanarak vurduklarını anlatan Dr. Ölmezoğlu, "Önceden ışın görmüş hastalarda tümör yinelediğinde, çevresindeki sağlam dokulara zarar vermemek için ikinci kez ışın tedavisi yapamıyorduk. Bu cihazla tümörü nükseden hastalar için üçüncü kez bile tedavi şansı mevcut." dedi. Sağlık güvencesi olan her hastanın, ek ücret ödemeden bu imkandan yararlanabileceğini vurgulayan Ölmezoğlu, her tümörün bu yöntemle tedaviye uygun olmayabileceğine de dikkat çekti. Tedavi süresinin hastaya göre değişebildiğini aktaran Ölmezoğlu, yoğun taleple karşılaşmaları durumunda bile hiçbir hastayı geri çevirmeyeceklerini söyledi. Dr. Ali Ölmezoğlu, "Gerekirse mesaimizi 24 saate çıkararak tedaviyi uygulamayı düşünüyoruz. Her tümör bu cihazla tedavi edilemez fakat daha önce tedavisinin zor olduğu düşünülen, ameliyatın mümkün olmadığı tümörlerde bile başarıya ulaşmak mümkün. Hastaya ameliyatın zorluk ve riskini yaşatmayan bir tedavi." diye konuştu.

 

Radyasyon Onkolojisi İdari Birim Şefi Doç. Dr. M. Oktay Tarhan da, "Ege Bölgesi'nde sadece hastanemizde bulunan cihaz, 10 milyonu aşkın nüfusa hitap ediyor. İzmir'de de olması, bölgemizdeki hastaların tedaviye ulaşabilmesi açısından bir şans." dedi.

 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

cyberknife
ali ölmezoğlu
oktay tarhan
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir