Medimagazin logo

“Tam Gün Yasası hayata geçirilseydi bizim açımızdan olumlu olacaktı”

Türk Anatomi ve Klinik Anatomi Derneği Genel Merkezi, düzenlenen törenle açıldı.
“Tam Gün Yasası hayata geçirilseydi bizim açımızdan olumlu olacaktı”
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

ANKARA-Törende konuşan derneğin Onursal Başkanı Prof. Dr. Doğan Akşit, anatomi ailesinin kuruluş aşamasının diğer bilim dallarına göre biraz daha geç gerçekleştiğini, ancak bugün açılan genel merkezle bu açığın kısa zamanda giderileceğini ümit ettiğini söyledi.


     Türk Anatomi ve Klinik Anatomi Derneği Başkanı Prof. Dr. Hamdi Hakan Çelik de, Ankara'daki dernek genel merkezinin klasik bir işlevi olmayacağını, bir eğitim merkezi haline getirileceğini belirtti.


     Çelik, dernek genel merkezinde 15 günde bir konferanslar ve kurslar düzenleneceğini ifade etti.


     Konuşmasında tıp fakültelerinin anatomi anabilim dallarının sorunlarına da değinen Çelik, ülkedeki 400 dolayındaki anatomi uzmanının 67 tıp fakültesindeki 7500 öğrenci için yeterli olmadığını bildirdi.


     Bu uzmanların tümünün eğitim kademesinde görev almadığını, aralarında klinisyenler de bulunduğunu anlatan Çelik, ''Ülkemizde tıp fakültelerinde eğitim veren anatomi uzmanları açısından hem nitelik, hem de nicelik sorunu var. Ya uzman dağılımı çok dengeli olmalı ya da yeni tıp fakülteleri açılmamalı. Çünkü tıp fakültelerinde temel tıp eğitimi çok büyük önem taşır'' diye konuştu.


     Tam Gün Yasası ile temel tıp bilim dallarındaki uzmanlıklar için olumlu düzenlemeler getirildiğini, ancak bu yasanın bazı hükümlerinin iptal edilmesi nedeniyle bunların hayata geçirilemediğini belirten Çelik, ''Tam Gün Yasası hayata geçirilseydi bizim açımızdan olumlu olacaktı. Sağlık Bakanımız da YÖK Başkanımız da temel tıp bilim dallarının önemini her zaman vurguluyor. Yasada temel tıp bilim dalları için araştırmanın teşvik edilmesi önemli bir gelişme'' dedi.


     İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Salih Murat Akkın da tıp fakültelerinin anatomi bilim dallarının cazip hale getirilmesinin önemine işaret ederek, ''Asistan bulmak çok zor. Gelseler de gidiyorlar. Bu konuda girişimlerimiz var. Özlük hakları bakımından pozitif ayrımcılık uygulanmalı'' ifadesini kullandı.


     Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Muzaffer Şeker ise anatomi uzmanlarının, uzmanlık dalları içinde en düşük sayıya sahip olduğunu belirterek, ''Tıp fakültelerinin sayıları artıyorsa mutlaka anatomi uzmanlarının sayıları da artmalı'' dedi.
 

“tam
gün
yasası
hayata
geçirilseydi
bizim
açımızdan
olumlu
olacaktı”
Yorum (2)
Murat Serkant Ünal
Benzer sorunlar diğer temel bilim dallarında da var. Histoloji ve fizyolojide cazip hale getirilmeli. Gelen hekim kökenli asistanlar burayı atlama basamağı olarak görüyor. Bu bölümlerin araştırma yönünden potansiyeli yüksek ve bunun için devlet tarafından öneminin farkedilmesi gerekiyor. Asistanlar yaklaşık 2000 lira alıyor. Bunun için en kısa zamanda tusla eğitim araştırma hastanelerine geçiyorlar ve kazançlarını ikiye katlıyorlar.İnşallah bu bölümler en kısa zamanda istedikleri ve layık oldukları yerlere ulaşırlar. Saygılarımla
0
Cevapla
nihat uluer
uzman olarak ilk gittigim hastanede biyokimya uzmanı yoktu. kahraman gibi karşılandım herkes labaratuarı düzeltmemi tahlillerin düzgün yapılmasını istiyordu. tüm teknisyen arkadaşlar birbiri ile kavgalıydı. tam 1 yıl ugraştım labaratuar mükemmel oldu. ayrılırken tüm klinisyenler üzüldü. ordayken bir mikrobiyolok gelmişti 3 ay sonra gitti hepimiz çok üzüldük. o yokken saglam denilen bir hastadan aids çıkmıştı ve bir cerrahımız bu hastada elini yaralamıştı. o gelince labaratuara can geldi ama 3 ay kaldı. patoloji uzmanımız yoktu cerrahlarımız binbir zorluk çekerdi. bizi begenmiyenler inşallah biyokimyacısız mikrobiyoloksuz pataloksuz bir hastanede çalışırlar. mal praktisin çıktıgı hekim hatalarının hapisle cezalandırıldıgı günler yakın. ozaman tahlillerin güvenilir olup olmadıgını makinenin çalışıp çalışmadıgını görecegiz.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir