Medimagazin logo

Tıpta Uzmanlık Kurultayı yapılıyor

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Başkanı Gençay Gürsoy, Türkiye'de ''sağlık hizmetlerinin içinde bulunduğu eşitsizlik ve sistem tercihleri'' gibi sorunlar tartışılırken uzmanlık sürecinin tehlikeye girdiğine dair işaretler de aldıklarını bildirdi
Tıpta Uzmanlık Kurultayı yapılıyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

ANKARA (A.A) - Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Başkanı Gençay Gürsoy, Türkiye'de ''sağlık hizmetlerinin içinde bulunduğu eşitsizlik ve sistem tercihleri'' gibi sorunlar tartışılırken uzmanlık sürecinin tehlikeye girdiğine dair işaretler de aldıklarını bildirdi.

Ankara Üniversitesi Morfoloji Binası'nda düzenlenen 14. Tıpta Uzmanlık Kurultayı'nda konuşan Gürsoy, hem dünyada hem de Türkiye'de tıp eğitimi ve sağlık alanının önemli sorunları bulunduğunu söyledi.

Bu alanın, özellikle 80'lerden sonra ortaya çıkan, gerek teknolojik alandaki büyük sıçrama gerekse uzmanlaşma ile baş etmek durumunda olduğunu anlatan Gürsoy, ''Sağlık alanında bir yandan yeni kapılar açılırken diğer yandan bu teknolojiye sahip sermayenin kontrolüne girme tehlikesi yaşanıyor'' diye konuştu. Gürsoy, bunun ayrı bir kurultay konusu olabileceğine işaret etti.

Tıpta uzmanlık alanının önemli sorunları olduğunu belirten Gürsoy, ''Uzmanlık için başvuranların önemli bölümünün, ilgili bölümde performanstan ne kadar gelir elde edildiğini dikkate aldığı ifade ediliyor. Türkiye'de sağlık hizmetlerinin içinde bulunduğu eşitsizlik ve sistem tercihleri gibi sorunlar tartışılırken uzmanlık sürecinin tehlikeye girdiğine dair işaretler de alıyoruz'' ifadesini kullandı.

Ankara Tabip Odası Başkanı Gülriz Ersöz de uzmanlık eğitiminin özlük hakları başta olmak üzere bir çok sorunları içerdiğini söyledi.

TTB-Uzmanlık Dernekleri Eşgüdüm Kurulu'nun (UDEK) bu sorunların çözümü amacıyla çalışmalar yaptığını anlatan Ersöz, bu tür toplantıların sorunların çözümünde yol gösterici olacağını ifade etti.

-''CİDDİ SAKINCALAR İÇERİYOR''-

TTB-UDEK Başkanı Raşit Tükel ise kurultayın ilk kez 1994 yılında toplandığını hatırlatarak, bu kurultaylarda güncel konuların ve sorunların ele alındığını belirtti.

Ülkede tıpta uzmanlık eğitiminin yıllardan beri Tıpta Uzmanlık Tüzüğü'nün iptal edilmeyen maddeleri ve henüz yenisi oluşturulamayan Tababet Uzmanlık Yönetmeliği ile sürdürülmeye çalışıldığını bildiren Tükel, Sağlık Bakanlığı'nın tıpta uzmanlık eğitimiyle ilgili düzenlemelerde tek söz sahibi konumuna gelmesinin, Anayasa'ya aykırı olması dolayısıyla ciddi sakıncalar içerdiğini savundu.

Hekim kamuoyunun muhalefetine rağmen, eğitim ve araştırma hastanelerinde şef ve şef yardımcılıklarına sınavsız atamaların devam ettiğini ileri süren Tükel, bu atamaların son 2 yıl içinde daha çok devlet hastanesinden eğitim ve araştırma hastanesine dönüştürülen hastanelerde yapıldığını iddia etti.

Tükel, bu atamalar için oluşturulan kurulun değerlendirme yaparken hangi kriterleri göz önüne aldığının da bilinmediğini kaydetti.

tıpta
uzmanlık
kurultayı
yapılıyor
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir