Medimagazin logo

Türkiye'de günde ortalama 100 kişi tıbbi hatalar nedeniyle ölüyor

Sosyal Güvenlik Kurumu, vatandaşları gereksiz radyolojik incelemeler konusunda uyarıyor. "Başınız her ağrıdığında tomografi çekilmesini isterseniz, bir gün gerçekten kanser yüzünden başınız ağrıyabilir" diyen SGK, sadece bir tomografi çektirme sonucu alınan radyasyonun, Japonya'da atılan atom bombasına 2.5 kilometre uzaklıkta yaşayanların aldığı doza eşit olduğu uyarısı yaptı. SGK, "Türkiye'de her yıl 35 bin kişi tıbbi hatalar yüzünden hayatını kaybediyor. Size verilen tedaviye dahil olun ve sağlık kuruluşlarını gereksiz yere meşgul etmeyin" dedi.
Kaynak: HÜRRİYET - AYSEL ALP/ANKARA
Türkiye'de günde ortalama 100 kişi tıbbi hatalar nedeniyle ölüyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), son yıllarda gereksiz yere hastaneye gidişin ve ilaç kullanımının artması üzerine 1.5 milyon sigortalıya 'Sağlıklı Yaşam Bilgileri' kitabı gönderdi. Kitapta, sağlıklı olmak için uykudan beslenmeye, temizlikten spora; sağlık kuruluşuna gidişten ilaç kullanımına kadar A'dan Z'ye tüm konularda bilgi verildi. Vatandaş, gereksiz tetkik ve tedaviler ile ilaç kullanımı konusunda uyarıldı.

 

TÜRKİYE'DE 35 BİN KİŞİ TIBBİ HATADAN ÖLÜYOR
 
Amerika'da yapılan bir araştırmaya göre en çok yaşam kaybının sağlık sektöründeki kurumlarda olduğu ortaya konurken, havayolu şirketlerinin, kimyasal üreticilerin ve dağcılık sektörünün bile sağlık kurumlarından daha güvenli olduğu vurgulandı. Tıbbi hataların tüm dünyada ölüm nedenleri sıralamasında ilk 5'te yer aldığı belirtilerek, Amerika'da her yıl 98 bin kişinin tıbbi hatalar nedeniyle yaşamını kaybettiği ifade edildi. Türkiye'de de günde ortalama 100 kişinin; yılda ise 35 bin kişinin tıbbi hatalar nedeniyle öldüğüne dikkat çekildi. Tıbbi hatalardan korunmak için hastaların kendi tedavilerine daha çok dahil olmaları gerektiği belirtildi. Ayrıca sağlık kuruluşları ve sağlık personelinin gereksiz yere meşgul edilmemesi istendi.
 
GEREKSİZ TOMOGRAFİ=KANSER
 
Vatandaşın, hekimleri gereksiz tetkik yaptırmak, ilaç yazdırmak veya tedaviye zorlamaktan kaçınmaları gerektiği belirtilen kitapta, "Sadece hekiminizin gerekli gördüğü tetkik ve tedavileri yaptırın. Gereksiz yere çekilen her akciğer filmi, tomografi, mamografi gibi tüm radyolojik incelemeler, sizin fazladan radyasyon almanıza yol açar. Fazladan alınan radyasyonun size kanser olarak döneceğini unutmayın" denildi.
 
Amerika'da tomografik incelemelerin tüm kanserin yüzde 2'sine yani 30 bin kansere ve 14 bin 500 ölüme neden olduğu anlatılarak, "Başınız her ağrıdığında tomografi çekilmesini isterseniz, bir gün gerçekten kanser yüzünden başınız ağrıyabilir" uyarısı yapıldı. Kitapta, "Sadece bir tomografi taraması sonucu 14-21 mgy-miligray radyasyon alırsınız. Bu doz, Japonya'da atılan atom bombalarının 2.5 km uzağında yaşayan insanların aldığı dozdur. Bu bombadan kurtulanların ölüm risklerinin yükseldiğine dair kesin katılar vardır. (David Brenner, http://radiology.rdsna.org)" bilgisine yer verildi.
 
Sağlık kuruluşlarında kendilerine veya yakınlarına gereksiz işlem, tetkik yapıldığını düşünenlerin en yakın Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü'ne başvurmaları istendi.
 

türkiye'de
günde
ortalama
100
kişi
tıbbi
hatalar
nedeniyle
ölüyor
Yorum (46)
ırgat
ilaç yazmadım diye şikayet edilip gerekesiz bisürü evrak doldurdum....TOMOĞRAFİNİN RALINI ÇEKERİM...bakanlık sağolsun...bizi paranoyak yaptı...
0
Cevapla
Kardiyolog
SGK bu rakami nasil tespit edebilmis, anlayamadim?? (Belkide dogrudur) Biz genelde hata yaptigimizi farketmeyiz, farketsek bile buna hata demeyiz, hata desek bile bunu kaydedecegimiz bir sistemimiz yok.
0
Cevapla
mehmet caglar
Hekimi hedef tahtasina oturtan bir haber yapmissiniz bence hekime siddeti arttiran boyle mesnetsiz haberleri yayinlamayin lutfen
0
Cevapla
fatma
SGK "lüzumsuz tetkik yapıldığını düşünüyorsanız şuraya başvurun" demiş. Türkiye'de böyle bir kişi çıkacağını sanmıyorum. Hatta dünyada bile çıkmayabilir. Daha geçen gün bir hastamızın ani baş ağrısı olup bir acil serviste ağrı kesici verilip evine gönderildiğini, ardından tekrar ağrıyla geldiğinde subaraknoid kanaması olduğunu ve ameliyat edildiğini biliyorum. Böyle bir patolojiyi atladığınızda evrende sizi affedebilecek mekanizma yok. İlahi güç bile "imkanın varken tomografi niye çektirmedin" diye ahirette soracaktır, bizim SGK da diyor ki gereksiz tetkik yaptırmayın. Zaten biz hekimler tetkikleri yaptırırken düşündüğümüz hastalığın olabileceği kadar olmayabileceğini de düşünerek tetkikleri istiyoruz. Hastayı hastaneye biz çağırmıyoruz, hasatnın sorunu var onun için geliyor. Yukarıdaki örneği düşünelim. BT çektirdin birşey çıkmadı, eve gönderdin, hasta evde öldü, sorun yok gerekeni yapmışsın, filmde çıkmamış, suçun yok. Tersini düşünelim, BT çektirmedin, evde öldü, aile ihmal var diyerek savcılığa gitti, otopside subaraknoid kanama çıktı, seni bu durumda kim kurtarabilir. LÜTFEN BİR SGK YETKİLİSİ ÇIKIP BU SORUYA BİZİ TATMİN EDEBİLECEK BİR CEVAP VERSİN. Kanunu boşversek bile, insanın kendi vicdanının yargılaması bile eziyet çekmeye yeter. SGK nın anlamak istemediği işte bu konulardır. Malpraktisten 1 trilyonluk dava açılınca SGK gelip benim yanımda mı duracak? bilakis, imkanın varmış, yaptırsaydın, ben mi seni engelledim, diyecek. SGKnın anlaşılamayan en kötü uygulaması hastanın takibinde istenen ek tetkiklere getirdiği kısıtlamalar. mesela intraserebral hematomlu hastayı eve göndereceksiniz, en son çektirdiğiniz BTyi ödemek istemiyor, niçin? yaptığınız tedavinin sağlamasını yapamazsınız diyor, İyi de kardeşim hastayı eve gönderirken beyninin son halini görmek istemem suç mu? bunu hasta yakınlarına nasıl anlatabilirsiniz? ben bu tetkiki her durumda mutlaka isteyeceğim, o zaman bırak hasta kendi cebinden ödesin, ona da izin yok, hastanenin döner sermayesinden ödenecek. Nasıl bir sistemdir anlamak mümkün değil. Radyoloji dergisinde çıkan yazıya gelince önce radyolog kendi inansın, sonra insanlara ahkam kessin, kendi hastası olsun da bakayım BTyi çektiriyor mu, çektirmiyor mu?
0
Cevapla
www.aciamagercek.com
YANLIŞ SGK UYGULAMASINDAN ÖLENLER DAHİL Mİ? Örnek mi : Üzerinde bir defadan fazla kullanılması tehlikelidir diye yazan tıbbi malzemelerin tekrar tekrar kullanılması nedeniyle artan hepatit ve tromboz nedeniyle ölenler bu sayıya dahil mi? Yoksa yuvarlak hesap, olsa olsa yöntemiyle uydurulan bir rakam mı günde yüz kişinin tıbbi hatalardan ölmesi?
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir