Bu ünitelerdeki izolasyon odalarında tuvaleti olmayan hastaneler, ağır hastalara bakamayacak. Sektörde bu yönetmeliğin, Sosyal Sigortalar Kurumu’nun (SGK) ağır hastaların tedavi edildiği ikinci ve üçüncü basamak yoğun bakım Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) ödemelerini kısmak için yaptığı şeklinde yorumlanıyor.
Tebliğin üçüncü bölümünde izolasyon odalarının giriş kapısının hemen dışında tuvalet öngörülüyor. İkinci bölümde de yoğun bakım servislerinde hasta alanı içinde tuvalet olmaması koşulu yer alıyor. Fakat uzmanlar, izolasyon odalarının, yoğun bakım üniteleri içinde bulunması dolayısıyla ön geçiş alanlarının da hastaların olduğu bu bölümde yer aldığı, tebliğin bu haliyle çelişkili olduğunu ifade ediliyor.
HASTALAR ETKİLENECEK
Özel sağlık sektörü temsilcileri, yoğun bakım hastalarının tuvalete ihtiyacı olmadığı konusunda birleşiyor. Tebliğ, bunun dışında yoğun bakım yatağı başına üç oksijen, erişkin hasta yataklarında 2.5 metrelik ara, yenidoğan küvözlerinde ise 1.8 metre ara gibi zorunluluklar da getiriyor. Bu tebliğin belirtilen maddelerine uymayan üniteler, birinci basamak sayılacak; ikinci ve üçüncü basamakta yer alan ağır hastalara bakamayacak. Bunun acil hastalar açısından da sorun yaratacağı ifade ediliyor.
“HANGİ BİLİMSEL ÇALIŞMAYLA BU KARAR VERİLDİ?”
Özel bir hastanenin Genel Direktörü Hasan Kuş, sağlıkta yapılan mevzuat değişikliklerini sektör olarak artık takip edemez hale geldiklerini söyledi. Yoğun bakım ünitelerinde yer alan izolasyon odaları için tuvalete ihtiyaç olmadığını belirten Kuş, “Teknik olarak yapılamayacak bir şey değil ama komadaki hastanın buna ihtiyacı var mıdır, bunun tartışılması gerek. Artık sağlık uygulamalarında verilen tüm kararların arkasında ‘kanıt’ arıyoruz. Tuvalete olan ihtiyaç konusunda Sağlık Bakanlığı’nın elinde bir kanıt, bilimsel bir çalışma var mıdır; bizimle paylaşırlarsa biz de seviniriz” dedi.
“HASTANEMİZDE YOĞUN BAKIMDAN ZARAR EDİYORUZ”
Bir başka hastaneler grubunun Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Bozkurt, mevcut yoğun bakım ünitelerinde yeniden bir düzenleme yapmanın ve kapının hemen dışına tuvalet eklemenin mümkün olmadığını söyledi. Medicana’nın genellikle birinci ve ikinci basamaktan faturalandırma yaptığını ifade eden Bozkurt, şöyle devam etti: “Üçüncü basamak için oldukça zorlanıyoruz. SGK ile tekrar tekrar görüşme yapmak gerekiyor. Biz de bununla uğraşmıyoruz ve yoğun bakım ünitelerinden zarar ediyoruz. Ancak bazen sizin için önemli olan o bölümü zarar etseniz bile kapatmak ya da küçültmek istemezsiniz. Yoğun bakım ünitesi de bizim için öyle.” Türkiye’deki hastanelerin pek çoğunun uluslararası standartlarda olduğunu dile getiren Bozkurt, sürekli yenilenen yasalara ve yönetmeliklere uymakta bazen zorluk çektiklerini de sözlerine ekledi.
“STERİLİZASYON AÇISINDAN DA ZARARLI”
Yine bir hastaneler grubunun Yönetim Kurulu Başkanı Azmi Ofluoğlu, “İzolasyon odasından dışarı çıktığınızda zaten yoğun bakım ünitesinin içinde oluyorsunuz. Tebliğ hem izolasyon odasının kapısının dışında tuvalet istiyor hem de yoğun bakım ünitesinde tuvalet olmaz diyor. Burada bir çelişki var. Herhalde izolasyon odasında yatan hastanın tuvaletini dökmek için böyle düşündüler, ancak bu uygulama doğru değil” diye konuştu.