Medimagazin logo

Sezen Aksu ve Hipokrat yemini

Bugünkü ilk soru, gazeteci bir arkadaşımdan, Sezen Aksu'nun hastalığı ile ilgili:
Kaynak: SABAH - Barış SOYDAN
Sezen Aksu ve Hipokrat yemini
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sezen'in pankreasından alınan kistin temiz çıkması hepimizi sevindirdi. Yalnız garip bir şey var: Doktoru, birkaç hafta önce, Sezen Aksu'nun alerji dışında hiçbir sorunu olmadığını söylemişti. Oysa Sezen önceki gün bıçak altına yattı ve pankreasından kist alındı. Demek ki doktoru Sezen'in hastalığıyla bilgiyi daha önce basından gizlemiş. Davranışı etik mi?

İlk bakışta tersi doğruymuş gibi geliyor insana ama hayır, doktorun Sezen Aksu'nun hastalığını gizlemesi etik! Eli kolu, Hipokrat yemini ve tıp etiğinin diğer kurallarıylı bağlı çünkü.

Sezen Aksu'nun doktoru Hipokrat yemini ederken aynen şöyle demişti: "Tedavi sırasında ya da hatta tedavi dışında, insanların yaşamlarına ilişkin, dışarıya yayılmaması gereken şeyler görür ya da işitirsem, bunları kendime saklayacağım ve sözünü etmeyi ayıp sayacağım."

Dünya Hekimler Birliği'nin Hasta Hakları Bildirgesi de çok net: "Gizli bilgiler, ancak hasta onam verirse ya da yasa tarafından açık biçimde istenirse açıklanabilir. Hasta açık bir onam vermedikçe kendisi hakkındaki bilgiler ancak 'bilmesi gereken' sağlık çalışanlarına açıklanabilir."

Ve bu da Türk Tabipler Birliği tarafından Türkçe'ye çevrilip yayınlanan Tıp Etiği kitabının ne dediği: "Bir hastanın hangi kişisel bilgisinin gizli tutulmasını ve hangisinin başka kişilere açıklanmasını istediğine dikkat edilmelidir."

Demek ki, doktorunun Sezen Aksu'nun hastalığıyla ilgili bilgileri gizlemesinde etiğe aykırı bir şey yok. Etiğe aykırı olan şey, yalan söylemek!

Ama belki de doktorun "Alerjiden başka sorunu yok" dediği tarihte Sezen Aksu'ya henüz teşhis konulamamıştı, kim bilir..

doktor
teşhis
sezen aksu
hipokrat yemini
tıbbi etik
Yorum (1)
erkan akçora
çok komik durumda olmak nasıl bir durum diye merak edenler bu haberi okumaları yeterli bence....ben sadece guluyorum:)
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir