BURSA-Sigarayla mücadelede Türkiye'ye örnek bir proje geliştirildi. Bursa'daki 715 aile hekimi, tiryakilerin sigarayı bırakması konusunda eğitilmeye başlandı. Bursa İl Sağlık Müdürlüğü, Uludağ Üniversitesi ve Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin ortaklaşa yürüttüğü proje kapsamında hekimler 100'er kişilik guruplar halinde ders başı yaptı. İlk programa katılan ve sigara kullanan 20 hekimden 5'i, bu kötü alışkanlığına son verdi.
Projenin Türkiye'de ilk defa Bursa'da uygulandığını belirten İl Sağlık Müdürü Özcan Atahan, "Bursa'daki 715 aile hekimini sigarayı bırakma konusunda eğitiyoruz. Biz istiyoruz ki, bu sigarayı önce bunun zararlarını halka anlatacak olan doktorlarımız bıraksın. Onlar da kendilerine müracaatta bulunan bağımlılara bu eğitimi verecek. Böylelikle Bursa'da dumansız hava sahasının genişletilmesi için ciddi bir projeye girişmiş olacağız. Eğitim için hekimlerimizden de büyük talep var. Bugün ikinci yüz kişilik gurubu ağırlıyoruz. Bu proje, bakanlığımızın çok fazla önem verdiği sosyal projelerden biri" dedi.
Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Karadağ ise, Türkiye'de 17 milyon kişinin sigara bağımlısı olduğunu hatırlatarak, "Sigara bağımlılığı, çok ağır bir bağımlılık. Bırakıyorum demekle bırakılmadığını herkes biliyor. Ekonomik olarak düşünüldüğünde her bir sigara bağımlısı günde bir dolar harcasa toplamda 17 milyon dolar eder. Yani bu kadar para havaya uçmakta. Bunun da ötesinde sağlık açısından kat kat fazlası söz konusu. Günümüzde sigara, insan ölümü, hastalık, işgücü ve ekonomik olarak insanlığın karşılaştığı en büyük sorundur. Bunun çözümü için gerekli yasal düzenlemeler tamamlanmış durumda. İş sadece kişinin beyninde bitiyor. Kişinin bunun zararlı olduğuna inanması, bu konuda ikna olması gerekiyor" diye konuştu.
İlk eğitime katılan yüz hekimden 20'sinin sigara içtiğini ifade eden Karadağ, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu hakimlerimize 'Ne olursa sigarayı bırakırsınız?' diye sorduk. Hepsi sigaranın zararlı olduğunu biliyordu. Ama aslında olayın çok da bilincinde olmadıklarını fark ettik. Çünkü sigara çok ağır bir bağımlılık. Karşılarındaki insanı ikna etmek için önce kendilerini ikna etmeleri gerekir. Eğitim sonunda sigara kullanan bazı doktorların sigarayı düşünce tarzından eylem aşamasına geçirmesine mutlulukla şahit olduk. 5 kişinin sigarayı kesin olarak bıraktığını gördük. Zaten doktorların hastaları ikna için sigarayı kendilerinin bırakması gerekir. Sigara içen bir hekimin sigara içen birini bunu bıraktırmak için ikna etmesi çok zordur. Biz öncelikle hekimlere sigarayı bıraktırmayı düşünüyoruz. Ve yeni nesilleri sigaraya başlatmamak için elimizden geleni yapacağız."
Sigara ile savaşta Türkiye'nin dünyadaki pek çok ülkeden daha önce adım attığını söyleyen Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Emel İrgil ise, projenin sigarayı bırakmak isteyen kişilerin kurtarılması açısından çok önemli olduğunu belirterek, "Maalesef ki 15 yaş üstü nüfusun 3'te 1'i sigara içiyor. Sigaraya başlama yaşı ise 11'e kadar düşmüş durumda. Çocukları ve gençlerimizi bu zararlı alışkanlıktan uzak tutmak için güzel bir yasamız var. Ama bu konuda yasal düzenleme yetmiyor. Bu konuda toplumun desteği ve eğitimi de şart. Çocukların çevresinde sigara içeni görmemesi gerekiyor. Çıkan yasalarla sağlıklı bir ortam, dumansız bir hava sahası oluşturulmaya çalışılıyor. Önlenebilir ölüm sebepleri arasında birinci sırada yer alan sigaranın ortadan kaldırılması için herkesin çalışması ve buna destek vermesi gerekir" dedi.