Medimagazin logo

Tıp kitaplarını değiştirecek keşif: Duodenum, jejunum ve ileum değişebilir

Yeni bir araştırma ince bağırsağın aslında her biri çeşitli besin maddelerinin emiliminden sorumlu olan 3 değil 5 farklı bölümden oluştuğunu söylüyor.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Tıp kitaplarını değiştirecek keşif: Duodenum, jejunum ve ileum değişebilir
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - İnce bağırsağın 20 metrelik uzunluğunu ilk kez üç parçaya ayıran antik Yunanlılar olmuştur: Duodenum, jejunum ve ileum.

Ancak bu organ nihayet bir güncellemeye hazır olabilir: ABD'li araştırmacılar ince bağırsağın aslında her biri çeşitli besin maddelerinin emiliminden sorumlu olan beş farklı bölümden oluştuğunu söylüyor.

Çalışmanın başyazarı Rachel Zwick, "Heyecanlıyız çünkü bu temel çalışma, ince bağırsakta yalnızca farklı bağırsak işlevlerini yerine getirmekle kalmayan, aynı zamanda bağırsak kanserleri, ileit ve çölyak hastalığı gibi gastrointestinal hastalıkların gelişme olasılığında büyük farklılıklar gösteren farklı hücresel 'mahalleleri' tanımlıyor" dedi.

San Francisco'daki California Üniversitesi'nde Amerikan Kanser Derneği Doktora Sonrası Araştırmacısı olan Zwick, "Bu bölgesel moleküler ve hücresel farklılıklar, bu hastalıkları daha iyi anlamamıza yardımcı oluyor" diye ekledi.

Araştırmaya yardımcı olan Los Angeles'taki Cedars-Sinai'den bir haber bülteninde konuştu.

Araştırmacılara göre, çalışmaları fareler ve insanlar da dahil olmak üzere birçok türde ince bağırsağın "coğrafyasını" inceledi. Genel olarak organın 30 farklı bölümünün yapısını izlediler.

Araştırmalarının bir kısmı genetikti: Zwick ve meslektaşları, ince bağırsak boyunca çeşitli noktalarda besin emiliminden sorumlu görünen genleri belirledi.

Bu, ince bağırsaktaki farklı bölgelerin sayısını ve her birinin nelerden sorumlu olabileceğini belirlemelerine yardımcı oldu.

Genel olarak, organın uzunluğu boyunca beş farklı bölge saydılar.

Cedars-Sinai haber bülteninde, "Her bir alan, besin emiliminin farklı yönleriyle ilişkilidir ve her biri diyetteki değişikliklere farklı tepkiler gösterir" denildi.

Dahası, laboratuvarda hücre kültürlerini içeren araştırma, çeşitli bağırsak bölgelerinden alınan hücrelerin, organdan çıkarıldıktan bir ay sonra bile moleküler imzalarının bazı yönlerini "hatırladığını" gösterdi.

Araştırma ekibi, bunun ince bağırsağın yaşam süresi boyunca kendini nasıl başarılı bir şekilde yenilediğine dair ipuçları verebileceğini açıkladı.

Bilim insanları, her biri farklı bağırsak kök hücre tiplerine ev sahipliği yapan üç bölgenin de ince bağırsakta bulunduğunu keşfetti.

Bulgular 6 Şubat'ta Nature Cell Biology dergisinde yayımlandı.

ince bagirsak
duodenum
jejunum
ileum
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir