Medimagazin logo

TUS'ta kontenjanı artan ve azalan branşlar hangileri?

TUS'ta kontenjanı artan ve azalan branşlar hangileri?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı kontenjanları son 5 yılda yaklaşık bin kişi artarak 2009’da 7 bin 168’e ulaştı. Kontenjan sayılarındaki en büyük değişim acil tıp, kadın hastalıkları ve doğum, kalp ve damar cerrahisi, aile hekimliği, anestezi ve reanimasyon, kardiyoloji gibi branşlarda oldu.

 

Birçok uzmanlık dalı için ayrılan kontenjanlar yıllar içinde önemli bir dalgalanma göstermezken, bazı branşların kontenjanlarında gözle görülür farklar oluştu

 

Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (TUS) için belirlenen toplam kontenjan yıllar içinde çok fazla değişim göstermezken, bazı branşlardaki dalgalanmalar göze çarptı. Acil tıp, kadın hastalıkları ve doğum, kalp ve damar cerrahisi, kulak burun boğaz, sualtı hekimliği ve hiperbarik tıp, radyasyon onkolojisi, enfeksiyon hastalıkları, tıbbi mikrobiyoloji (mikrobiyoloji ve klinik mikrobiyoloji) branşlarında kontenjan artışı oldu. Aile hekimliği, anesteziyoloji ve reanimasyon, fiziksel tıp ve rehabilitasyon, kardiyoloji, psikiyatri ve radyolojinin kontenjanları ise azaldı.

 

Yükseköğretim Kurulu, Sağlık Bakanlığı ve Devlet Planlama Teşkilatı tarafından hazırlanan “Türkiye’de Sağlık Eğitimi ve Sağlık İnsangücü Durum Raporu”ndaki, TUS kontenjanlarının yıllara, kurumlara ve uzmanlık alanlarına göre dağılımına ilişkin verilere göre, 2005 yılındaki toplam TUS kontenjanı 6 bin 513, 2006 yılında 6 bin 386, 2007 yılında 6 bin 65, 2008 yılında 6 bin 300, 2009 yılında da 7 bin 168 kişi oldu.

 

Acil tıp branşına 2005 yılında ayrılan kontenjan toplam 141 iken, bu rakam yıllar içinde artarak 2009’da 496’ya ulaştı. Kadın hastalıkları ve doğum, radyasyon onkolojisi ile tıbbi mikrobiyolojinin (mikrobiyoloji ve klinik mikrobiyoloji) kontenjanları da çarpıcı şekilde arttı. Kadın hastalıkları ve doğum için 2005 yılında belirlenen kontenjan 291 iken, bu rakam 2009’da 533’e çıktı. Radyasyon onkolojisinin 2005’teki kontenjanı 44 iken, 2009’da 136’ya yükseldi. Mikrobiyoloji ve klinik mikrobiyolojiye 2005 yılında ayrılan kontenjan 69 iken, bu rakam da 2009’da 263’e ulaştı.

 

Kontenjanları düşen branşlardan aile hekimliğinde 2005’te 511 olarak belirlenen kontenjan sayısı, 2009 yılında 378’e düştü. 2005 yılında anesteziyoloji ve reanimasyonun kontenjanı 654, radyolojinin kontenjanı 325 iken; 2009’da bu branşların kontenjanları sırayla 443’e ve 190’a geriledi.

tus
kontenjanlar
artan
azalan
Yorum (1)
tankut a
Özellikle genel cerrahi branşında ülkenin mezralarında bile 2-3 genel cerrahi uzmanı görev yapmaktadır. Ancak listede görüldüğü gibi yılda yaklaşık 300 genel cerrahi uzmanlık öğrencisi alınmaktadır. Bildiğim işsiz genel cerrahi uzmanları vardır. Bunların olmaması için bir an önce uzmanlık öğrencisi alımının kesilmesi gerekir. Üniversitelerde uzman kadrolarına doktor alıp angaryaları onlara yaptırmaları gerekir. Çok kısa bir süre sonra işsiz genel cerrahi uzmanları derneği kurulacaktır. Genel cerrahi derneğinin de bu konuda bakanlıkla birlikte oturup konuşması lazım. İyi çalışmalar..
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir