Medimagazin logo

Sağlık-Sen’den aile hekimliği raporu: 'Sevk zinciri getirilmeli' önerisi

Sağlık-Sen tarafından hazırlanan Aile Hekimlerinin Güncel Sorunları ve Gelecek Perspektifi Çalıştayı’nın raporu sonuçlandı. Raporda, Sağlık Bakanlığının Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) ile ilgili yeni hazırladığı düzenlemeye ilişkin kademeli sevk zinciri önerisine dikkat çekildi.
Kaynak: DHA
Sağlık-Sen’den aile hekimliği raporu: 'Sevk zinciri getirilmeli' önerisi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sağlık-Sen tarafından düzenlenen Aile Hekimlerinin Güncel Sorunları ve Gelecek Perspektifi Çalıştayı’nın sonuç raporu yayınlandı. Sağlık-Sen web sitesinde yayınlanan raporda, aile hekimliği sisteminin hem sorunlarına hem de geleceğine dair öneriler yer aldı. 

Raporda "Aile hekimi başına düşen nüfus azaltılmalıdır. Öncelikle aile hekimliğinde sunulan hizmetin kalitesinin artırılması için hekim başına düşen nüfusun mevcut çalışanlar için gelir kaybına neden olmadan azaltılması elzemdir ve bunun için de aile hekimliği birimi ve aile hekimi sayısının artırılması gerekmektedir” denildi.

“Kademeli sevk zinciri uygulanmalı”

Aile hekimlerinin hastalık öncesi aşamada aktif rol alması gerektiğine ve Sağlık Bakanlığının Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) ile ilgili yeni hazırladığı düzenlemeye ilişkin kademeli sevk zinciri uygulamasına dikkat çekilen raporda, “Sevk zincirine geçiş davranış değişikliği ve sistemsel düzenleme gerektirdiğinden sürece yayılarak kademeli sevk zincirine geçmek gerekmektedir. Aile hekimi sevk istediği zaman MHRS’ye girip randevu almak zorunda olmalıdır. MHRS’de aile hekimine alan açılmalı ve aile hekimleri buradan sıra beklemeden aynı gün veya ertesi güne randevu alabilmelidir. Buna paralel olarak aile hekimliği birimi sayısı artırılarak aile hekimi başına düşen nüfus azaltılmalı ki sistem, aile hekimliğinde tıkanmamalıdır” diye belirtildi.

Raporda, aile hekimliğinde görev yapan aile sağlığı çalışanı sayısının artırılması gerektiği belirtilerek “Mevzuatta hekim başına en az bir aile sağlığı çalışanı olması gerektiği belirtilmektedir. Üç hekime ek bir aile sağlığı çalışanı daha planlaması kamu üzerinden yapılmalıdır. Aynı şekilde her ASM’ye bir tıbbi sekreter planlaması yapılmalıdır. Ayrıca ASM’lerde güvenliğin sağlanması için büyük ASM’lerden başlanarak güvenlik görevlisi istihdamı yapılmalıdır” ifadelerine yer verildi.

Aile hekimliği çalışanlarının yıllık izin sürelerinin artırılması gerektiği belirtilen raporda, aile hekimliği çalışanlarının tavan, destek ve teşvik ödemelerinin artırılması da istendi.

saglik sen
aile hekimlerinin guncel sorunlari ve gelecek perspektifi calistayi
aile hekimi
Yorum (4)
vallahi de bıktık billahi de bıktık
aylardır daha bir e-reçete sistemini çalıştırmayı beceremediniz. oluşacak kaosu düşünemiyorum. benim günde 80-100 arası hastam var. çatır çatır muayene ve danışmanlığa geliyorlar. bi de üstüne sevkçileri yığın bakalım başımıza. bu nüfuslarla bu dandik sağlık altyapısıyla olmaz ama kim anlayacak ki?
9
Cevapla
Sevk ZİNCİRİ
mhrs’de aile hekimine alan açılmalı ( sevk için kontenjan ayrılmalı). nasil olsa olacak ama bakalim ki̇m gerçekleşti̇recek.
Cevapla
AİLE HEKİMİ
@vallahi de bıktık billahi de bıktık zorunlu sevk olmaz. sevk zi̇nci̇ri̇ deği̇l de sevk i̇mkani olsa i̇yi̇ olur. beni̇m günlük pol sayim 40. nüfus 3bi̇n.
Cevapla
Aa
ne sevk zinciri yaa... sevk ne demek.. benim aile hekimim bana bakar. her zaman ulaşırım. yeri gelir evde tedavimi yapar. bayramı seyranı yok . acillere ve uzmanların kapılarının önünde kimlerin yığıldını anlamıyorum. bilmiyorum gitmiyorlar mı ama aile hekimine gitseler zaten çoğu tedavi olur.
1
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir