Medimagazin logo

TUS ve DUS mesleki bilgi puanı değişikliği tepki çekti: 'Eğitimde eşitliği köreltir'

Sağlık Bakanlığınca Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (DUS) yönetmeliğinde değişikliğe gidilmişti. Konuya ilişkin konuşan Hekim Birliği Sendikası Başkanı Gökhan Doğramacı, söz konusu değişikliği “eğitim hakkının önüne geçen adaletsiz bir düzenleme” olarak nitelendirdi.
Kaynak: Cumhuriyet - Merve Kılıç
TUS ve DUS mesleki bilgi puanı değişikliği tepki çekti: 'Eğitimde eşitliği köreltir'
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sağlık Bakanlığınca Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren düzenlemeyle beraber Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği’nin 13. maddesinde yeni bir değişiklik yapıldı.

Önceki düzenlemede Tıpta ve Diş Hekimliğinde uzmanlık eğitimi sınavlarına girildikten sonra açıklanan sonuçlara göre yerleştirme yapılıp, yerleştirmeye esas mesleki bilgi puanı; bir uzmanlık eğitimine devam ediyorken bu sınava girildiyse, uzmanlık eğitimin devam ederken istifa edip istifadan sonra gerçekleşen ilk sınava girildiyse veya bir uzmanlık programına yerleştirildiği halde eğitimine başlamayıp tekrardan sınava girmesi durumunda mesleki bilgi puanı yüzde 2 oranında düşürülüyordu. Yeni düzenlemeyle bu kesinti, yüzde 5 oranına yükseltildi. 

Cumhuriyet'ten Merve Kılıç'ın haberine göre, Hekim Birliği Sendikası Başkanı Gökhan Doğramacı, söz konusu değişikliği “eğitim hakkının önüne geçen adaletsiz bir düzenleme” olarak tanımladı.

Düzenlemenin eğitimde eşitliği köreltmeye başladığının altını çizen Doğramacı, “Anayasada hiç kimsenin eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamayacağını ve bunun anayasayla güvence altına alındığını düzenlemiştir. Eski düzenlemede de yüzde 2 oranında mesleki bilgi puanından düşürülme olması, kişiler açısından olumsuz etki yaratıyorken; yeni düzenlemeyle gelen yüzde 5’lik kesinti bir takım olumsuz etki yaratmaya devam edecek” dedi. 

'Dava açacağız'

Doğramacı, düzenlemeye ilişkin şunları kaydetti:

“Birçok kişinin bu sınavlara girmeden önce çekince yaşamasına neden olabilecekken, dilediği eğitime girme sürecinde eşit şartlarda yarışabilme hakkının da önüne geçecektir. Ülkemizde uzun yıllar boyunca uygulanan üniversite sınavlarındaki katsayı oranları, uzmanların bu uygulamanın kişisel başarıyı öne çıkarmayarak fırsat eşitsizliği yarattığını düşünmesi nedeniyle kaldırılmıştır. Üniversite sınavlarında terk edilen bu düzenleme, ne yazık ki tıpta uzmanlık sınavlarında arttırılarak devam etmektedir. Kişi sahip olduğu haklardan herkesle eşit şekilde yararlanabilmeliyken tercih etmiş olduğu bölümü değiştirebilme isteğinde bu haktan mahrum kalacaktır. Eğitim hakkı, kısıtlanamaz.” 

Değişikliğin iptali için sendika olarak dava açacaklarının altını çizen Doğramacı, “Hekimlerin uzmanlaşmak istediği alanlarda dilediği eğitimleri alabilmek için gece gündüz demeden çalışmaları yok sayılıp birçok kişinin de bu sınavlara girmemesine neden olacaktır” dedi.

Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği değişti: TUS'ta puan kesintisi artık %2 değil!

tus
dus
mesleki bilgi puani
hekim birligi sendikasibaskani gokhan dogramaci
Yorum (2)
S.Serdar
sınavlara girmenin spor olarak yapılan ülkemizde; (genelleme yapmıyorum) soytarılık olsun diye sınava girip tercih yapıp yerleşip başlamayan veya başlayış yapıp gitmeyen, ek yerleştirmede de birçok kişinin hakkına giren tekrar söylüyorum soytarıları engellemeye veya önünü kesmeye yönelik bir adım.
5
Cevapla
se
yerleşmeyenlerin yerlerine ek yerleştirme açılırsa sorun biter. bakanlık kolaylaştırıcı ve çözüm odaklı olmalı.
2
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir