Medimagazin logo

'Tam Gün' geldi doktor gitti

Hekime 'Ya hastane ya muayenehane' diyen yasa uygulamaya geçti. Hekimlerin ayrılması nedeniyle hastanelerde 'randevu' sorunu var.
Kaynak: RADİKAL - MİNE TUDUK, SERKAN OCAK
'Tam Gün' geldi doktor gitti
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Uzun tartışmalardan sonra hükümet tarafından 26 Ağustos’ta ‘Kanun Hükmünde Kararname’yle uygulamaya konulan sağlıkta ‘Tam Gün Yasası’ kamu ve üniversite hastanelerinde uygulanmaya başlandı.
 

Yasadan önce önce hekimler hastanede görev yaparken aynı zamanda muayenehanede de çalışabiliyordu. Yasayla birlikte bakanlık hekimlere ‘bir tercih yap’ şartı koydu. Bunun üzerine kamu hastanelerindeki bazı doktorlar istifa ederek, muayenehanesinde çalışmayı tercih etti. Bir kısmı emeklliik için dilekçe verdi. Bir bölümü de iki yerde aynı anda çalışıp, suç işleyen durumuna düşmemek için izne çıkmayı tercih etti.



Tam Gün Yasası’ndan hastanelerde tedavi için bekleyen hastaların büyük çoğunluğu haberdar değil. Radikal, İstanbul’daki hastaneleri dolaşarak, hastalara ve öğrencilere ‘Tam Gün Yasası’nı sordu. Bazı hastaların yasadan ve uygulamadan haberi yok. Hastanelerde doktorların kimisinin ayrılması ya da izne çıkması nedeniyle yoğunluk göze çarpıyor. Haberdar olanlarsa farklı görüşler dile getirse de, bir uyum sorunu yaşandığına dikkat çekiyor. Yasanın, hastalar için adalet sağladığını düşünenler olduğu gibi, hastanelerin yoğunluğundan, randevu alamamaktan şikâyetçi olanlar da var. Hastane koridorlarında bekleyen hastaların isteği, bir an önce derdine derman olacak uygulamanın hayata geçmesi. Üniversite hocalarının özel muayenehaneleri olmasını doğru bulmayıp, ücretlerin yüksek olmasından şikâyet edenler olduğu gibi “Hak ettikleri ücreti alsınlar, yeter ki derdimize derman bulalım’’ şeklinde yaklaşanlar da bulunuyor. Yeni yasa ile ilgili ortak görüş ise randevu almada yaşanan zorlukta birleşiyor. Çapa Tıp Fakültesi öğrencileriyse Tam Gün Yasası’nın kendileri için olumsuz olduğu kanaatinde. Hastaların özel hastanelere yönlendirilmesini engellemek yerine yasak getirilmesini eleştiren öğrenciler, yasanın tecrübeli hocaları devlet üniversitelerinden kaçırdığını düşünüyorlar.

Akdağ: İkisi birden olmaz

Hekimlerin ya da hastaların bu eleştirilerine Sağlık Bakanı Recep Akdağ katılmıyor. Önceki gün Kahramanmaraş’ta bulunan Bakan Akdağ’a gazeteciler, yasayla ilgili sıkıntıları sordu. Bakan Akdağ’ın yanıtı şöyleydi: “Bu kanun hükmündeki kararnameyi yapmadan önce her 100 uzmanın 97’si tam gün çalışıyordu. Birilerinin iddia ettiği gibi ortada bir problem yok. Artık bu meseleyi ülkemiz büyük ölçüde çözmüş durumda. İsteyen milletin hastanesinde çalışır, isteyen üniversite hastanesinde çalışır, isteyen de özel sektörde çalışır. İkisi beraber olmuyor, ikisi beraber olunca eğitim aksıyor, araştırma aksıyor. İkisi beraber olduğunda söylemeye dilim varmıyor ama hastaneler ticarethaneye dönüşüyor, milletin hastanesi...Buna izin vermeyeceğiz.”

Emeğin karşılığı verilmeli

Yasa gündeme geldiğinden beri eylemler yapan hekimlerin uygulamayla ilgili eleştirileri sürüyor. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Ana Bilim Dalı Öğretim Görevlisi Prof.Dr. Haluk Çokuğraş, ”Üniversite hastanesinde hasta bakmamız yasak. Hastaya bakmadan, tedavi etmeden tıp öğrencisine nasıl sağlıklı bir eğitim verilebileceğini bilemiyoruz. Bu çok temel bir problem” derken, Tabipler Odası Genel Sekreteri Ali Çerkezoğlu da “Yasa gerek hekimlerin çalışma koşulu ve ücreti, gerek vatandaşların sağlığa erişimi konusunda bir düzenlemeyle beraber uygulanmazsa, hekim emeğini ucuzlatmaya yönelik bir uygulamadan öteye gitmez. Öğretim üyelerinin büyük bölümü özel üniversitelere geçince tıp eğitiminin özel vakıf üniversitelerine doğru kaymasının önü açılacak” dedi. Prof.Dr. Ahmet Rasim Küçükusta’ysa yasanın prensipte doğru olduğunu belirtirken, “Ancak çalışan hekimleri emeklerinin karşılığını alabilmeli” diye konuştu.

akademisyen
tıpçılar
muayenehanelerini
tercih
etti
Yorum (29)
ethem onaran
Yangından mal kaçırırcasına tam da millet bayram telaşındayken adalet bakanlığıyla ilgili bir konunun içersine konan üç madde ile hem ülkenin sağlık sistemi perişan edildi,hem de hekimlerin 90 yıllık serbest çalışma hakları elinden alındı.,İlerde çok büyük aksamalara neden olacak bu kararnamenin ertelenerek,tartışma ortamına dayalı tüm tarafların görüşlerinin alınacağı bir kanunla yapılsa kanaatimce daha iyi olurdu.Elindeki yetkiyi ben yaptım oldu-bitti demekle bitiremezsiniz.İnsanların gönlünün kazanılmadığı hiç bir hareket başarıya ulaşamaz.Türkiyede yeterli bir muhalefet olmaması bana göre ülkenin en büyük eksikliğini teşkilediyor.Eğer güçlü bir muhalefet olsaydı böyle kararnemeleri hiç bir hükümet çıkaramaz.
0
Cevapla
dr istifa
HEM DOKTORLARDAN HEMDE HASTALARDAN ÖZÜR DİLENEREK TAM GÜNÜ KALDIRMALI HEMEN....
0
Cevapla
Dr Hakan
Elinde ihtiyacın yarısı kadar doktor varken, partililerinin ortakları oldukları özel hastanelere hocaları düşük ücretle geçmeye zorlamak uğruna bütün üniversiteleri atıl duruma getirme lüksünü kendinde gören bir Sağlık Bakanımız varken daha çok doktor ararlar...
0
Cevapla
DR.KADİR ÇOLAK
bu hadiseler farklı düşüncelerle çözülmeye çalışılırsa emin olun düzelen bişey olmaz.adaletin olmadığı yerde haksızlığa uğrayan hekim sorun yaşar.icapları yoğun geçen branşlara gerek zaten tek hekimim diye sevkeden gerekse burda yoğun bakım yok diye sevkeden ilçelerde bazı cerrahi brabnşları durdurmanın anlamı yok.icap hadisesi bir düzene konulmalı hekim açığı var diyerek gece gündüz bir insan çalışamaz.çalışsada verimli olamaz.hele birde emeğinin karşılığını diğer bazı branşlar kadar ve uzmanlık yapmasına rağmen pratisyen hekim arkadaşı kadar alamazsa kimse kimseyi suçlamasın biryerden sonra kendini yıpratmamanın yollarını arayacaktır.özetle periferden bazı cerrahlar çekilmeli,icap olayı yerine hekim sayısını periferden merkeze çektikçe düzenleyerek belli saatlerde çalışmasını (memur çalışma sati şeklinde)böylelikle verimli olması sağlanmalı.ayrıca cerrahi branşlarla dahili branşlar böyle saçma sapan sadece performans sistemi ile değerlendirilmemeli.cerrahi branşlar kendi arasında dahili branşlar kendi arasında ve hatta laboratuar bölümleri kendi arasında ücret yönünden düzenlenmeli diye düşünüyorum.amaç bişeyler yapmak bu ülkeye millete hizmet etmekse aklı selim düşünülmeli eskiden yanlışlarda olmuş olsa dahi biz o kuyruklarda bekledik muayenehanelere çekilip sövüşlendik sözlerini habire söyleyerek mesleğine aşkı olan hekimlerin şevkini kırıp hem meslekten hemde hayattan soğutmanın gereğide yok diye düşünüyorum...
0
Cevapla
orkun acar
%94 muayenehaneler kapanmış.%6 için randevu sistemi mi çökmüş.Radikal gazetesi de goygoyculuk yapıyor.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir