Medimagazin logo

Tüm Türkiye’de hekimler bugün ve yarın iş bırakıyor

Konya Şehir Hastanesi'nde görev yapan Doktor Ekrem Karakaya'nın görevi başında bir hasta yakını tarafından öldürülmesinin ardından tüm Türkiye’de görev yapan hekimler bugün ve yarın olmak üzere 2 gün iş bırakma kararı aldı
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Tüm Türkiye’de hekimler bugün ve yarın iş bırakıyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Konya Şehir Hastanesi Kardiyoloji Bölümü’nde görev yapan Doktor Ekrem Karakaya, hastanede uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Türk Tabipler Birliği, AHEF, Ahesen, Türk Diş Hekimleri Birliği, Hekimbirliği, Hekimsen, Tabipsen, SES, Genel Sağlık İş, KDHD ve Birlik Dayanışma Sendikası  ve birçok sağlık meslek örgütü görevi başında öldürülen meslektaşları için 7-8 Temmuz tarihlerinde tüm Türkiye'de çapında gerçekleştirilecek iş bırakma eylemi düzenlendiğini duyurdu.

Cerrahpaşa eylemdeydi

Türk Tabipleri Birliği (TTB), İstanbul Tabip Odası, İstanbul Aile Hekimliği Derneği (İSTAHED) ile bazı sağlık meslek odaları ve sendikalara üye sağlık çalışanları, sağlıkta şiddet olayları nedeniyle görevli oldukları hastanelerde eylem yaptı.

Sağlık çalışanları, "Sağlıkta Şiddeti Durduralım", "Yaşamak, yaşatmak istiyoruz", "Neden hep biz ölüyoruz. Şiddet varsa biz yokuz" yazılı pankartlar açtı.

Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesinde öldürülen Karakaya için saygı duruşunda bulunuldu. İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Ertuğrul Oruç, yaptığı açıklamada, sağlık çalışanlarına en ufak bir zarar gelmesine tahammülleri olmadığını söyledi.

Oruç, "Şiddet, öngörülebilir ve önlenebilir toplumsal bir sorundur ve sorun çözmeye niyetli bütünlüklü politikalarla aşılabilecektir." dedi.

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa (İÜC) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde düzenlenen oturma eyleminde konuşan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Haluk Çokuğraş, son derece acı bir olay yaşadıklarını dile getirdi.

Prof. Dr. Çokuğraş, bu nedenle 2 gün grev yapacaklarını belirterek, "Lütfen hep birlikte olalım, bundan sonra hep beraber hareket edelim. Bütün tıp alemine, hekimlere baş sağlığı diliyorum. Sözün bittiği yerdeyiz." diye konuştu.

Açıklamanın ardından İstanbul Üniversitesi (İÜ) İstanbul Tıp Fakültesi Temel Bilimler Binası önünde toplanan sağlık çalışanları, vefat eden meslektaşları için saygı duruşunda bulundu.

İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Nergis Erdoğan, burada yaptığı açıklamada, sözün bittiği yerde olduklarını ifade etti.

Prof. Dr. Erdoğan, "Kovid'de öldük, cinayetlere kurban gittik, yetmedi. Bugün artık eylem zamanıdır. Hep birlikte ölen arkadaşlarımız için ve kalanların sağlığı için burada toplandık." ifadelerini kullandı.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İstanbul şubeleri adına açıklama yapan Hatip Şengül, hekimleri hedef gösteren siyasetçiler, dizi senaristleri ve program yapımcılarının olduğunu öne sürdü.

Korkmadıklarını ve hiçbir yere gitmeyeceklerini dile getiren Şengül, "Artık istifa etmiyoruz, bu ülkeyi de terk etmiyoruz, bu ülke bizim, bu hastaneler bizim, emek bizim, söz bizim." dedi.

İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü önünde basın açıklaması

Polis, Çemberlitaş'ta bulunan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü binasına yürümek isteyen sağlık çalışanlarına izin vermedi. Barikatı geçmek isteyen sağlık çalışanları ile polis arasında zaman zaman gerginlik yaşandı.

Bazı sağlık çalışanları yürüyüşlerine izin verilmemesine tepki göstererek, yola oturdu.

Bölgedeki tramvay seferleri ve trafik akışı eylemler dolayısıyla zaman zaman aksadı. Sağlık çalışanları, daha sonra İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü önüne kadar yürüdü.

Müdürlük önünde basın açıklaması yapan gruptakiler, sağlıkta şiddete karşı tepkilerini ve taleplerini aktardı. Sağlık çalışanları daha sonra bina önünden ayrıldı.

Sağlık çalışanlarının eylemine CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ile DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu da katıldı.

Okmeydanı ve Ataşehir'de eylem

Okmeydanı Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi ve Ataşehir Fatih Sultan Mehmet Hastanesi'nde çalışanları saat 09.00'da eylem yaptı.

Okmeydanı Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu Şehir Hastanesinde saat 09.30'da gerçekleştirilen eylemde, doktor ve çalışanlar, Dr. Ekrem Karakaya'nın öldürülmesini , 15 dakika boyunca sessizce oturarak protesto etti. Başhekim Doç. Dr. Mehmet Mesut Sönmez'in de yer aldığı eylemde, uğradıkları şiddet sonucu hayatını kaybeden sağlık çalışanları için saygı duruşunda bulunuldu. Hastaneye muayene için gelen bazı vatandaşların da alkışlarla destek verdiği eylemde sık sık 'Sağlıkta şiddet son bulsun' sloganları atıldı.

"Hepimiz üzgünüz, kızgınız" 

Hastaneye muayene için gelenlerin de alkışlarla destek verdiği eylemde konuşan, Uzman Dr. Ayşegül Bilen meslektaşlarının öldürülmesinden dolayı acılarının büyük olduğunu ifade ederek "Can güvenliğimizi istiyoruz. Sizlere sağlıklı ortamlarda, sağlıklı hizmet sunmak istiyoruz. Acımız çok büyük, çok üzgünüm" dedi. Hekim-Sen adına konuşan Mücahit Aktürk ise "Hepimiz üzgünüz, kızgınız. Sıranın bize ne zaman geleceğinin endişesi içerisindeyiz. Hepimiz kendimizi sahipsiz ve değersiz hissediyoruz. Hiç kimsenin umurunda olmadığımızı düşünüyoruz. Şiddeti önleyici tedbirler almak, yapana ceza vermekten daha etkindir. X-Ray cihazı, metal dedektörü öldürülen hekimlerin hayatından, yaralanan, darp edilen hekimlerin sağlığından daha mı değerliydi" diye konuştu.

Hekim Birliği Sendikası İstanbul Temsilcisi Helin Bağcı yaptığı konuşmada şunları söyledi: Kaybımız tarifsiz. Üzgünüz, öfkeliyiz, yastayız. 'Biz hekimler artık tükendik' dedik, dinlemediniz. 'Biz hekimler sağlık hizmeti verdiğimiz kamu kurumları içerisinde sözel, fiziki saldırıya uğruyor hatta öldürülüyoruz' dedik, duymadınız.  'Biz hekimler şiddete karşı göstermelik koruma kanunları ile değil caydırıcı hükümler içeren kanunlar çıkarılmasını bekliyoruz' dedik, görmezden geldiniz.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Tülin Çelik de "Başımız sağ olsun. Bu son olsun diyoruz. Sağlıkta önlenemeyen hatta artarak devam eden şiddetin sorumluları, sağlıkta yanlış politikaları sürdürmeye, bizleri hasta ve yakınlarıyla karşı karşıya getirmeye devam ediyor" şeklinde konuştu.

"Şiddet uygulayanlar istisnasız cezalandırılsın" 

Ataşehir Fatih Sultan Mehmet Hastanesi'nde de sağlık çalışanları bahçede 15 dakika sessiz oturarak eylem gerçekleştirildi. Basın açıklaması okuyan Üroloji Uzman Dr. Mete Değirmenci "Doktor Ekrem Karakaya uğradığı silahlı saldırı sonrasında yapılan tüm müdahalelere rağmen  hayatını kaybetti. Üzgünüz, öfkeliyiz. Yeter artık. Şiddete maruz kalmadık. Ölmek istemiyoruz. Yaşamak ve yaşatmak istiyoruz. Sağlıkta şiddete karşı hemen şimdi amansız, fakatsız, önlem alınsın. Şiddet uygulayanlar istisnasız cezalandırılsın. İş yerlerimiz güvenli hale gelene kadar can güvenliğimizin tehdit altında bulunduğu yerlerde gerekirse çalışmaktan kaçınma hakkımızı kullanacağımızı ilan ediyoruz "dedi.

Eylemde ayrıca, sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin son bulması talebiyle bugün ve yarın, Türkiye genelinde, acil servis iş bırakma eylemi yapılacağı, acil servis dışında hasta bakılmayacağı duyuruldu.

Bursa Tabip Odası: Tahammülümüz yok

Konya Şehir Hastanesinde görevli Uzman Dr. Ekrem Karakaya'nın görevi başında silahlı saldırı sonucu öldürülmesi, Bursa ve çevre illerde meslektaşları tarafından kınandı.

Bursa Tabip Odası Başkanı Levent Tufan Kumaş, Şehir Hastanesi önünde toplanan siyah giyimli sağlık çalışanları adına yaptığı konuşmada, Karakaya'nın vefatının, sağlık camiasını derinden üzdüğünü ifade etti.

Kumaş, "Bugün yeniden ve daha güçlü bir şekilde söylüyoruz, sağlık emekçilerine en ufak bir zarar gelmesine tahammülümüz yoktur. Şiddet daha önce de defalarca söylediğimiz gibi öngörülebilir ve önlenebilir bir toplumsal sorundur." dedi.

Grup, Levent Tufan Kumaş'ın konuşmasının ardından dağıldı.

Eskişehir

Şehir Hastanesi önünde toplanan grup adına basın açıklamasını okuyan Sağlık-Sen Eskişehir Şube Başkanı Hasan Hüseyin Köksal, Karakaya'nın hayatının baharında bir caninin kurşunlarına hedef olduğunu söyledi.

Dr. Karakaya'nın, hastalara şifa dağıtmak, can kurtarmak için alın teri döktüğünü anlatan Köksal, saldırıyı lanetlediklerini dile getirdi.

Hoşnudiye Mahallesi İsmet İnönü Caddesi'nde bir araya gelen Eskişehir Tabip Odası, Hekim Birliği Sendikası ile Hekim ve Diğer Sağlık Çalışanları Kamu Sağlık ve Sosyal Hizmetler Sendikası üyeleri, İl Sağlık Müdürlüğü önüne kadar yürüyerek Karakaya için 2 dakikalık saygı duruşunda bulundu.

Bilecik

Türk Sağlık-Sen Bilecik Şube Başkanı Ozan Genç, Bilecik Araştırma ve Eğitim Hastanesi önünde yaptığı basın açıklamasında, olaydan duydukları üzüntüyü dile getirdi.

Tüm sağlık kurum ve kuruluşlarının sıfır toleranslı alan ilan edilmesini isteyen Genç, "Doktorumuza Allah'tan rahmet, acılı ailesi, yakınları ve tüm sağlık camiasına sabırlar diliyoruz." diye konuştu.

Çanakkale

Çanakkale Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan Sağlık-Sen üyeleri, sessiz eylem yaptı.

Atatürk Anıtı önünde 5 dakika boyunca oturup pankart açan üyeler, daha sonra alkışlarla Karakaya'nın öldürülmesine tepki gösterdi.

Sağlık-Sen Çanakkale Şube Başkanı Suat Özen, tepkilerini göstermek amacıyla bir araya geldiklerini belirterek, sessiz eylemlerine destek veren meslektaşlarına teşekkür etti.

Kütahya

Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi bahçesinde bir araya gelen 9 sendika, dernek ve birlik temsilci ile üyeleri, Karakaya için saygı duruşunda bulundu.

Sırayla açıklama yapan temsilciler, sağlıkta şiddetin son bulmasını istedi.

Hastaneye muayene için gelen bazı vatandaşların da alkışlarla destek verdiği eylem, açıklamaların ardından sona erdi.

"Hakkını Helal Et Ekrem Hocam"

Sakarya ve Zonguldak'da da hekimler iş bırakma eylemine destek verdi.

Sakarya'da Demokrasi Meydanı'nda bir araya gelen Hekim ve Diğer Sağlık Çalışanları Kamu Sağlık ve Sosyal Hizmetler Sendikası (HEKİMSEN), Sağlık-Sen, Türk Sağlık-Sen ve Sakarya Tabip Odası üyesi doktorlar, ellerinde "Hakkını Helal Et Ekrem Hocam", "Bizim Canımız Kime Emanet", "Beyaz Önlük Kefen Oldu" ve "Sağlıkta Şiddete Hayır" yazılı dövizler taşıdı.

Burada grup adına açıklama yapan HEKİMSEN İl Temsilcisi Dr. Mehmet Yıldız, Karakaya'nın görevi başında, poliklinikte hasta baktığı esnada, mesai saatleri içerisinde bir cani tarafından 12 el ateş edilerek katledildiğini söyledi.

Hastanelere x-ray cihazı konulması gerektiğini ifade eden Yıldız, "AVM'lerde olduğu gibi hastanelere de x-ray cihazı konması için daha kaç hekimin katledilmesi gerekiyor? Meslektaşımız Dr. Ekrem Karakaya hocamıza Allah'tan rahmet, camiamıza, meslektaşlarımıza, sağlık çalışanlarına ve gerçekten yüreği sızlayan tüm vatandaşlarımıza başsağlığı diliyoruz. Seni o küçücük, dünyalar tatlısı çocuklarından, eşinden, dostundan, ailenden, bizlerden çekip alan o caniye ve zemini hazırlanan bu şiddet ortamına engel olamadık. Umarız bizleri affedersin, hakkını bize helal et Ekrem hocam." diye konuştu.

Sakarya Tabip Odası Başkanı Dr. Fırat Karadeniz de sağlıkta şiddet sorununa 10 yıldır kulak tıkandığını, suni ve göz boyayıcı tedbirlerin alındığını savundu.

Meslektaşlarının, eşinden, çocuklarından, anne babasından ve kendilerinden koparıldığını aktaran Karadeniz, "Biz bu ülkenin yetiştirdiği fedakar, vicdanlı, korkusuz sağlık çalışanlarıyız. Canımızı da hekimliğimizi de bu ülkeye ve milletimize adamışız. Vefa, her alanda ve meslek grubunda çok önemli kavram. Verilen bunca hizmete, özveriye karşın vefa toplumda unutuluyorsa, toplumsal çöküş başlamış demektir." ifadesini kullandı.

Zonguldak

Atatürk Devlet Hastanesi önünde buluşan Türk Tabipleri Birliği, Anadolu Sağlık Sen, Aile Hekimleri Dernekler Federasyonu, HEKİMSEN, Zonguldak Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası, Hekim Birliği Sendikası yetkilileri ve doktorlar, Madenci Anıtı'na yürüdü.

Sloganlar atıp alkışlarla saldırıyı protesto eden grup adına açıklama yapan Atatürk Devlet Hastanesi Acil Servis görevlisi Uzman Doktor Kübra Yıldız, Karakaya'nın ölümünün sağlık alanında tarihe kara leke olarak geçtiğini anlattı.

Yıldız, "Bu olay sadece bir insan, hekim, hasta, hasta yakını sancısı değildir. Bu olay, toplumsal kıyımdır, toplumsal cinayettir. Sağlıkta şiddet sadece sağlıkçıyı değil hepimizi ilgilendirir." dedi.

Meslek hayatlarında yaşanılan her türlü olumsuzluğa rağmen dimdik ayakta kaldıklarını vurgulayan Yıldız, "Bugün öldürülen, görev şehidimizdir. Başın sağ olsun Türkiye, insanlık. Biz hekimler cephede savaşmıyoruz. Sağlık kuruluşlarında halkımıza hizmet veriyoruz. Doktor arkadaşımız şifa dağıtmaya çalıştığı bir hasta yakını tarafından vahşice katledilmiştir. Acımız bundandır." diye konuştu.

Antalya, Burdur ve Muğla'da doktorlardan mesai arkadaşları Karakaya'nın öldürülmesine tepki

 

Antalya

Antalya Eğitim Araştırma Hastanesi önünde toplanan Antalya Tabip Odası üyeleri, sağlık çalışanlarına yönelik şiddete alkışlarla tepki gösterdi.

Şiddete karşı sloganlar atan, "Sağlıkta Şiddete Hayır" yazılı dövizler taşıyan grup oda başkanı Prof. Dr. Taha Karaman'ın açıklamasının ardından hastane önünden ayrıldı.

Antalya Eğitim Araştırma Hastanesi önünde ayrıca Sağlık-Sen ve Türk Sağlık-Sen üyesi sağlık çalışanları da doktorlara yönelik şiddeti protesto etti.

Burdur

Burdur Devlet Hastanesi önünde toplanan sağlık çalışanları, meslektaşlarının öldürülmesine tepki gösterdi.

Grup adına açıklama yapan Sağlık-Sen Burdur Şube Başkan Yardımcısı Osman Çelik, dün bir doktor arkadaşlarının şifa dağıttığı hastanede öldürüldüğünü söyledi.

"Hastalara şifa dağıtmak, can kurtarmak için alın teri döküyor ve karşılığını canıyla ödeyerek şehit oluyor." diyen Çelik, sağlık çalışanları olarak bu duruma isyan ettiklerini belirtti.

Çelik, görevlerini korkmadan, güvenlikleri sağlanmış bir şekilde yapmak istedikleri kaydedildi.

"Sağlıkta şiddete hayır" pankartı taşıyan grup, açıklamanın ardından dağıldı.

Muğla

Muğla Sağlık-Sen Şube Başkanı Özcan Çiçek de yaptığı yazılı açıklamada, can güvenliklerinin hastanelerde tehlike altında olduğunu belirtti.

Öldürücü, yaralayıcı silah ve aletlerin hastanelere sokulmaması gerektiğine dikkati çeken Çiçek, sağlık çalışanların ülkenin hayat sigortası olduğunu ve güvenliklerinin sağlanması için adımların atılması gerektiğini kaydetti.

İç Anadolu'da sağlık çalışanları iş bıraktı

Niğde, Yozgat, Kırşehir, Kırıkkale, Kayseri, Sivas ve Nevşehir'de de sağlık çalışanları, Dr. Ekrem Karakaya'nın Konya'da görev yaptığı hastanede silahlı saldırıda öldürülmesini protesto etti.

Sağlık-Sen Niğde Şube Başkanı Ebuzer Doğan, sendika üyeleri ve doktorların katılımıyla Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde yaptığı açıklamada, sağlık emekçilerinin can güvenliğinin sağlanması gerektiğini, aksi halde sağlık hizmeti sunmanın mümkün olmayacağını söyledi.

Türk Sağlık-Sen Niğde Şube Başkanı Adnan Özer ise sağlıkta şiddetin basit bir mesele olmadığını vurgulayarak, "Bu mesele sadece sağlık camiasının değil tüm Türkiye'nin meselesidir." dedi.

Genel Sağlık İş Sendikası İl Başkanı Kayhan Soylukan da sağlıkta şiddetin kesin olarak çözülmesi gerektiğini belirtti.

Yozgat

Yozgat Şehir Hastanesi'nde basın açıklaması yapan Hekim Birliği Sendikası Yozgat Temsilcisi Dr. Muhammet Deniz, Karakaya'nın görevi başında vahşice katledilerek hayattan ve sevdiklerinden koparıldığını ifade etti.

Doktor ve sağlık çalışanlarının daha iyi hizmet vermek ve en önemlisi yaşamak ve yaşatmak için tepkilerini dile getirdiklerini anlatan Deniz, "Bundan dolayı 2 gün acil olmayan hizmetleri erteliyoruz." diye konuştu.

Türk Sağlık-Sen Yozgat Şube Başkanı Ayhan Delibaşı da sağlık çalışanlarının şiddet sarmalından bir an önce kurtarılması gerektiğini kaydetti.

Kırşehir

Kırşehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi bahçesinde toplanan sağlık çalışanları adına açıklama yapan Sağlık-Sen Kırşehir Şube Başkanı Yasin Yücesan, "Ekrem Karakaya örneğinde olduğu gibi canımız yanıyor. Bazen yaralanıyoruz, bazen hakaret, küfür ve tehditlere maruz kalıyoruz. Böyle bir ortamda kutsal sağlık mesleğini nasıl aşk ve şevkle icra edelim?" ifadelerini kullandı.

Tük Sağlık Sen, Hekim-Sen ve Genel Sağlık Sen'in Kırşehir Şubeleri de basın açıklaması yaparak, saldırıyı protesto etti.

Kırıkkale

Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Yüksek İhtisas Hastanelerinde bir araya gelen hekimler ve sendikalar saldırıya tepki gösterdi.

Dr. Neslihan Şebin, "Bugün en zoru, ciğerimiz yanıyor. Dik durmaya çalışıyoruz." dedi.

Basın açıklamasının ardından hekimler, Karakaya'nın görevi başında öldürülmesini alkışla protesto etti.

Öte yandan, Sağlık-Sen Kırıkkale Şube Başkanlığınca Yüksek İhtisas Hastanesi önünde de basın açıklaması yapıldı.

Kayseri

Türk Sağlık-Sen Kayseri Şube Başkanı Kamil Ünal, Karakaya'nın görevi başında uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmesinin tüm sağlık camiasını derinden yaraladığını belirtti.

Bu olayın, yaptırımların ağır olması, tedbirlerin en üst seviyede alınması gerekliliğini bir kez daha gösterdiğine dikkati çeken Ünal, "Sağlıkta şiddetin kanlı bir vahşet olarak kendini gösterdiği bu olay, tüm sağlık kurum ve kuruluşlarının bir an önce sıfır toleranslı alan ilan edilmesi ve her türlü silah veya suç aletinin bu kurumların bahçelerine bile alınmamasını zorunlu hale getirmiştir." ifadelerini kullandı.

 Sivas

Sivas'ta Cumhuriyet Meydanı önünde toplanan sağlıkçılar, saygı duruşunda bulundu ve İstiklal Marşı'nı okudu.

Doktorlar ve sağlık çalışanları daha sonra alkışlar eşliğinde Atatürk Kongre Müzesi bahçesine kadar yürüdü.

Sivas-Erzincan Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Melih Akyol, burada yaptığı açıklamada, sağlık emekçilerine en ufak bir zarar gelmesine artık tahammüllerinin kalmadığını söyledi.

Hekim Birliği Sendikası Şube Başkanı Sedat Özbay ise yaşanan saldırıyı kınadı. Doktorlar daha sonra önlüklerini çıkarttı.

Programa CHP Sivas Milletvekili Ulaş Karasu da katıldı.

Medicana Sivas Hastanesi'nde de bir araya gelen doktorlar da saldırıyı protesto etti.

Burada açıklama yapan hastanenin kardiyoloji uzmanı Dr. İsmail Erdoğu, sağlıkta şiddet olaylarının önüne geçilebilmesi adına adımlar atılması gerektiğini vurguladı.

Türk Sağlık-Sen Sivas Şubesi üyeleri de Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi önünde bir araya gelerek saldırıya tepki gösterdi.

Nevşehir

Sağlık-Sen Nevşehir Şubesi Başkanı Hakan Gündüzpolat, Devlet Hastanesi önünde yaptığı açıklamada, "Başka Ekrem Hocalar ölmesin istiyoruz. Başka canlar yanmasın istiyoruz. İşimizi korkmadan, emniyet içinde yapmak istiyoruz." diye konuştu.

Öte yandan Niğde, Yozgat, Kırşehir, Kırıkkale, Kayseri, Sivas ve Nevşehir'de bazı doktorlar saldırıya tepki göstermek amacıyla iş bıraktı.

Karakaya'nın öğrencisi: Melek gibi bir insandı

 

Karaman

Karaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimliği önünde toplanan hekimler saldırıyı kınadı.

Öldürülen Dr. Ekrem Karakaya'nın hocası olduğunu belirten endokrinoloji uzmanı Dr. Sülbiye Karaburgu, gözyaşlarını tutamadı. Dr. Karakaya'nın hep güler yüzlü olduğunu ifade eden Dr. Karaburgu, "Ekrem ağabeyim ile 2002 Eylül döneminde beraber çalışma fırsatı buldum. 6'ncı sınıf öğrencisiydim ve intern olarak çalışıyordum. Ne bizlere ne de hastalara sesini yükseltti. Her şeyini bizim ile paylaştı.

Bizim harçlığımız olmadığı zamanlar, bize harçlık verdi. Bizlere yemek ısmarladı. Hastalara hiçbir zaman gülen yüzünü eksik etmedi. Keşke böyle bir olay hiç olmasaydı. Allah'ım mekanını cennet eylesin. Bu şiddet artık son bulsun. Gerçekten şu an konuşamıyorum. Gerçekten melek gibi bir insana kıyanlara, hiçbir şey söyleyemiyorum" dedi.

 

Çorum, Amasya, Tokat ve Kastamonu

 

Çorum

Çorum Tabip Odası Başkanı Dr. Öğretim Görevlisi Özgür Koçak, Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi bahçesinde Sağlık-Sen, Türk Sağlık-Sen, Sağlık Emekçileri Sendikası (SES), Öz Sağlık İş ve Genel Sağlık İş Çorum şubeleri adına açıklama yaptı.

Koçak, Karakaya'nın öldürülmesinin sağlık çalışanlarına yönelik saldırının sonuncusu olmayacağını söyledi.

Sağlık çalışanlarının sorunlarına çözüm odaklı bakılmadığı sürece bu gibi olayların tekrar etmesinin muhtemel olduğunu belirten Koçak, "Sağlık çalışanlarının şiddete uğramaması için atılacak adımlar bellidir. Yıllardır söylenegelen çalışmalar ve kanunlar raflarda beklerken, sağlık çalışanları canları pahasına hizmet etmeye devam etmektedir." dedi.

Basın açıklamasına Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanı Dr. İhsan Demirbaş, Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Sinan Zahir, Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mesut Sezikli de katıldı.

Amasya

Amasya Üniversitesi Sabuncuoğlu Şerefeddin Eğitim Araştırma Hastanesi bahçesinde toplanan sağlık çalışanları, Dr. Ekrem Karakaya'nın uğradığı saldırı sonucu hayatını kaybetmesi nedeniyle iş bıraktı, şiddeti protesto etti.

Hekim Birliği Sendikası, Tabip-Sen ve HEKİMSEN adına açıklama yapan Dr. Erhan Ahun, acılarının büyük, kayıplarının tarifsiz olduğunu dile getirdi.

Üzgün, öfkeli ve yasta olduklarını vurgulayan Ahun, "Biz hekimler artık tükendik' dedik, dinlemediniz. 'Biz hekimler, sağlık hizmeti verdiğimiz kamu kurumlarının içinde sözel, fiziki saldırıya uğruyor hatta öldürülüyoruz' dedik duymadınız. Biz hekimler, şiddete karşı göstermelik koruma kanunları değil, caydırıcı hükümler içeren kanunların çıkarılmasını bekliyoruz" diye konuştu.

Daha sonra sağlık çalışanları, hayatını kaybeden meslektaşları için saygı duruşunda bulundu, ardından olayı alkışlarla protesto etti.

Tokat

Tokat'ta İl Sağlık Müdürlüğü bahçesinde toplanan doktor ve sağlık çalışanları iş bıraktı.

Hekim Platformu adına konuşan Dr. Fatih Sercan Dere, bir meslektaşlarının devletin bir kurumunda görevi başında şehit edilmesini protesto etmek üzere toplandıklarını kaydederek, "Ekrem hocamız gibi nice bu halka hizmet vermiş meslektaşlarımızı canilere teslim etmeyelim." ifadesini kullandı.

Sağlık çalışanları, açıklamanın ardından alkışlarla olayı protesto etti.

Kastamonu

Dr. Karakaya'nın görevi başında silahlı saldırı sonucu öldürülmesine tepki amacıyla Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde basın açıklaması yapıldı.

Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Serdar Arduç, burada yaptığı konuşmada, kelimelerin kifayetsiz kaldığı bir noktada olduklarını söyledi.

Arduç, "Bir cani, meslektaşımız Dr. Ekrem Karakaya'yı görevi başında şehit etmiştir. Geride acılı bir eş ve iki güzel yavrusunu bırakmıştır." dedi.

Karadeniz'de hekimler şiddeti protesto etti

 

Rize

Rize'de 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı'nda bir araya gelen Türk Sağlık-Sen ve Hekim-Sen üyeleri, hayatını kaybeden Dr. Karakaya anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.

Ardından Hekim-Sen adına açıklama yapan Dr. Şevket Ergün Güzel, yazdıkları mektupların, yaptıkları basın açıklamalarının görmezden gelindiğini öne sürdü.

Çıkarılan Şiddet Yasasının sorunları çözmediğini savunan Güzel, "Suçu katalog suçlar kapsamına alarak şiddeti önleyemediniz. Hekimi öldürdükten sonra intihar eden failin suçu katalog suçlar kapsamında olsa ne olur, olmasa ne olur?" dedi.

Güzel, herkesin üzgün, kızgın olduğunu ifade ederek, "Sıranın bize ne zaman geleceğinin endişesi içindeyiz. Hepimiz kendimizi sahipsiz ve değersiz hissediyoruz. X-ray cihazı, metal dedektör öldürülen hekimlerin hayatından, yaralanan, darp edilen hekimlerin sağlığından daha mı değerliydi ki koyamadınız hastane girişlerine?" diye konuştu.

Türk Sağlık-Sen Rize Şube Başkanı Yaşar Türüt ise sağlık çalışanlarına yapılan saldırıların kabul edilemez olduğunu, çözüm yollarının bir an önce oluşturulması gerektiğini söyledi.

Artvin

Türk Sağlık-Sen Artvin Şube Başkanlığınca düzenlenen basın açıklaması kapsamında doktorlar ve sağlık çalışanları Artvin Devlet Hastanesi önünde toplandı.

Burada grup adına basın açıklamasını okuyan Türk Sağlık-Sen Şube Hüseyin Kocaman, Dr. Ekrem Karakaya'nın canice bir saldırı sonucunda görevi başında şehit olmasından büyük üzüntü duyduklarını söyledi.

Sağlık çalışanlarına yönelik saldırıyı lanetlediklerini vurgulayan Kocaman, "Şehit doktorumuzun acısı yüreğimizi yakmış, tüm sağlık camiasını derinden yaralamıştır. Böylesine korkunç olayların yaşanması yaptırımların ne kadar ağır olması gerektiğini, tedbirlerin en üst seviyede alınması gerektiğini göstermektedir." dedi.

Bayburt

Bayburt Devlet Hastanesi önünde bir araya gelen doktorlar ve sağlık çalışanları, saygı duruşunda bulundu, alkışlarla sağlık çalışanlarına şiddeti protesto etti.

Grup adına açıklama yapan Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu İl Temsilcisi Op. Dr. Burak Suiçmez, sağlıkta şiddeti önleyecek en sert hukuki yaptırımları içeren etkili bir yasal düzenleme yapılması gerektiğini söyledi.

Sağlık çalışanlarına uygulanan şiddetin insanlığa karşı işlenen suçlar kapsamına alınmasını isteyen Suiçmez, şunları kaydetti:

"Hekimlere ve tüm sağlık çalışanlarına şiddet uygulayanlara, iyi hal indirimi veya başkaca bir cezada indirim uygulanmamalıdır. Tüm sağlık merkezlerinde eksiksiz, azami güvenlik tedbirleri alınmalıdır. Bugün Dr. Ekrem Karakara'yı ebediyete uğurlayacağız, ancak her zamankinden daha kararlı ve daha güçlü bir şekilde, birlik ve beraberlik duygusu içerisinde hareket edecek ve inisiyatifi bir daha asla bu caniliğe sebep olanlara bırakmayacağız."

Giresun

Giresun Tabip Odası ile bazı hekim sendikaları tarafından Giresun Üniversitesi Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi önünde basın açıklaması yapıldı.

Burada grup adına açıklamayı okuyan Giresun Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Aslı Vural, görevlerini şiddet ve ölüm korkusuyla yapmak istemediklerini söyledi.

Sağlık çalışanlarına en ufak bir zarar gelmesine tahammüllerinin olmadığını dile getiren Vural, "Şiddet daha önce de defalarca belirttiğimiz gibi öngörülebilir ve önlenebilir bir sorundur. Bu sorun, çözme niyetli politikalarla aşılabilecektir." dedi.

Sağlık-Sen Giresun Şubesi de Giresun Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Şube Başkan Vekili Ogün Elifoğlu, sağlık çalışanlarının bu ülkenin hayat sigortası olduğunu bir kez daha hatırlattıklarını ifade ederek, sağlık çalışanları olarak korkmadan emniyet içerisinde işlerini yapmak istediklerini kaydetti.

Ordu

Ordu Tabip Odası ile bazı sendikalar, Dr. Ekrem Karakaya'nın Konya'da görev yaptığı hastanede silahlı saldırı sonucu öldürülmesini Ordu Devlet Hastanesi önünde toplanarak protesto etti.

Grup adına açıklama yapan Ordu Tabip Odası Başkanı Ali Coşkun, "Biz, bu ülkenin yetiştirdiği fedakar, vicdanlı, korkusuz hekimler ve sağlık çalışanlarıyız. Canımızı da hekimliğimizi de bu ülkeye ve insanımıza adamışız. Bugün ve yarın ülke genelinde yastayız, üzgünüz. Bize değer veren hastalarımızdan bugün ve yarın anlayış bekliyoruz." diye konuştu.

Trabzon

Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi Numune Kampüsü'nde bulunan Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığı önünde toplanan sağlıkçılar, saygı duruşunda bulundu.

Trabzon Tabip Odası Başkanı Kibar Yaşar Güven, burada yaptığı konuşmada, Karakaya'yı kaybetmenin derin üzüntüsü ve aynı zamanda da öfkesi içinde olduklarını söyledi.

Sağlık emekçilerine en ufak bir zarar gelmesine tahammüllerinin kalmadığını dile getiren Güven, "Şiddet daha önce de defalarca belirttiğimiz gibi öngörülebilir ve önlenebilir toplumsal bir sorundur ve sorun çözmeye niyetli bütünlüklü politikalarla aşılabilecektir." dedi.

Tabip-Sen İl Temsilcisi Hasan Akyüz ise sağlık alanına açılmış savaşta her gün ciğerleri yanarken susmayacaklarını belirterek, "Hayat kurtaranların canının alınmasına tepkisiz kalamayız. Bu ne bir grup faaliyeti, ne de bir örgüt işi, bu şiddete uğrayan, hakları yok sayılan, itibarsızlaştırılmaya çalışılan, hakkı ödenmeyen hekimlerin ve sağlık çalışanlarının çığlığıdır." diye konuştu.

Yakalarında Karakaya'nın fotoğrafını taşıyan sağlık çalışanları, dövizler taşıyıp düdük çalarak, İl Sağlık Müdürlüğüne kadar yürüdü. Güzergah üzerinden geçen bazı vatandaşlarda alkışlayarak sağlıkçılara destek verdi.

Güven, Akyüz ve sağlıkçılar, müdürlüğün önüne siyah çelenk bıraktı.

Basın açıklamasına, Türkiye Barolar Birliği Başkan Yardımcısı Sibel Suiçmez, Trabzon Baro Başkanı Duygu Keleş Aydın ile siyasi parti temsilcileri de katıldı.

Gaziantep, Kilis, Şanlıurfa 

Gaziantep-Kilis Tabip Odası, Türk Sağlık-Sen Şubesi, Diş Hekimleri Derneği üyeleri ve sağlık çalışanları, Dr. Ersin Arslan Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde bir araya geldi.

Saldırıyı kınayan pankart açıp slogan atan grup adına açıklamalarda bulunan Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Yardımcısı Kemal Kazak, birçok sağlık çalışanın görevi başında yaşamı yitirdiğini ve şiddete uğradığını söyledi.

Dr. Ekrem Karakaya'nın hayatını kaybetmesinin sağlık camiasını derinden etkilediğini belirten Kazak, şunları kaydetti:

"Böylesine korkunç olayların yaşanması, yaptırımların ağır olması ve tedbirlerin en süt seviyede alınması gerektiğini bir kez daha ortaya koymuştur. Sağlıkta şiddete cezayı artıran ve bu suçu kategorik bir suç olarak tanımlayan düzenleme hayata geçmiştir. Ancak sağlıkta şiddetin kanlı bir vahşet olarak kendini gösterdiği bu olay, tüm sağlık kurum ve kuruluşlarının bir an önce sıfır toleranslı alan ilan edilmesi gerekliliğini, hiçbir silah veya suç aletinin bu kurumların bahçelerine bile alınmaması gerektiğini gözler önüne sermiştir."

Şanlıurfa'da siyah balonlar gökyüzüne bırakıldı

Şanlıurfa Tabip Odası öncülüğünde İl Sağlık Müdürlüğü binası önünde toplanan sağlık çalışanları da merhum doktor Ekrem Karakaya'nın fotoğrafını taşıdı. Sağlık çalışanları, pankartlar ve sloganlarla tepkilerini dile getirdi.

Şanlıurfa Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Fırat Erkmen, yaptığı konuşmada, Karakaya'yı kaybetmenin derin üzüntüsü ve öfkesi içinde olduklarını söyledi.

Sağlıkta şiddetin durdurulması için birçok kez uyarılarda bulunduklarını hatırlatan Erkmen, "Tüm uyarılarımız görmezden gelindi, bilinçli bir yaklaşımla şiddetin kaynağı toplumsal bağlamından koparılarak sorun bireylere indirgendi. Sorumlular bu durumu arada bir kınamak dışında bir adım atmadı." diye konuştu.

Açıklamanın ardından siyah balonları gökyüzüne bırakan sağlık çalışanları, 5 dakika oturma eylemi yaptı.

Erzurum, Iğdır, Ardahan, Ağrı, Tunceli, Erzincan ve Kars

Erzurum, Iğdır, Ardahan, Ağrı, Tunceli, Erzincan ve Kars'taki sağlık çalışanları, Dr. Ekrem Karakaya'nın Konya'da görev yaptığı hastanede silahlı saldırıda öldürülmesini kınadı.

Erzurum'da Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi poliklinikleri önünde bir araya gelen sağlık çalışanları, saygı duruşunda bulundu, alkış ve sloganlarla sağlık çalışanlarına şiddeti protesto etti.

Kamu-Sen İl Başkanı Mucip Gözeger, grup adına yaptığı açıklamada, Karakaya'nın acısının yüreklerini yaktığını ve tüm sağlık camiasını derinden yaraladığını söyledi.

