Medimagazin logo

Sezaryen etik mi?

Barış Soydan'ın Etik Rehberi'nden....
Kaynak: SABAH
Sezaryen etik mi?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Yıllarca Avrupa'da yaşadım, Türkiye'deki kadar rastgele sezaryenle doğum yapılan başka bir ülke görmedim. Doğumun normali, doğal yollarla olanı değil mi? Hangi ülkede Türkiye'deki kadar kolay sezaryen yapılıyor? Doktorların gelişigüzel sezaryen kararı alması etik mi? (G.)

Baştan uyarayım: İnsan yaşamıyla ilgili olduğu için ister istemez "soğuk" ve ciddi olmak zorunda olan bir yazı bu..

Evet, haklısınız, Türkiye'de normal doğumlarda sezaryen oranı, dünyanın pek çok ülkesinden daha yüksek. Ve bu oran giderek artıyor. Sağlık Bakanlığı'na göre, Türkiye'de 2003'te yüzde 21.2 olan sezaryen oranı, 2008 yüzde 36.7'ye yükseldi. Dünya Sağlık Örgütü'nün hedeflediği sezaryen oranı ise yüzde 15.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, son dönemde arka arkaya, isteğe bağlı sezaryenin toplam doğumlar içindeki yüksek payını eleştiren açıklamalar yaptı. İki ay önce Meclis'te şöyle demişti:

Sezaryenle doğum, bir normal doğum yöntemi değildir. Sezaryen bir ameliyattır ancak ihtiyaç durumunda başvurulmalıdır. Böyle keyfekeder, 'haydi sezaryenle doğum yapsın' demek yanlış bir şeydir. Bu maalesef, yıllar içerisinde hem hekimlerimizde hem de ailelerde yerleşmiş bir kültürdür. Bu kültürü değiştirmeye çalışıyoruz. Bunun için bir program yaptık ve bunu sıkı bir şekilde takip ediyoruz.

HEKİMLER NE DİYOR?
Buna karşılık bazı hekimler, her kadına sezaryene ulaşılabilme ve gerektiğinde sezaryen olabilme hakkının tanınması gerektiğini belirtiyor. Bazı uzmanlar ise hastanelerde yeterli hemşire, anestezi uzmanı, yeni doğan uzmanı olmadığı için, doktorların riske girmekten kaçındığını ve sezaryeni tercih ettiğini savunuyor.

DÜNYADA ETİK TARTIŞMA SÜRÜYOR
Sezaryen, dünyada da açıdan tartışmalı bir operasyon.. Amerikan Doğum ve Kadın Hastalıkları Uzmanları Koleji Etik Komitesi (American College of Obstetricians and Gynecologists) 2008'de sezaryenle ilgili çok önemli bir karar almıştı.

Komite, görüşünde, hastanın bağımsızlığı (Otonomi) ilkesine göre, normal doğumda sezaryenin mümkün olduğunu savundu. Tabii anne adayının yeteri kadar bilgilendirilmesi ve rıza vermesi koşuluyla… Eğer doktor, sezaryenin anne adayına normal doğumdan daha fazla sağlık ve rahatlık sağlayacağı sonucuna varırsa, sezaryen kararını alması etik açıdan meşru sayılmalıydı.

Buna karşılık, Amerikan Hemşireler ve Ebeler Koleji'nin de (American College of Nurse-Midwives) aralarında bulunduğu bir dizi sağlık kuruluşu, bu görüşün, gereksiz sezaryenle doğumun taşıdığı riskleri görmezden geldiğini savundu.

Tıp dünyasında tartışma sürüyor.. Birçok farklı görüş var. Mesela ABD'li hekim Frank Chervenak'a göre, her kadının estetik ameliyat yaptırması mümkün de, sezaryen olması neden mümkün olmasın?

Benim bu tartışmada taraf tutmam, elbette yanlış olur. Bana düşen, dünyada ve Türkiye'deki farklı görüşlere ışık tutmaktı. Karar, tıp dünyası ve ailelerin..

Notlar:

Bu yazıdaki bilgilerin kaynakları:
-Planned elective cesarean section: A reasonable choice for some women? Mary E. Hannah
-Let science and ethics guide primary elective c-section decisions. Frank Chernevak

-Caesarean section: ethics, research, ICM position statement: rising worldwide rates of delivery by Caesarean section cause concern to midwives, whose role includes provision of information, advice and support to women.

-Amerikan Doğum ve Kadın Hastalıkları Uzmanları Etik Komitesi'nin sezaryenle ilgili görüşünün tam metnine şu linkten ulaşılabilir: http://www.acog.org/from_home/publications/ethics/co395.pdf

sezaryen
etik
mi?
Yorum (5)
dr oa
hasta haklarının ayyuka çıktığı ülkemizde bir kadının kendi bedeni üzerinde doğum olayı ile ilgili bir seçim yapma hakkı olamazmı? sezeryan tercihi bir hasta hakkı değilmidir? hasta haklarına bu kadar önem veriliyor 2 çeşit tedavi seçeneğinden hasta hakkı olarak hasta birini tercih edebiliyor ama doğuma gelince sezeryan oranı sürekli konuşuluyor bu iş biraz saplantı haline gelmiş sezaryanın azalması için yapılması gerekenler multifaktöryeldir hekim ebe açığı hastane şartları tek çalışan hekimlerin şartları malpraktis yasaları hakimlerin toplumun hekime tutumları performans sistemi vesaire bu arada muayenehanem yok sezeryan oranım türkiye ortalaması civarında saygılar
0
Cevapla
Bülent Tandoğan
Dünya sağlık örgütü ve ilgili diğer kurumlar hedeflenen sezaryen oranini hangi kriterlere göre belirliyorlar, bu oranın en ideali onlara göre mesela neden %10 değilde 15 ?. Bu oran altın oranmıdır ki hemen kabul edelim. Her ülke bunu kendi koşullarına göre belirlemelidir .Bu oran sabit değildir değişebilir,amaç kadınların nasıl doğum yapacağıyla uğraşmak değil nasıl sağlıklı bebekler doğurabileceğinin ortaya konmasıdır. Ülkemizin bence ilk hedefi sezaryen oranını azaltmak değil okuma yazma oranı ,okudugunu anlama oranı, enflasyon ve işsizlik oranını azaltmak olmalıdır ve sezaryen oranındaki artış Türkiyede sağlığın en büyük sorunu gibi sunulmamalıdır...
0
Cevapla
f k
bence türkiyedeki bu oranın sebebi ebelerin yanlış yerde istihdam edilmesi asıl görevlerinde çalıştırılması yerine tampon eleman olarak kullanılması ve halen eski yasaya mahkum edilmesi avrupa kriterlerindeki ebelerin şartlarının verilmemesi hekim odaklı planların yapılması ayrıca asistan dr yetiştirmek için ebelerin eğitimleri süresince uygulamları gereken pratikleri uygulanmasına izin verilmemesi doktorlar tarafından(bazıları hariç)sayılabilcek bi çok neden yüzünden bu oranlar böyle... herkes önüne bi şapkasını koysun o zaman nerde hata yapıldıgı görülür...ben bir ebelik öğrencisiyim eğitimim boyunca bırakın mezunıyetteki 40 dogum olan kriteri tamamlamayı gebelere bile elimizi sürmemizi yasaklayan zihniyetten bıkmış durumdayım bu sektörde biz olmadıkca bu oran düşmüycek bizde 4 yıl boyunca bu konu üzerinde egitim alıyoruz eyanii artık bırakında bizde kendi işimizi yapalım...
1
Cevapla
hk
bakanlık sezaryan oranlarının düşürülmesi için hep kadın doğum uzmanlarını sıkıştırıyor. hiç hasta tarafına bakmıyor veya bilerek görmezden geliyor. istege bağlı sezaryanların ödemesini karşılamıyorum dese olay anında çözülür.
1
Cevapla
bu daha az
Bunduğum İlçe hastanesinde tek kadın hastalıkları ve doğum uzmanı olarak çalışmaktayım. 2 gün önce hakkımda açılmış disiplin soruşturmasından haberdar oldum sezaryen ile doğum oranımın %39 olduğundan dolayı disiplin soruşturmam başlatılmış. Bu soruşturmayı açan sorumluluk sahibi :) arkadaşlarım siz benim icap nöbetim olmadığı halde ayın kaç gününü hastanede geçirdiğimi biliyormusunuz? Gelen tüm gebelerde doğum sonuna kadar beklediğimi ve icapçı olmadığım halde hastaneye gece giden TEK doktor olduğumu biliyormusunuz? (Benden başka 7 uzman var) Hastanede çocuk doktorunun ve anestezi doktorunun biz icapçı değiliz kusura bakma gelemeyiz dediklerini, ne kan merkezinin, ne erişkin yoğun bakımının, ne çocuk yoğun bakımının olmadığını biliyormusunuz? Hastanemizde bulunan ebelerin doğum yaptırma konusunda yetersizliğini biliyormusunuz? Nitekim yeterli olsalardıda siz güvenip evinizde uyuyabilirmiydiniz? Birkaç doğum yaptırmış, azda olsa doğumu bilen ebelerin iş yoğunluğundan kaçıp rahat olan hasta hakları döner sermaye gibi yerlere yerleştirildiğini biliyormusunuz? Hastalara normal doğum dediğim için kaçından küfür yediğimi, kaçının özel hastanelerde sezaryen ile doğum yaptığını sonra gelip bak yapılabiliyormuş dediğini biliyormusunuz? Normal doğum için yatırdığım bir hastanın gecenin bir yarısı doğum yaptığında annede örneğin atoni olmayacağını, bebekte fetal distres gelişmeyeceğini biliyormusunuz? Tek doktor olarak bişey yapamadığımdan dolayı anne veya bebek ölse hukuki boyutu bir yana çekilecek vicdan azabını biliyormusunuz? Kristaller manevrası yapmaktan dolayı iki bileğimde de kronik ağrı olduğunu biliyormusunuz? Ya Allahtan korkmaz kuldan utanmaz insanlar tabi siz nereden bileceksiniz koltukta oturup şunu yap bunu yap demek kolay. Mesleğimizde ne onur bıraktınız, ne saygınlık, ne çalışma sevgisi, ne maddiyat. Ona rağmen doktorlar doğruyu yapmaya çalışıyor boşvereyim sevkedeyim demiyorlar. (Zannetmeyinki performans için bunları yapıyoruz benim ne kadar çalışırsam çalışayım toplam maaş+döner 2800 TL daha şimdiye kadar ek ödeme almadım)Biliyorumki benim durumumda olan kaç tane doktor arkadaşım var. Bizlere madalya takmanıza gerek yok. Sadece gölge etmeyin başka ihsan istemem diyorum.
1
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir