Medimagazin logo

Sevklerde ön tanı bile konulmuyor

Malatya’da yapılan bir araştırmaya göre, üniversite hastanelerinin acil servislerine yapılan sevklerin çoğunlukla ilgili birime haber verilmeden gerçekleştirildiği, sevklerin çoğunun mesai saatleri dışında ve spesifik ön tanılar konulmadan yapıldığı belirlendi. Araştırmada, ambulansla sevk edilen hastaların yüzde 22’sinin hekim dışı sağlık personeli eşliğinde veya sağlık personeli eşlik etmeksizin nakledildiği saptandı.
Kaynak: MEDİMAGAZİN - HELİN AYGÜN
Sevklerde ön tanı bile konulmuyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Malatya’da yapılan bir araştırmada, ilgili klinik veya acil servisle görüşülmeden hastaların acil servise sevk edilme oranı yüzde 99 olarak bulundu

 

Üniversite hastanelerinin acil servislerine yapılan sevklerin çoğunlukla ilgili birime haber verilmeksizin kurum ambulanslarıyla gerçekleştirildiği bildirildi. Sevklerin çoğunun mesai saatleri dışında ve spesifik ön tanılar konulmadan yapıldığı gözlendi.

 

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Ana Bilim Dalından Yrd. Doç. Dr. Cem Ertan, Dr. Feride Sinem Akgün ve Yrd. Doç. Neslihan Yücel tarafından yapılan “Bir Üniversite Hastanesi Acil Servisine Yapılan Sevklerin İncelenmesi” konulu araştırma, Türkiye Acil Tıp dergisinin Haziran 2010 tarihli sayısında yayımlandı.

 

Araştırma kapsamında, İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Acil Servisine 1 Ocak 2006-28 Şubat 2006 tarihleri arasında, devlet hastaneleri, özel sağlık kuruluşları ve çevre illerden sevk edilen 541 hasta değerlendirildi. Hastaların sevk öncesinde ilgili klinikle veya acil servisle görüşülme oranları incelendiğinde, hastaların yüzde 99’u için bir görüşme yapılmadığı saptandı.

 

Hastaların sevk edildikleri kliniklerle ilgili bilgileri incelediğinde, yüzde 14’ünün acil servise, yüzde 9’unun diğer kliniklere sevk edildiğine dair notlar bulunduğu, kalan yüzde 77’si için hiçbir hedef klinik belirtilmediği görüldü. Hastaların sevk esnasındaki tanıları incelendiğinde 52 (yüzde 10) hastanın karın ağrısı, 51 (yüzde 9) hastanın inme ve 41 (yüzde 8) hastanın akut koroner sendrom, 24 (yüzde 4) hastanın gebelik ile ilişkili durumlar ve 23 (yüzde 4) hastanın ise sindirim sistemi hastalıkları tanısı aldığı saptandı.

 

Hastaların yüzde 89’u Malatya’daki devlet hastanelerinden sevk edilirken, yüzde 11’inin doğrudan il içerisindeki özel hastaneler veya çevre il ve ilçelerden sevk edildiği tespit edildi.

 

Beşte birine hekim eşlik etmiyor

Araştırmada, sevklerin yüzde 71’inin ilgili kurumlara bağlı ambulanslarla gerçekleştirildiği, yüzde 16’sının 112 acil sağlık hizmetleri komutasındaki ambulanslarla ve yüzde 13’ününde özel araçlarla yapıldığı belirlendi. Hastaların yüzde 3’üne sevk edildikleri kurum tarafından çıkış özeti veya sevk notunun verilmediği gözlendi. Ambulansla sevk edilen toplam 472 hastanın 105 (yüzde 22)’inin ise hekim dışı sağlık personeli eşliğinde veya sağlık personeli eşlik etmeksizin nakledildiği saptandı.

 

Araştırma bulgularına göre, hastaların sevk edildikleri günler ile eşlik eden hekim yokluğu arasındaki ilişki incelendiğinde, cuma günleri gerçekleşen sevklerde hastaların yüzde 47’sine, pazar günü yapılan sevklerde ise hastaların yüzde 42’sine hekim eşlik etmezken, diğer günlerde bu oran en yüksek olarak yüzde 32 düzeyinde gerçekleşti.

 

Hasta sevklerinin haftanın günlerine göre dağılımı incelendiğinde, en yüksek sevk oranlarının sırasıyla cuma, pazar ve cumartesi olarak gerçekleştiği izlendi. Gündüz saat 12:00 ile gece 23:59 arasındaki on iki saatlik zaman diliminde kabul edilen hastalar  ile gece 24:00’dan gündüz saat 11:59’a kadar kabul edilen hasta sayıları karşılaştırıldığında, yoğunluğun ilk grupta olduğu görüldü. Tüm hastaların yüzde 46’sının mesai saatleri sonrasında ve gece 24:00’den önce sevk edilmesi dikkat çekti.

 

Araştırmada, ikinci basamak hastanelerden üçüncü basamağa uygunsuz ve gereksiz sevklerin varlığının kaynak israfına yol açmasının yanı sıra, üst düzey sağlık hizmetinden yararlanması gereken hastaların zaman ve hizmet kaybına uğramalarına neden olduğu kaydedildi.

sevklerde
ön
tanı
bile
konulmuyor
Yorum (5)
cumali
2006 ile şimdi arasında dağlar kadar fark var.o dönemlerde sevk edilecek hastaneyi arama zorunluluğu yoktu.şimdi ise ilgili klinikte görüşebileceğiniz birileri olursa görüşürsünüz genelde pek ulaşılmaz.telefon çalar çalar açan olmaz.hadi ulaştınız hastayı kabul ettirmeniz çok düşük bir olasılık.servislerde,yoğun bakımlarda pek yer olmaz hemen hemen her zaman doludur.bir ilçe hastanesinde yaklaşık 2 yıl çalıştım ve o ilin tıp fak. nöroloji bölümüne bir defa dahi hasta kabul ettiremedim.
0
Cevapla
Ruhi Bunalım
Şu an yürürlükte olan; Doktor sevk formunu dolduracak, 112 ye fakslayacak, 112 de o faksı okuyacak başka şehire faslyacak, o bilgilerle hastane aranacak. Ama form ne form bilirsiniz. Her seferinde hazırlayanı saygıyla anıyorum. 1 sayfaya sığsın diye bit gibi yazılmış yazılar. Cevap yazacaksınız alan 0,5 cm kare. Gereksiz bir sürü sorudan tansiyon, nabız yazmaya yer yok adeta. Ama aşağı kısımda hastayı reddetme nedeni diye bir kısım var ki koca koca yazılmış. Olurda soruşturma felan açarsak diye olsa gerek. Bir hasta hakkında bilgi hekimden hekime ancak direk konuşularak verilir. Araya 2 tane 112 sokarsanız, kulaktan kulağa gibi abuk sabuk cümleler çıkar ortaya. O yüzden ben hiç 112 yi bulaştırmıyorum. Arıyorum hastaneyi, yerini ayarlıyorum, sonrada 112 ye şuraya götüreceksiniz diyorum. Kafam da daha rahat tabii.
0
Cevapla
harun tezel
sevk ilgili birim doktorunu arayarak gerçekleştirilir,örneğin nefroloji birimine gönderilecekse nefrolog aranmalı,teyit alınırsa hasta hiç acil servise ugranmadan direkt nefroloji bölümüne götürülmeli.çok yoğun olan acil servislerimizin birde bu konuyla meşgul edilmemesi gerekli,zaten çok fazla olan iş yükü bu tip sevler için dahada ağırlaştırılmamalı
0
Cevapla
HT
BU KONU SUİSTİMALE,İSTİSMARA AÇIK BİR KONU VE HALA SIKINTILARLA DOLU.ÖNCEDEN İNSANLAR TABİRİ CAİZSE SİVİLCEYİ BİLE HASTAYI GÖRMEDEN HAFTASONU ACİLE GİTMEYE ÜŞENDİĞİNDEN BİR TELEFONLA FAKÜLTELERE ŞUTLAMIŞ VE 3. BASAMAKLAR BIKTIRILMIŞ.ŞİMDİ DE 3 BASAMAKLARIN KEYFİNE KALMIŞ BU İŞ.CANI ÇEKERSE KABUL EDİYOR.HALA YOĞUNLUKTAN ÖTÜRÜ DOLULUKTAN ÖTÜRÜ HAKLI RED CEVAPLARI OLSA DA BİR O KADAR DA KEYFİ HASTA KABUL ETMEMELER SÖZ KONUSU.HEM DE BAL GİBİ 3 BASAMAK TAKİBİ GEREKEN HASTALARA.DÜN ONLARIN BURNUNDAN GETİRİLMİŞ, ŞİMDİ DE ONLAR DİĞERLERİNİN BURNUNDAN GETİRİYOR.OLAYIN ÖZETİ BU....
0
Cevapla
Tarık
Haftalık icapta 1 tane sevk yapan için kolay tabi karşıdaki hastaneyi aramak. Sonuçta Tıp Fakültesinde her zaman her bölümde doktor var. Yer olduğu sürece her hastayı kabul etmek zorunda. Bende asistanlığımda sevkle gelen hastalar için gönderenlere sinirlenirdim. Şimdi 100 bin nüfuslu aşiret sisteminin kaybolmadığı, birbirlerinden aldıkları cesaretle kavga için bir kıvılcım arayan, bir hasta için 100 kişinin hastaneye akın ettiği ilçedeyim. Ortopedi, nöroloji, beyin cerrahı, kardiyolog yok. Her travma hastasına genel cerrah olarak gelmek zorunda kalıyorum. 112 hazretleri öyle buyurmuş, uzman görmeliymiş. Kolu kırılana da kafası kırılana da. Hangisi için hangi Tıp Fakültesi ile görüşeceksin. En yakını 300km mesafede. Telefonla yoğun bakım yada reanimasyona 15 dakikada ulaşırsın, hocaya danışalım 10 dk sonra tekrar arayın derler. Tekrar aradığında aynı asistanı bir daha bulamazsın. Telefon numaranı bırakırsın dönen olmaz. Bir daha arar asistanı bulursun yer yok hoca kabul etmiyor der. 1 saatin boşa gider aynı işleri 500km mesafedeki diğer tıp fakültesi için tekrar denersin. Oradanda yanıt alamazsan 3. tıp fakültesini ararsın. Orası kabul eder bu defa hasta yakınları hastamız ölüyor ambulansla gider mi helikopter isteyin der. 112 helikopterin menzili 300 km sevk edeceğiniz hastane menzil dışı der. Hasta yakınları hava ambulansı babamın malıymış gibi benim vermediğimi düşünüp söylemediklerini bırakmaz. Bu arada başında toplanan onlarca hasta yakınından birisi akıl edip tanıdık bir hoca bulur arar ve hasta yer yok denilen ilk Tıp Fakültesi tarafından kabul edilir. Anlattıklarım tamamen tecrübeyle sabittir. Artık hastayı değerlendirip sevk kararı alınca 112 den önce hasta yakınlarına tanıdıkları hoca yada doktorları arayıp yer bulmalarını söylüyorum. Hepimizden önce yer buluyorlar.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir