Medimagazin logo

Üniversitelerde performans eleştirileri devam ediyor

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı ve Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Öztürk, ''Performans sistemi, tıp fakültesi hastanelerini sağlık işletmesi, öğretim üyelerini de parça başı iş yapan ucuz emek gücü olarak gören bir yaklaşımın ürünüdür'' dedi.
Üniversitelerde performans eleştirileri devam ediyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol


     Öztürk, ERÜ Tıp Fakültesi Gevher Nesibe Hastanesi'nde düzenlediği basın toplantısında, performans sisteminin, üniversite hastanelerini sıradan birer devlet hastanesine dönüştüreceğini savundu.

     Doktorun performansının muayene ettiği hasta sayısına göre belirlenemeyeceğini öne süren Öztürk, ''Eğer bunu yapmaya kalkarsanız zor ve karmaşık vakalar geri plana itilir. Hocalar araştırmaya, bilime vakit ayıramaz ve üniversite hastanelerinden özel hastanelere kaçış hızlanır'' dedi.

     Performans sisteminde her bir hastaya ayrılan zamanın azaldığına dikkati çeken Öztürk, şöyle devam etti:

     ''Başta hekimler olmak üzere tüm sağlık çalışanları insanca yaşayabilecekleri bir ücret için daha fazla ve daha hızlı hasta muayene etme çabasına girmekte, her bir hastaya ayrılan zaman azalmakta ve tıbbi hataların artması kaçınılmaz olmaktadır. Hekimin performansa göre ücret aldığını bilen hastalar, kendilerinden istenen tetkiklerin, yapılan tedavilerin gerçekten gerekli olup olmadığı tedirginliğini yaşamaktadırlar. Ağır hastalığı olanlar uygun ve yeterli tedaviye ulaşamamaktadır. Bu sistemle hekimler tanısı ve tedavisi zor ve zaman alan hastalardan kaçınmaya zorlanmakta, bunun yerine daha çok hastaya bakmaya yöneltilmektedirler.''

     Öztürk, ''Performans sisteminin tıp fakültesi hastanelerini sağlık işletmesi, öğretim üyelerini de parça başı iş yapan ucuz emek gücü olarak gören bir yaklaşımın ürünü olduğunu'' belirterek, kabul edilemez bu uygulamanın en kısa sürede kaldırılmasını talep ettiklerini sözlerine ekledi.

üniversitelerde
performans
eleştirileri
devam
ediyor
Yorum (2)
mehmet seyhan gümren
Performansa dayalı ek ödeme sisteminin, hastalarda yapılan tetkik ve tedavilerin gerekli olup olmadığı konusunda tedirginlik yarattığı fikrine katılmıyorum.Hastalar oldukça memnun olduklarını ve üniversite hastanelerinde bu ilgiyi bulamadıklarını ifade ediyorlardı.Umarım üniversitelerde performans sistemini uygulamaya başladıklarında hastalarından aynı memnuniyet ifadelerini duyarlar.Emek olmadan yemek olmaz.
0
Cevapla
a.s
sayın doktor mehmet seyhan düşünceniz doğru değil. ben her gün şüphe ile karşılaşan bir çok hasta ile karşılaşıyorum. Hatta dahası daha geçen gün bana safra kesesi operasyonu olacak hasta preop konsultasyon gelmiş ve kendisine operasyon kararı verildiğinden haberi bil yoktu. hele özel hastanelerde alınan kararların çoğunu teyid için kamuya geliyorlar. yani sistemin her tarafı alarm veriyor duyması gerekenler dışında herkes bu alarmı duyuyor.sadece duyması gerekenler duymuyor.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir