Türk Silahlı Kuvvetleri'nde görev yapan askerî ve sivil personel ile yakınlarının sağlık hizmetleri 2010 yılında Genel Sağlık Sigortası kapsamına alınmıştı. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), askerî hastanelerde verilen sağlık hizmetlerini de bu kapsamda kamu ve özel hastanelere sunduğu imkânlar gibi karşılamaya başlamıştı. Kurum, bu yıl ise ilk kez TSK'nın en yoğun üç hastanesiyle yıllık bütçe anlaşması yaptı. İstanbul GATA, Ankara GATA ile TSK Rehabilitasyon ve Bakım Merkezi Başkanlığı'na verecekleri hizmetler için 57 milyon TL'lik kaynak ayrıldı. Bu hastanelerin denetimlerini de yıl içinde SGK gerçekleştirecek.
Türk Silahlı Kuvvetleri'nde görev yapan askerî ve sivil personel ile yakınlarının sağlık hizmetleri 2010'da Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamına alındı. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), bu kapsamda askerî hastanelerde verilen sağlık hizmetlerini de kamu ve özel hastanelere sunduğu imkânlar gibi karşılamaya başladı. Kurum, bu yıl ise ilk kez TSK'nın en yoğun üç hastanesiyle yıllık bütçe anlaşması yaptı. Anlaşma gereği bu üç hastanenin vereceği hizmetler için 57 milyon TL kaynak ayrıldı.
Askerî hastanelere yıl sonuna kadar ayrılan bütçenin aşılması halinde tedbirler devreye girecek. Bütçenin üzerindeki miktar iskonto sayılacak. 2011 yılında ilaç firmalarına verilen yıllık 15,6 milyar liralık global bütçe bir milyar aşılınca benzer bir yöntem devreye sokulmuştu. Anlaşma kapsamındaki hastaneler, Sağlıkta Uygulama Tebliği'nde (SUT) yer alan her türlü hizmeti hastalarına verebilecek. Hastanelerde hem askerî personel ve aileleri hem de sivil vatandaşlar bu bütçe kapsamında sağlık hizmeti alabilecek.
SGK, yıl içinde bu hastanelere denetimler gerçekleştirebilecek. Fakat bu denetimleri özel hastanelere yaptığı gibi tek başına uygulamayacak. Denetimler TSK Sağlık Komutanlığı ile ortak gerçekleştirilecek. Askerî hastanede verilen hizmetin sözleşme kapsamında uygunluğu ve hizmetin niceliği kontrol edilecek. Bu üç hastane dışında kalan TSK'nın yataklı, yataksız seyyar ve yüzer sağlık kurum ve kuruluşlarına yıllık bütçe verilmedi. Genel anlamda askerî hastanelerde verilen hizmetlerle ilgili sağlık verileri ise gizli tutulacak. Askerlerin SGK tarafından oluşturulan işyeri numarası şifresi yalnızca TSK personelinde bulunacak. Bilgileri silme, ekleme ve düzeltme yetkisi sadece TSK'ya ait olacak. Ailelerin bilgileri ise SGK'nın genel veri tabanında yüklü olacak.
GATA'da tedavi gören sivil sayısı artıyor
Askerî hastanelerin Genel Sağlık Sigortası kapsamına alınmasıyla, bu hastanelere sivil hastalar gitmeye başladı. GATA Döner Sermaye Yönetmeliği'ne göre, tedavi edilen tüm hastaların yüzde 5'inin sivil olması gerekirken, sadece 2010 yılında GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi'nde bu oran acille birlikte yüzde 20'nin üzerine çıktı. Aynı hastanede 2009 yılında bir yılda toplam 590 bin poliklinik hastasına bakıldı. Bu hastaların 19 bin 117'sinin yatırılarak tedavileri yapılırken, toplam 7 bin 279 ameliyat gerçekleştirildi. Askerî hastanelerde SGK kapsamındaki hastalarla birlikte yeşil kartlı hastalar da tedavi hizmeti bulabiliyor.