Anayasa Mahkemesinin Tam Gün Yasasıyla ilgili verdiği karar tartışılmaya devam ediyor. Şu an için öğretim üyelerinin tam zamanlı çalıştıktan sonra muayenehanelerinde çalışabileceğine dair yorumlar ağırlık kazanıyor. Bir tarafta Tam günle ilgili bu tartışmalar yaşanırken geçen hafta TBMM’de üniversite hastanelerinin ekonomik durumlarının iyileştirilmesi amacıyla çok önemli bir düzenleme yapıldı.
Üniversite hastanelerinin 2009 yılından 2010 yılına devreden toplam borçları ortalama 1 milyar 98 milyon lira olarak gerçekleşti. Daha Medimagazin’de yer alan üniversite hastanelerinin borç batağına olduğu gerçeği, çeşitli kesimlerce defalarca ifade edilmeye başlanınca TBMM, sorunu görüşülmekte olan 536 Sıra Sayılı Kanun Tasarısına geçici bir madde ekleyerek çözmeye karar verdi.
Beli kriterlere göre döner sermayeye yardım yapılacak
Geçen hafta cuma sabahı saat 3 gibi kabul edilen yasaya göre; oluşturulacak yeni bir kurul tarafından belirli kriterlere göre mali durumu zayıf olan üniversite hastaneleri tespit edilecek. Bu hastanelerden belirlenecek tedbirleri uygulamayı kabul edenlere, fiilen uygulaması şartıyla, yapılacak protokol kapsamında Bakanlar Kurulu kararıyla Maliye Bakanlığınca bir yıl içinde ilgili üniversite bütçelerine aktarılacak ödeneklerden ilgili döner sermaye bütçesine yardım yapılabilecek. Uygulamayla ilgili usul ve esasları Maliye Bakanlığı belirleyecek.
Ek bir yük getirmeyecek
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Kanun görüşmeleri sırasında yaptığı açıklamada bu yapılacak ilave aktarımların bütçede verilen ödenekler dâhilinde olacağını, dolayısıyla bu anlamda Anayasa'ya bir aykırılık söz konusu olmadığını söyledi. Bütçeye yeni bir yük getirmediklerini, ilave kaynağın Maliye Bakanlığının yedek ödeneğinden karşılanacağını söyleyen Şimşek “Burada yapılacak yardım bütçeden, yani Maliye Bakanlığının yedek ödeneğinden üniversitelere ilave bir imkân olarak aktarılacaktır. Burada maksat sadece ve sadece üniversitelerin, tıp fakülteleri ve ilgili birimlerinin mali durumlarını iyileştirmektir” dedi.
Personele dağıtılmayacak
Normalde döner sermaye gelirleri paylaşıldığını ancak burada birtakım kriterler belirleneceğini, döner sermayeye kaynak aktarımından sonra bu kaynağın personele dağıtılmayacağını söyleyen Maliye Bakanı Şimşek bir milletvekilinin “Yani IMF mi oluyorsunuz döner sermayeler karşısında?” sorusuna ise “Evet” yanıtını verdi.
Hangi üniversitelere yardım yapılacak?
Maliye Bakanı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, Sağlık Bakanı, Hazine Müsteşarlığı ile Devlet Planlama Teşkilatının bağlı olduğu Devlet Bakanları ve Yüksek Öğretim Kurulu Başkanından oluşan kurulca belirlenmiş kriterler çerçevesinde belirlenecek mali durumu zayıf üniversite hastanelerine yardım yapılacak. Geliri borcunu karşılayamayanüniversite hastaneleri arasında şu hastaneler bulunuyor:
-Hacettepe Üniversitesi
-Uludağ Üniversitesi
-Kırıkkale Üniversitesi
-Süleyman Demirel Üniversitesi
-Trakya Üniversitesi
-Mersin Üniversitesi
-Dicle Üniversitesi
-Fırat Üniversitesi
-Marmara Üniversitesi
-Yüzüncü Yıl Üniversitesi
536 Sıra Sayılı Kanun Tasarısına eklenen geçici madde:
Geçici Madde 7 - Devlete ait üniversitelerin tıp fakültelerine bağlı sağlık uygulama ve araştırma merkezi birimlerinden, ilgili üniversite rektörlüğünün talebi üzerine Maliye Bakanı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, Sağlık Bakanı, Hazine Müsteşarlığı ile Devlet Planlama Teşkilatının bağlı olduğu Devlet Bakanları ve Yüksek Öğretim Kurulu Başkanından oluşan kurulca belirlenmiş kriterler çerçevesinde mali durumunun zayıf olduğu kararlaştırılanlara, belirlenecek tedbirleri uygulamayı kabul etmesi ve fiilen uygulaması şartıyla, yapılacak protokol kapsamında Bakanlar Kurulu kararıyla, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren Maliye Bakanlığınca bir yıl içinde ilgili üniversite bütçelerine aktarılacak ödeneklerden ilgili döner sermaye bütçesine yardım yapılabilir. Bu maddenin uygulanması kapsamında gerekli olan iş ve işlemleri yapmaya ve usul ve esasları belirlemeye Maliye Bakanlığı yetkilidir.
Gerekçe:
Yapılan düzenleme ile mali durumu zayıf olan üniversite döner sermaye işletmelerine belirli şartlar dahilinde yardım yapılması ve bu yardımın yapılması için işletmelerde mali disiplini sağlamak üzere uyulması zorunlu genel kriterler getirilmesi amaçlanmıştır. Bu madde ile Maliye Bakanlığınca ilgili üniversitelerin özel bütçelerine gerekli kaynağın aktarılması ve bu kaynağın ilgili üniversiteler tarafından döner sermaye bütçelerine yardım olarak tahakkuka bağlanmak sureti ile verilmesi amaçlanmaktadır.