Böylesine korkunç olayların yaşanmasının, yaptırımların ne kadar ağır olması ve tedbirlerin en üst seviyede alınması gerektiğini gösterdiğini ifade eden Gözeger, şunları kaydetti:

"Hastanede bir doktorumuz silahla katlediliyorsa, atılması gereken çok adımlar vardır. Sağlık çalışanları şiddet sarmalından bir an önce kurtarılmalıdır. Hastaları hayata tutunmaya çalışırken kendi hayatını kaybetme endişesi yaşamalarına, sağlık çalışanlarının artık tahammül edecek sabrı kalmamıştır. Bu nedenle sağlıkta şiddet basit bir mesele değildir. Mutlaka çözüm üretilmesi gereken temel bir sorundur. Şiddet kanlı cinayetlere dönüşmektedir. Bu mesele sadece sağlık camiasının değil tüm Türkiye'nin meselesidir. Bu cinayet ve katliam sözün bittiği yerdir."​​​​​​​

Ayrıca Iğdır Devlet Hastanesi, Kars Harakani Devlet Hastanesi, Erzincan Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Ardahan Devlet Hastanesi, Tunceli Devlet Hastanesi ile Ağrı Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde bir araya gelen doktorlar ile sağlık çalışanları Dr. Ekrem Karakaya'nın öldürülmesine tepki gösterdi.

Birlik Dayanışma Sendikası: ”Son 20 yıldır sağlıkçılar sisteme kurban ediliyor”

Birlik Dayanışma Sendikası eylemlerde yaptığı açıklamada, son 20 yıldır Türkiye’de sağlık çalışanlarının sisteme kurban edildiğine dikkat çekti.

İstanbul’da İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi önünde ölen meslektaşları için anma töreni düzenleyen sağlık çalışanları, öğle saatlerinde de Sağlık Bakanlığı’nı uyarmak için İstanbul İl Sağlık Müdürlüğüne yürüyüş düzenledi.

Türk Tabipler Birliği, AHEF, Ahesen, Türk Diş Hekimleri Birliği, Hekimbirliği, Hekimsen, Tabipsen, SES, Genel Sağlık İş, KDHD ve Birlik Dayanışma Sendikası üyelerinin destek verdiği eylemler Türkiye’nin bir çok ilinde gerçekleşirken, sağlık çalışanları Balıkesir’de Atatürk Şehir Hastanesi, İzmir’de Konak Meydanı, Ankara’da Hacettepe Üinversitesi önünde buluşarak, İl Sağlık Müdürlükleri önüne siyah çelenk bırakma üzere yürüyüşe geçtiler. Eylemlerde tüm sağlık çalışanları tek ses olarak Sağlık Bakanı’nı istifaya davet ettiler.

Türkiye genelinde gerçekleşen eylemde konuşan Birlik Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Dr. Can Kirişçi, tüm sağlık çalışanları olarak aile hekimlikleri ve hastaneler önünde biraraya gelerek, İl Sağlık Müdürlüklerine yürüyeceklerini söyledi. Can Kirişçi “Bu ölümleri önlemeyen ve sorumluluğunu saklamaya çalışan Bakanlığı sağlıkta şiddeti önlemesi konusunda uyarmak üzere buluşuyoruz” dedi.

Doktor Ekrem Karakaya’nın cinayetinin ilk olmadığını ve son da olmayacağını belirten Birlik Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Can Kirişçi “ Çünkü bu döngü Sağlık Bakanlığı tarafından düzenli besleniyor. Bu kısır döngüyü kırmadığımız sürece, ne biz sağlık çalışanları olarak hakkımızı  alabileceğiz, ne bu şiddetten kurtulabileceğiz, ne de toplum hak ettiği sağlık hizmetine kavuşabilecek” değerlendirmesinde bulundu.

Birlik Dayanışma Sendikası 1 nolu  Şube Başkanı Dr. Ahmet  Tanduk  Mehlepçi, Türkiye’de son 20 yıldır sağlıkçıların kurban edilmesinin sistemin bir parçası haline geldiğini, bu durumu protesto etmek üzere tüm sağlık sendikaları olarak İl Sağlık Müdürlüklerine yürüyeceklerini söyledi.

İzmir’de gerçekleşen eylemlerde sağlıkçılar İl Sağlık Müdürlüğü önünden Valiliğe doğru yürüdüler ve burada oturma eylemi gerçekleştirdiler.

Hekimlerin ş bırakma eyleminden paylaşılan fotoğraflar:

İstanbul:

 

Ankara:

İzmir:

Çorum:

 

Eskişehir:

Çanakkale:

 Karaman:

Bursa:

Mersin:

Samsun: 

Van:

is birakma eylemi
ekrem karakaya
doktor
hekim
grev
Yorum (8)
Muzaffer Hekim
süresiz iş bırakma için ne olması gerekiyor anlamıyorum, hekimi hedef alan mass shooting mi?
16
Cevapla
uzman
1 gün 2 gün değil. güvenlik sağlanıncaya kadar eylem.
18
Cevapla
İsmail Kasım
ankara şehir hastanesinde başka şehirlerden gelen doktorların da katılımıyla hastanenin önündeki büyük meydana bile sığmayan bir kalabalıkla eylem yapıldı devamında bakanlığın önüne yüründü bu kadar büyük bir eylemi görmeyip küçük bir hastanenin eylemini haber yapmak ancak beceriksizliktir tebrikler
25
Cevapla
Lorenzo
1-2 gün iş bırak sonraki gün 2 katı kadar hastaya bak. hiçbir faydası olmadiği gibi zaten doktorlara karşı bilenmiş halkın öfkesini katlamaktan öteye gitmiyor bu durum. 1-2 gün iş bırakmayla ses duyurulamayacağının anlaşılmış olması gerekirdi çoktan.
2
Cevapla
Dr.erhan
bütün görevlileri sabite eden korkak pisirik, döner sermaye bağımlıları bile bu sefer kenara çekilmek zorunda kaldılar, inşallah bu birliktelik en azından bir iki ay devam eder
4
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir